50 let poté protestovali lidé u ruské ambasády. Zněla kritika ruské politiky i prezidenta Zemana

U brány do Stromovky v sousedství ruského velvyslanectví v pražské Bubenči se sešli lidé k demonstraci s názvem Nezapomínáme, protestujeme. Připomněli si oběti okupace z roku 1968, současně se ale vymezili proti současné ruské politice, kterou považují za agresivní. Během protestu zazněla také kritika na adresu některých českých politiků v čele s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

Lidé, kteří zaplnili prostor parkoviště u brány do Stromovky u západního plotu ruského velvyslanectví, si symbolicky připomněli 137 obětí okupace – tedy lidí, kteří zemřeli od 21. srpna do konce roku 1968 vinou okupačních armád. Především se ale věnovali současnosti v Česku i Rusku.

Mnoho kritických slov znělo na úkor českých politiků – především prezidenta Miloše Zemana – které řečníci kritizovali za údajné prokremelské postoje. „Jdou na ruku kremelské zahraniční politiky, která není v našich zájmech. Je proti orientaci ČR, jak byla nastavena v posledních dvaceti letech,“ uvedl spoluorganizátor protestu Tomáš Pešinský.

Demonstrace u ruského velvyslanectví
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Od řečníků zazněla také kritická slova přímo na adresu Ruska, hovořili o situaci na Ukrajině nebo v Sýrii. Moskva podle nich svou politikou přispívá k nestabilitě v těchto zemích a vměšuje se do jejich vnitřních záležitostí. Mezi transparenty účastníků se objevily i výzvy k propuštění vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova.

„Jsem velmi rád, že se toto setkání odehrává právě v blízkosti tohoto velvyslanectví. Apetit a chuť k agresi je tady za tím plotem stále,“ uvedl jeden z řečníků, sovětský disident a nynější ukrajinský poslanec Mustafa Džemilev.

Občas byly slyšet i hlasy protidemonstrantů. Až na drobnou slovní potyčku se akce, na kterou dohlížela policie, obešla bez incidentů.