O vedení Senátu se bude bojovat. Žádná ze tří největších frakcí svého kandidáta nestáhla

O křeslo předsedy Senátu se ve středu utká trojice kandidátů (zdroj: ČT24)

Tři nejsilnější senátní kluby už podaly návrhy na nové vedení horní komory parlamentu. O post předsedy se ve středu utkají zástupci ODS, Starostů a lidovců. Žádný z uchazečů zatím nemá jasnou podporu většiny zákonodárců. Lhůta pro přihlášení dalších kandidátů na předsedu a místopředsedy vyprší v úterý ráno. V úterý také senátní nováčci převezmou osvědčení o svém zvolení.

Šéfem horní komory se stane ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu přítomných senátorů. Dohoda na jednom jméně ovšem tentokrát není. Senátoři tak budou vybírat z trojice Václav Hampl (KDU-ČSL), Jan Horník (STAN) a Jaroslav Kubera (ODS).

Podle současného předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je tak možné, že Senát nakonec povede někdo čtvrtý, což ale tři nejsilnější frakce odmítají. Sociální demokraté upřesňují, že to byla úvaha až pro případnou druhou volbu, která by se uskutečnila za 10 dní.

O posty místopředsedů má zatím zájem šest kandidátů

Jednotlivé kluby už navrhly také své kandidáty na posty místopředsedů. Z ODS se bude o tuto funkci ucházet Jiří Oberfalzer a také Jaroslav Kubera, pokud se nestane předsedou. Stejné je to i u Starostů, kteří navrhují Jana Horníka a Jiřího Růžičku. Lidovci pak navrhují jen současnou místopředsedkyni Miluši Horskou, Václav Hampl by totiž v případě nezvolení předsedou zřejmě zůstal v čele výboru pro záležitosti EU. Sociální demokraté zase nominovali současného předsedu Štěcha.

Krátce po volbách se nejsilnější frakce shodly na tom, že vedení Senátu zůstane pětičlenné. Později ale připustili, že s ohledem na rovnoměrné rozložení sil v Senátu by mohlo být šestičlenné. Senátoři by tak mohli volit i pět místopředsedů.

Kromě míst ve vedení Senátu budou kluby na základně poměrného zastoupení obsazovat i místa v čele senátních výborů a komisí. Výbory by měly vést čtyři nejpočetnější frakce: STAN, ODS, lidovci a ČSSD. Zbylým dvěma klubům ANO a Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 by pak mělo připadnout místo v čele některé z komisí.