Strany v Českých Budějovicích podepsaly koaliční smlouvu, stavět chtějí parkovací dům i městské byty

Strany v Českých Budějovicích podepsaly koaliční smlouvu (zdroj: ČT24)

Zástupci ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN ve středu v Českých Budějovicích podepsali koaliční smlouvu. V zastupitelstvu o 45 členech budou mít sedmadvacet zastupitelů. Primátorem zůstane Jiří Svoboda (ANO). Zvýší se počet náměstků ze čtyř na šest.

ANO a HOPB budou mít po dvou náměstcích a zbývající dva subjekty vždy jednoho. Místa v jedenáctičlenné radě si rozdělí v poměru pět křesel pro ANO, čtyři pro HOPB a po jednom pro Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. 

Statutárním náměstkem bude Juraj Thoma z HOPB, za ANO zůstanou náměstky František Konečný a Petr Holický. Dalším náměstkem za HOPB bude Ivo Moravec, za Společně pro Budějovice Tomáš Bouzek (TOP 09), za Čisté Budějovice se STAN Viktor Vojtko (STAN). V radě budou kromě primátora a náměstků ještě jako neuvolnění radní Roman Kubíček (ANO), Andrea Nádravská (ANO), Martin Maršík (HOPB) a Tomáš Chovanec (HOPB).

Nyní na radnici pracují čtyři náměstci a jeden uvolněný člen rady. V nové koalici uvolnění radní nebudou. „Snažili jsme se najít variantu, která bude trvalá, pevná. Po nějakých peripetiích se to podařilo. Shodli jsme se na širokém programovém prohlášení naší koalice,“ řekl primátor Jiří Svoboda.

ANO bude zodpovídat za dopravu, územní rozvoj, architekturu, urbanismus, investice, finance, ekonomiku, IT a evropské fondy. HOPB ponese podle Thomy odpovědnost za územní, strategické plánování, rozvoj, kulturu, správu veřejných statků a veřejné zakázky. Čisté Budějovice se STAN budou mít na starosti školství, cestovní ruch, sport a sociální péči. Společně pro Budějovice, jak řekl Bouzek, chce klást důraz na dobrou komunikaci města s občany, na mobilitu, možnosti pohybu občanů ve městě i mimo něj.

Tématem číslo jedna je doprava

Svoboda řekl, že na dopravních tématech se shodli téměř ve 100 procentech. V programovém prohlášení plánuje koalice parkovací dům na Dlouhé louce i nová záchytná parkoviště. O 250 míst se rozšíří záchytné parkoviště Jírovcova, kde je teď 185 míst.

Parkovací dům Dlouhá louka by měl nabídnout 800 míst, další parkoviště by mělo být u sjezdu z D3 ve čtvrti Mladé, v plánech je i záchytné parkoviště ve čtvrti Rožnov. Thoma řekl, že parkovací dům chce město postavit i na jednom ze sídlišť, v úvahu připadá šest parcel. Koalice chce také podle primátora zklidnit dopravu na náměstí, některé ulice pro auta uzavře.

Koalice chystá stavbu městských nájemních bytů v Rošického ulici, v bývalých kasárnách, pro mladé rodiny i pro seniory. Přibude kamer, jichž mají nyní strážníci 40, podle primátora jich bude 200 a kvalitnějších. „Na náměstí nejsou schopny identifikovat někoho, kdo posprejuje Samsonovu kašnu,“ řekl Svoboda.

Mezi plány patří i to, že město nebude vybírat poplatek za odpad u dětí do jednoho roku věku, a stavba sportovní haly. V komunálních volbách v Českých Budějovicích získalo ANO 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS bude mít osm zastupitelů.

Čtvrtí Piráti mají šest mandátů, čtyři zastupitele bude mít KSČM. Šesté je spojenectví STAN a Čistých Budějovic, které tvoří hlavně zástupci TOP 09 a KDU-ČSL, se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice Společně pro Budějovice a STAN rovněž se třemi zastupiteli.