Sílící koruna otestuje české exportéry. Ekonomové varují, že automobilkám dochází dech

Čeká exportéry těžký rok, nebo růst vývozu překoná loňský rok? Analytici ve svých prognózách nečekají, že by se podařilo překonat rekordní přebytek zahraničního obchodu z roku 2016. Často zmiňují vliv sílící koruny, který si uvědomují i zástupci vývozců.

„Česká ekonomika se loni stavěla na nohy rychleji než zahraničí,“ upozornil analytik Next Finance Jiří Cihlář s odkazem na to, že se za rok 2017 vývoz zvýšil o 5,6 procenta, dovoz o 6,3 procenta a přebytek se zmenšil.

„Poptávka domácností po zahraničním zboží rostla. Obchodní bilance bude i v roce 2018 těžko překonávat historicky nejvyšší přebytek, kterého dosáhla v roce 2016,“ dodal.

Koruna posiluje víc, než někteří z nás ještě nedávno čekali, čili exportéři jsou do jisté míry zajištěni. To zajištění ale bude postupně mizet.
Michal Skořepa
ekonom, Česká spořitelna

Letošní přebytek obchodní bilance podle něj skončí znovu pod úrovní 160 miliard korun. Přispěje k tomu zpomalení ekonomického růstu, které očekává v druhé polovině letošního roku, ale i sílící kurz koruny, což zmírní atraktivitu českého zboží v zahraničí.

„Příštích několik měsíců bude pro naše vývozce o poznání těžší. Čeští exportéři jsou na hranici svých výrobních možností a nestíhají držet krok s tempem růstu objednávek ze zahraničí,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Podle něj jim v růstu brání hlavně nedostatek pracovní síly, ale i nedostatek materiálu.

Události: České firmy rekordně vyvážely (zdroj: ČT24)

„Znepokojivou zprávou je, že využití kapacit stále nedosahuje předkrizové úrovně, což může znamenat, že některé kapacity jsou zastaralé a vyžadují razantní obnovu,“ dodal Červenka. Obchodní bilance v roce 2018 poklesne ke 100 miliardám korun, odhaduje.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel spíš očekává, že by celkový výsledek zahraničního obchodu v roce 2018 měl zůstat přibližně na stejné úrovni jako loni. „Předstihové indikátory ukazují, že domácí průmysl má i nyní dostatek zakázek ze zahraničí. Letos očekáváme, že budou pokračovat trendy z loňského roku. Zahraniční poptávka bude podporovat vývozy, nicméně výrazný růst očekáváme i na straně dovozů,“ uvedl.

O mírném růstu zahraničního obchodu mluví i hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Meziroční tempo však patrně zpomalí z titulu silnější koruny a očekávaného zpomalení ve výrobě automobilů,“ přiblížil. Právě export motorových vozidel patří k důležitým položkám tuzemského vývozu, loni podle Seidlera dosáhl rekordní hodnoty 995 miliard a více než čtvrtinového podílu na všech exportech.

Mezi hlavní rizika pro budoucí českou obchodní bilanci zase ekonom UniCredit Jiří Pour zařadil rostoucí mzdy, velmi nízkou nezaměstnanost a možné výraznější posílení koruny. „Dosavadní posílení koruny zatím exportéry významněji nezasáhlo díky tomu, že firmy jsou z velké části proti kurzovému riziku zajištěny,“ dodal ekonom UniCredit Jiří Pour.

Vývoj kurzu koruny vůči euru po ukončení intervencí (31. 1. 2017)
Zdroj: bloomberg.com

„Česká národní banka oproti Evropské centrální bance již začala zvyšovat úrokové sazby. To vyvolává tlak na další posilování koruny vůči euru, ale i dalším zahraničním měnám. Tato situace je nepříjemná pro exportéry, kterým se kvůli silnému kurzu snižují marže. Řada z nich se proti kurzovému riziku pojišťuje, ale tyto pojistky jsou čím dál tím dražší,“ doplnil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Celková konkurenceschopnost českých exportérů je podle Křečka stále na vysoké úrovni a tuzemské produkty si uchovávají dobrou prodejnost na zahraničních trzích. „Firmy, které budou investovat do inovací a budou optimalizovat svou výrobu, se nemusí obávat odbytu. Problémy však mohou nastávat u montoven s nízkou přidanou hodnotou, které se musí vyrovnávat se silnější korunou i rostoucí cenou práce,“ zmínil.

Analytik Novák: Koruna může být letos problémem pro některé podniky (zdroj: ČT24)

Rostoucí mzdy, které zvyšují kupní sílu Čechů, pak pomáhají jak tuzemským, tak zahraničním firmám. „Rostoucí spotřeba do budoucna umožní navyšování dovozu do České republiky, a to i v sortimentu luxusního zboží. Se sílící korunou budou dovozy stále levnější,“ upozornil Křeček.

Nástrahy vývoje české měny vidí i exportéři

Ani samotní exportéři neočekávají, že by tempo růstu vývozu mělo být závratné, důvodem je podle Asociace exportérů právě kurz koruny, který byl ještě před rokem na 27 korunách za euro kvůli intervencím ČNB, ale od uvolnění se dostala už na 25,20 koruny za euro. Centrální banka odhaduje, že v průměru bude letos kurz na 24,90 koruny za euro.

„V tomto směru nesdílíme optimismus ČNB, co se týče predikovaného kurzu koruny vůči euru. Náš odhad na rok 2018 je pesimističtější a počítáme s posílením do sedmi procent v roce 2018 a s dalším posílením v roce 2019 o 3,3 procenta,“ uvedl místopředseda Asociace exportérů
Otto Daněk.  

Rok 2018 bude z pohledu českých exportéru bezesporu obtížnější než roky minulé a neočekáváme proto, že by byly přepisovány pomyslné tabulky rekordů.
Otto Daněk
místopředseda Asociace exportérů

Druhým problematickým bodem je i podle nich automobilový průmysl jako tradiční tahoun, který už v některých oblastech stagnuje, nebo se zaznamenává i propad. Loňský rekordní export zůstane v dalších letech pravděpodobně nepřekonán, míní Daněk

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka bude další vývoj exportu v letošním roce především spojený s ekonomickým vývojem zahraničních obchodních partnerů. „Očekáváme, že ekonomika většiny těchto zemí i dále mírně poroste. O české výrobky a služby by měl být i v roce 2018 nadále zájem,“ podotkl. Za důležitý předpoklad pro úspěšný export označuje Hanák i podporu státu a jeho aktivní ekonomickou diplomacii.