Napětí mezi Trumpem a Čínou má dopad na důvěru v evropskou ekonomiku. Klesá už třetí měsíc za sebou

Ekonom Janíčko: Obchodní válka USA a Číny může zasáhnout Německo a pak nás (zdroj: ČT24)

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny začátkem dubna výrazně klesla a zhoršila se již třetí měsíc za sebou. Na vině jsou obavy ze zpomalení růstu globální ekonomiky v důsledku rostoucího obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Index důvěry se propadl na 19,6 bodu z březnových 24 bodů a dílčí index ekonomických očekávání je poprvé od července 2016 v záporných číslech, uvedla výzkumná společnost Sentix.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles hlavního indexu na 20 bodů. „Přestože současná ekonomická situace je stále hodnocena jako vynikající, výhled do budoucna se výrazně zhoršil,“ uvedl výkonný ředitel Sentixu Patrick Hussy.  „Celní spory, které zvýrazňuje americký prezident Donald Trump, zanechávají své stopy.“

Trump v neděli předpověděl, že Čína odstraní své obchodní bariéry. Vyjádřil optimismus navzdory eskalujícímu obchodnímu napětí mezi oběma předními světovými ekonomikami, které rozbouřilo v posledním týdnu globální trhy. Země hrozí jedna druhé cly ve výši desítek miliard dolarů.

„Pokud by obchodní válka zůstala izolovaná na spor Spojených států a Číny, dopad na Evropu by byl pouze limitovaný. Ale pokud by eskalovala do hloubky a rozšířil se počet výrobků a služeb, anebo do šířky, že by se USA rozhodly uplatnit opatření i vůči evropským zemím, pak by byl dopad znatelnější,“ řekl ČT ekonom společnosti Moody's Analytics Martin Janíčko. 

Třetí měsíc za sebou se snížil také index nálady pro Německo, které je největší ekonomikou eurozóny i celé Evropské unie. Index klesl na 24,4 bodu z březnových 29,1 bodu. A právě Spolkové republiky se obchodní napětí mezi USA a Čínou dotýká výrazněji; Peking totiž patří mezi největší obchodní partnery Berlína. Kromě toho německou důvěru v ekonomiku sráží také nejasný dopad brexitu na britsko-německé obchodní vztahy.  

„Pokud povede možná obchodní válka ke zpomalení čínské ekonomiky, znamenalo by to, že by byla ohrožena řada investičních projektů v Číně, které tam má třeba Itálie nebo i Česko. Ale pocítíme i to, pokud se nebude dařit Spojeným státům,“ dodal Janíčko.