Vítězné ANO v Českých Budějovicích jedná zatím se všemi. Mezi nimi ale vyplouvají staré spory

S kým bude vládnout v příštích čtyřech letech, je českobudějovickému primátorovi Jiřímu Svobodovi z ANO po vítězných volbách zatím jedno. Sešel se se zástupci všech šesti dalších stran, které se dostaly do nového zastupitelstva, a řekl, že mezi nimi nemá preferenci. Druhé nejsilnější hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) naopak již vyloučilo spolupráci s komunisty, kvůli minulým sporům ale není nadšené ani z vyhlídky na spolupráci s ODS, která je třetí nejsilnější.

V novém budějovickém zastupitelstvu usednou zástupci sedmi stran – ANO, HOPB, ODS, Pirátů, KSČM, STAN, Čistých Budějovic a také kandidátky Společně pro Budějovice, která zastřešila lidovce a TOP 09. Volební účast v Budějovicích přesáhla 38 procent.

Lídr ANO a úřadující primátor Jiří Svoboda uvedl, že se den po volbách již sešel se zástupci všech stran. „Zatím máme za sebou první kolo jednání bez nějakého konkrétního závěru. V dalších dnech budeme pokračovat,“ uvedl.

 Domnívá se však, že jednání bude komplikované vzhledem k roztříštěnosti zastupitelstva. „Je jasné, že koalice bude minimálně tříčlenná, anebo asi čtyřčlenná, protože jinak to na většinu v zastupitelstvu stačit nebude,“ poznamenal Svoboda. ANO má k dispozici 12 zastupitelů, k většině potřebuje sehnat ještě dalších jedenáct. Druhé nejsilnější HOPB jich ale má už jen devět, občanští demokraté osm. 

Po volbách 2018 - Studio České Budějovice speciál (zdroj: ČT24)

Zatímco lídr ANO je otevřen spolupráci se všemi stranami, HOPB nikoli. Jeho členové nejsou ochotni jít do koalice s komunisty. „Ale to jsme avizovali už před volbami. KSČM a SPD, která se však do zastupitelstva nedostala, jsou pro nás nepředstavitelné pro jakoukoliv spolupráci,“ zopakoval předseda hnutí Ivo Moravec.

Připustil, že by pro Občany pro Budějovice mohla být obtížná i spolupráce s ODS. Tu nyní do voleb vedl Martin Kuba, který před osmi lety inicioval odvolání nynějšího volebního lídra HOPB Juraje Thomy. Thoma byl tehdy rovněž členem ODS, po roztržce odešel. „Samozřejmě to není z tohoto pohledu jednoduché, ale neznamená to, že bychom spolupráci s ODS kategoricky odmítali. To rozhodně ne,“ uvedl Moravec.

Pád sociální demokracie

Dosavadní koalice pokračovat nebude i proto, že sociální demokracie se do zastupitelstva vůbec nedostala. V Českých Budějovicích zůstala těsně pod hranicí pěti procent, což znamená, že si od roku 2010 pohoršila o 12 procent.

Jedna z tradičních českých stran se nedostala do městských zastupitelstev ani v Praze, Hradci Králové, Ústí nad Labem či ve Zlíně. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do zastupitelstva sociální demokraté v letošních komunálních volbách nepřekročili ani v Karlových Varech, Liberci a některých okresních městech.

Před čtyřmi lety v Českých Budějovicích zvítězilo hnutí ANO, které získalo 20,7 procenta hlasů a dvanáct mandátů. Za ním skončila ČSSD s 15,3 procenta a devíti mandáty. Třetí bylo hnutí Občané pro Budějovice se 14,2 procenta a osmi mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a ODS. Volební účast tehdy dosáhla 33 procent.

Po volbách vytvořilo koalici ANO s HOPB, TOP 09 a KDU-ČSL, primátorem se stal Jiří Svoboda (ANO). V červnu 2015 byli na návrh ČSSD a také hlasy dvou koaličních zastupitelů odvoláni čtyři radní včetně primátora, což způsobilo faktický konec koalice.

V září 2015 vznikla nová koalice, ve které zůstalo pouze ANO a lidovci, doplnily je ČSSD a ODS. Na primátorské křeslo se vrátil Svoboda.

V Českých Budějovicích lidé volili 45 zastupitelů, o hlasy usilovalo celkem 14 stran a hnutí. Ve městě se zároveň konaly volby do Senátu, voliči vybírali z osmi kandidátů. Do druhého kola postoupili nezávislí kandidát Ladislav Faktor a dosavadní senátor Jiří Šesták (STAN).