Pozor na kapesní zloděje: Policie se během adventu zaměřuje na vánoční trhy i obchodní domy

Policie během adventu navýšila hlídky nejen na vánočních trzích, ale i v obchodních domech, MHD a na velkých parkovištích. Dohlížet na ně budou až do Štědrého dne. Nejčastěji zatím policisté řeší kapesní krádeže. „Zvýšili jsme výkon služby i na kontrolu parkovišť, krádeže a vloupání do vozidel, všude, kde je větší výskyt nakupujících,“ uvedl mluvčí Městské policie Ostrava Michael Beneš.

V Praze městská policie během adventu navýšila oproti jiným měsícům hlídky o 20 procent. Celkem má k dispozici 2177 strážníků. V Brně, kde slouží 500 městských policistů, navýšili hlídky o 13 procent.

„Stejně jako loni jsme i letos navýšili bezpečnostní opatření během konání vánočních trhů,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem s tím, že více hlídek je v brněnských ulicích už od 23. listopadu, kdy se na náměstí Svobody rozsvítil vánoční strom.  

„Lidi nekradou jen na trzích, ale i v obchodech rovnou ze stojanů,“ upozorňuje mluvčí ostravské policie. „Občas řešíme i drobné narušování pořádku lidmi – ať už bez domova nebo rovnou zákazníků na prodejnách.“

Nákupním centrům věnují pozornost i pražští policisté. V pražském obchodním domě Fénix museli řešit i napadení člena ostrahy.

V Praze i Brně vzplál stánek s občerstvením

Na klid nejen na trzích budou strážníci dohlížet až do Štědrého dne. Městská policie Ostrava zapojuje do hlídek na trzích všech svých 619 policistů. „Na vánoční trhy dohlíží poměrnou částí každý ze strážníků, v závislosti na místě a čase konání jednotlivých předvánočních akcí,“ sdělil mluvčí Beneš.

Policejní hlídky už letos asistovaly i u dvou požárů na adventních trzích. Na brněnském náměstí Svobody i na pražském Staroměstském náměstí začal hořet stánek s občerstvením.  

„V jednom ze stánků se vznítila zřejmě fritéza nebo nějaká nádoba s olejem. Stánkař vylezl ven oknem a nic se mu nestalo,“ popsal mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. V Praze začalo podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové hořet přímo při rozsvěcování vánočního stromu.

Navyšování hlídek kvůli útoku ve Štrasburku policie neplánuje

Navyšování hlídek na vánočních trzích kvůli útoku ve Štrasburku Policie ČR neplánuje. Oznámil to policejní prezident Jan Švejdar na webu Policie ČR. „V současné chvíli nemáme žádné informace, které by směřovaly k přímému ohrožení našeho státu. V případě, že se situace změní, jsme připraveni okamžitě reagovat,“ uvedl.

Hlídky v adventním čase policisté v Česku více posilují od roku 2016, kdy vjel v Berlíně na vánočních trzích mezi stánky nákladní vůz. Zemřelo tehdy 12 lidí.