Exportérům dochází dech. Přebytek zahraničního obchodu mírně klesl, bilanci ovlivnil propad obchodu s auty

Přebytek zahraničního obchodu mírně klesl (zdroj: ČT24)

Přebytek zahraničního obchodu Česka v únoru meziročně klesl o 2,9 miliardy na 18 miliard korun. Vývoz oproti loňsku klesl o 1,2 procenta na 279,6 miliardy a dovoz se snížil o 0,2 procenta na 261,5 miliardy. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Bilanci podle statistiků opět nepříznivě ovlivnil obchod s auty. Horší čísla zaznamenala také německá ekonomika.

Vliv na pokles přebytku mělo podle ČSÚ hlavně snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly o 1,7 miliardy. „Většina lidí chce větší auto a dražší auto. A protože v tuto chvíli na ně lidé nejen v Česku, ale taky v západní Evropě mají, klesá poptávka po malých automobilech. Produkční kapacity u větších aut jsou ale v Česku velmi omezené,“ zhodnotil situaci ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Podle něj navíc klesá kvůli nejistotě způsobené přípravami na brexit poptávka po autech ve Velké Británii, kam vyvážela například nošovická automobilka.   

Zahraniční obchod navíc zasáhlo prohloubení deficitu bilance obchodu s počítači a elektronickými a optickými přístroji o 1,7 miliardy. U obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty se deficit prohloubil o 1,5 miliardy a u obchodu s chemickými látkami a přípravky o 1,3 miliardy.

Příznivě naopak ovlivnil bilanci zahraničního obchodu přebytek obchodu s elektrickými zařízeními, který meziročně stoupl o 2,1 miliardy korun. Pozitivní vliv měl také pokles deficitu obchodu s ropou a zemním plynem o 1,3 miliardy.

Obchod České republiky se státy Evropské unie byl v únoru v přebytku 54,9 miliardy korun, což bylo oproti loňskému únoru o 2,1 miliardy méně. Obchod se státy mimo EU skončil znovu schodkem, který meziročně stoupl o jednu miliardu na 35,1 miliardy korun.

V meziměsíčním srovnání s letošním lednem se po sezonním očištění snížil vývoz o 3,6 procenta a dovoz o pět procent.

Ekonom Bureš: Prodeje v EU překonávají maxima z roku 2008 (zdroj: ČT24)

Únorový výsledek zahraničního obchodu naznačil, že česká ekonomika naráží na své limity. Podle analytiků vývozce trápí nedostatečné výrobní kapacity, spojené hlavně s nedostatkem lidí na trhu práce. Další překážkou je posilující koruna. „Posilování kurzu pod 25 korun, které může přijít již v létě, se v budoucnu může ukázat jako brzda v expanzi našeho exportu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

„Jsme v té fázi hospodářského cyklu, kdy vstupy začínají být dražší. To se promítá do ziskovosti podniků. V některých sektorech navíc vidíme, že prodeje v Evropské unii se blíží nebo překonávají maxima z roku 2008,“ řekl ČT hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. 

Únorová čísla potvrdila trend, který se očekává pro celý letošní rok - že dynamika exportu v nominálním vyjádření bude zpomalovat. Je to dáno vysokou srovnávací základnou z minulého roku, zároveň na export doléhá i silnější koruna.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

V loňském roce dosáhl český export rekordního objemu 4,2 bilionu korun. Meziročně se tak zvýšil bezmála o šest procent. Letos podle analytiků poroste zhruba tříprocentním tempem. Mimo jiné proto, že firmy nemají dostatek kvalifikovaných pracovníků. „Zakázky nemáme kde a kým udělat. A jestli se bude ještě dále zvyšovat tlak na růst mezd, tak se bude snižovat i zisk,“ podotkl předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Nedařilo se ani německým exportérům

Stejně jako český export poklesl i ten německý. Německo přitom patří mezi největší obchodní partnery českých firem a v loňském roce činil vývoz do Německa téměř třetinu veškerého tuzemského exportu.  

Vývoz Německa se v únoru po sezonním očištění meziměsíčně snížil o 3,2 procenta, což je nejvýraznější pokles od srpna 2015, uvedl tamní stastistický úřad. Oslabil hlavně obchod se zeměmi mimo Evropskou unii.

Dovoz klesl o 1,3 procenta. Obchodní přebytek se tak snížil na na 19,2 miliardy eur (486,8 miliardy Kč) z 21,5 miliardy eur v lednu. Analytici v anketě agentury Reuters přitom očekávali, že jak vývoz, tak dovoz se za únor zvýší.

Pokles vývozu je podle analytiků dalším znamením, že hospodářský růst v Německu už možná dosáhl vrcholu. Německá ekonomika je největší v Evropě a závisí na ní i řada českých podniků.

Podle analytiků může za horší výsledky exportu silnější euro, méně se na nich podepsaly obavy německých podnikatelů z protekcionismu Spojených států a obchodní války mezi USA a Čínou. Německá kancléřka Angela Merkelová má v pátek jednat ve Washingtonu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.