Vláda ani prezident nikam nelétají, Česko přichází v zahraničí o obchodní příležitosti, kritizují podnikatelé

Události ČT: Česko přichází v zahraničí o obchodní příležitosti, kritizují vládu podnikatelé (zdroj: ČT24)

Podnikatelské svazy kritizují českou vládu za to, že od loňských parlamentních voleb nedostatečně podporuje pronikání na mimoevropských trzích. Třeba prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák vytýká vládě, že v letošním roce její členové výrazně omezili účast na zahraničních podnikatelských misích. Právě na nich získávají podnikatelé kontakty a domlouvají zakázky za miliardy korun.

  • Svaz průmyslu a dopravy:
    2017 9 misí
    2018 (leden až srpen) 0 misí
    Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy
  • Hospodářská komora:
    2017 5 misí
    2018 (leden až srpen) 1 mise
    Zdroj: Hospodářská komora 

„Teď je jakýsi divně mrtvý rok, pan prezident nejezdí do zahraničí, pan premiér jezdí jenom po Evropě a ministry máme nové,“ konstatuje Hanák.

Zatímco loni uspořádal Svaz průmyslu devět velkých zahraničních cest, kterých se zúčastnil buď člen vlády, nebo prezident, letos ještě taková mise neproběhla. „Konkurence v čele s paní Merkelovou a francouzským prezidentem je trvale v Asii, v Africe, Jižní Americe, a my jsme doma. A to je hrubá chyba pro ekonomiku,“ kritizoval šéf Svazu průmyslu a dopravy.

A podobný propad eviduje i Hospodářská komora. Zatímco loni byli vrcholní politici s jejími členy na pěti podnikatelských misích, letos pouze na jedné. Tou byla březnová cesta do Indie, na které doprovázel podnikatele tehdejší ministr průmyslu Tomáš Hüner. „Indie určitě stejně jako státy Evropské unie patří mezi země, kde se musíme nějakým způsobem o byznys snažit,“ řekl v březnu letošního roku tehdejší ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (nestraník za ANO).

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý připisuje menší podporu politiků faktu, že v první polovině letoška vládl kabinet v demisi. „Té se hůře cestuje, je hůře přijímána v zahraničí. Potřebujeme podporu exportu, podporu na trhy mimo Evropskou unii.“ 

Situaci zhoršuje to, že v Černínském paláci chybí plnohodnotný ministr

Vladimír Dlouhý kritizuje také fakt, že současná vláda s důvěrou stále nemá plnohodnotného ministra zahraničí. Právě ten má za podporu exportu a rozvoj ekonomické diplomacie s ostatními státy důležitou spoluzodpovědnost. „V těch tradičnějších zemích je ministr zahraničí vnímán důležitě. Už by bylo zatraceně dobře, kdyby se ti politici dohodli,“ dodal Dlouhý.  

To, že předseda ČSSD Jan Hamáček nesedí v Černínském paláci na plný úvazek, kritizuje také opozice: „Ve chvíli, kdy ministrem zahraničí je pouze pověřen ministr vnitra, je jasné, že se nemůže fakticky věnovat zahraničním misím, které by pomáhaly našim podnikatelům,“ upozornil předseda TOP09 Jiří Pospíšil.

Sám premiér Andrej Babiš uznává, že provizorium na postu ministra zahraničí podporu exportu omezuje. „Samozřejmě, tak kapacita chybí, co si budeme namlouvat. Úlohou ministra zahraničí je být často na cestách a dělat aktivně exportní politiku.“ Křeslo ministra zahraničí chce ve spolupráci s ČSSD obsadit do konce září.

Babiš i další ministři slibují nápravu

Premiér Andrej Babiš také slibuje, že vláda po prázdninách svou aktivitu na podnikatelských misích zvýší. Právě o požadavku zvýšit podporu českých politiků jednal Jaroslav Hanák s Andrejem Babišem. Premiér po úterním setkání slíbil, že od podzimu budou ministři s podnikateli létat mimo Evropu častěji. „Podnikatelé by chtěli více zahraničních misí. Uvidíme, jak na tom budu časově,“ uvedl Babiš po jednání s tím, že se možná mise do nějaké vzdálenější destinace zúčastní.  

„Jak pan premiér, tak já nebo další ministři jsou připraveni se do čela takové delegace postavit, pokud bude mít smysl,“ ujistil ministr vnitra pověřený řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda chce začít s větší podporou exportu už v září, kdy spolu s podnikatelskou misí odletí do Ázerbajdžánu ministryně průmyslu Marta Nováková.