Kdyby Evropa chtěla, dokáže migraci zastavit do čtrnácti dnů, míní europoslanec Payne

Europoslanec Payne: Evropské státy by měly apelovat na Německo (zdroj: ČT24)

Evropa má dostatek kapacit, které by byly schopné identifikovat a zlikvidovat pašerácké gangy, uvedl k migraci poslanec Evropského parlamentu za Svobodné Jiří Payne. V Interview ČT24 dále konstatoval, že státy, které mají moře, z toho obrovsky profitují, a musí tudíž nést i rizika.

Jeden z důvodů, proč lidé do Evropy přichází, je podle europoslance Payna ten, že se EU uzavřela do svého jednotného trhu.

„Skvěle se nám obchoduje navzájem, ale přestali jsme obchodovat s venkovními státy, s Ukrajinou, s Egyptem, s Libyí, s Marokem a všichni mají velké problémy. My jsme je destabilizovali, a jestli jim chceme pomoci, musíme otevřít jednotný trh pro tyto státy a začít s nimi obchodovat,“ je názoru poslanec Evropského parlamentu za Svobodné.

Evropské státy by podle něj neměly  přijímat migranty, kteří míří do Německa, ale naopak na něj apelovat. „Migrační krizi nezvládá ani Německo, neví, kdo všechno tam bydlí, nezná pravá jména ani původ lidí, a to je ta situace, se kterou si myslím, že jsou Němci nespokojení. Za to nemůže přece nikdo jiný, a není žádný důvod, abychom v této věci drželi solidaritu, že když někdo něco dělá špatně, aby to dělali i ostatní špatně. My bychom měli apelovat na Německo, ať jsou solidární s těmi státy, které mají na svém území pořádek, ať mají přesnou evidenci, kdo tam je a odkud přišel,“ uvedl v Interview ČT24 Payne.

Podle něj je problém už v samotném schengenském prostoru. „Přistěhovalci, kteří přicházejí, chtějí třeba do Německa nebo Švédska, ale hranice hlídá Itálie nebo Řecko a Německo na to nemá vůbec žádný vliv, to je ten problém,“ uvedl.

„Když jsme ještě nebyli v NATO, v zahraničním výboru jsme probírali, co bychom dělali, kdyby došlo k nějaké velké migrační vlně, třeba kvůli výbuchu atomové elektrárny. Přemýšleli jsme, že bychom udělali špalír – ať  rychle jdou dál. A takto se chová Rakousko a spousta zemí. Maďarská vláda organizovala autobusy, aby se do Německa dostali uprchlíci rychle,“ řekl Payne ve vysílání České televize.

A také se pozastavil nad „děravou“ jižní hranicí EU v porovnání s hranicí východní části Schengenu. „Když jsme vstupovali my, Slovensko a Polsko do Schengenu, dala si Evropská komise podmínku, že musí být hranice naprosto neprůchodná. A tehdy Slovensko a Polsko investovalo obrovské peníze a na hranici existují nejrůznější vymoženosti, hranice je neprůchozí. Každý Ukrajinec proto jde raději žádat o víza, protože se přes tu hranici prostě ilegálně nedostane. Jak to že komisaři netrvali na stejném zabezpečení hranice schengenského prostoru také v Itálii a v Řecku?“ položil řečnickou otázku evropský poslanec.

Podle něj tak Schengen „zastaral“ a bylo by dobré ho inovovat, či nahradit systémem jiným. „Schengen byl koncipovaný na období studené války. Mohli bychom místo něj mít krizový plán B, kdy vytvoříme v Evropě několik regionů států, které mají podobné bezpečnostní prostředí, třeba V4, nebo Skandinávie a podobně,“ naznačil.

„Moře je benefit, přímořské státy musí nést i rizika“

Avšak Payne odmítl i „nářky“ jižních států na potíže s miganty. „Státy, které mají moře, z toho mají obrovské výhody, které s ním souvisí. Benefity z moře spotřebují samy pro sebe, rizika s mořem související ale řešit nechtějí. To mi nepřijde, že je správné, sdílet rizika, ale benefity ne,“ řekl český europoslanec za Svobodné.

Jaký je podle něj tedy lék pro Evropu proti nelegální migraci? „Evropa má dostatek kapacit, které by měly být schopné pašerácké gangy identifikovat a zlikvidovat. Kdyby chtěla, tak do čtrnácti dnů dokáže migraci zastavit, ale jsou tam lidé, kteří to nechtějí,“ namířil svá slova proti Evropskému parlamentu Payne.

„Stovky poslanců Evropského parlamentu si přejí migranty, aby narušili struktury, které brání totální evropské integraci,“ je přesvědčen. „Oni mají představu, že směs různých barev pleti a národů je správně a je to cíl, ke kterému máme směřovat,“ dodal na adresu podle jeho slov stovek poslanců Evropského parlamentu.

A podle něj by řešením bylo i to, když státy v Evropě vytvoří dojem, že migranti utratí spoustu peněz a pak se stejně vrátí zpátky, jejich zájem opadne.