Velbloudi a hudba. Tři králové projeli Prahou, v Brně je čekal koncert

Prahou prošel Tříkrálový průvod. V jeho čele šli symboličtí panovníci – Kašpar, Melichar a Baltazar – na velbloudech. V řadě měst se konají tříkrálové průvody, bohoslužby či koncerty. V Brně koncertem poděkují koledníkům Tříkrálové sbírky, program z městského divadla vysílala Česká televize, záznam si můžete přehrát v iVysílání.

Tříkrálový průvod vyrazil Prahou z Malostranského náměstí a přes Karlův most došel na Staroměstské náměstí, kde byl ukončen Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Ještě předtím koledníkům požehnal pražský arcibiskup Dominik Duka.

Tříkrálový svátek je příležitostí také pro pomoc potřebným, například ve Zlíně vařili tříkrálovou polévku. Už na Nový rok začali koledníci vybírat peníze pro Tříkrálovou sbírku, kterou už po devatenácté pořádá Charita ČR. Vybírat se bude do 14. ledna.

Svátek Tří králů – Kašpara, Melichara a Baltazara – zakončuje vánoční období. Naopak pravoslavným křesťanům Vánoce dneškem teprve začínají.

Svátek odkazuje na trojici mudrců, podle pozdější tradice králů, kteří se po pastýřích přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíši Kristovi. V církevním kalendáři je tento den uveden jako slavnost Zjevení Páně, která připomíná i Ježíšův křest a zázrak, při němž proměnil vodu ve víno.

Tři králové na dveře domů zapisují svěcenou křídou nápis K+M+B. Nejde však o počáteční písmena jmen králů, ale o zkratku latinského nápisu Kristus žehnej tomuto domu – Christus mansionem benedicat.