Přehled akcí: Lidé si napříč Českem připomínají mrazivý konec nadějného jara 68

Výstavy fotografií, přednášky, koncerty, promítání filmů a dokumentů. Češi si začínají připomínat padesáté výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy. Organizátoři připravili pro veřejnost desítky akcí, přičemž nejvíce jich logicky připadá na den, kdy do tehdejšího Československa vjely tanky: 21. srpen.

Dramatickou atmosféru srpnových dní z roku 1968 si mohou připomenout lidé napříč celým Českem – od Václavského náměstí po Ostravu či Plzeň.

Například Český rozhlas, který vysílal před padesáti lety do poslední chvíle, dokud jej po krvavých střetech neobsadili sovětší vojáci, už od 6. srpna promítá v kině Regina celkem sedm klasických filmů z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Mezi ně patří Žert, Ucho, Spalovač mrtvol nebo legendární komedie Světáci. 

Už několik dní je možné navštívit také Výstavu k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, která se koná na plzeňském magistrátu a uspořádala ji Československá obec legionářská. 

Vzpomínky se vrátí v galeriích i v ulicích

Největší výstava fotografií k sovětské invazi je v současnosti k vidění na pražské Staroměstské radnici.  A před hlavní budovou muzea na Florenci bude mít v den příjezdu vojsk vernisáž venkovní výstava pod názvem „Srpen 1968“.

Návštěvníkům prostřednictvím fotografií, plakátů a dalšího tiskového materiálu ze sbírek Muzea hlavního města Prahy přiblíží pohnuté okamžiky srpnových dnů roku 1968 v hlavním městě.

Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Univerzitou Pardubice připravil od 19. srpna výstavu v Mytologické chodbě Valdštejnského paláce. Expozice s názvem Československý parlament v roce 1968 je k vidění až do 9. září.

Už od dubna až do konce roku je možné vzpomínat nejen na rok 1968, ale i ostatní osudové „osmičkové“ roky české historie, procházkou po náměstí Jiřího z Poděbrad na pražských Vinohradech. Instalována je zde open-air výstava.

Výstava na pražských Vinohradech připomíná osudové "osmičkové" roky
Zdroj: Prague.eu

Osudové osmičky v českých dějinách si mohou zájemci připomenout také v A&A Galerii na Malé Straně. Zajímavý pohled na to, jaká díla vznikala právě v tomto období, nabídne do konce srpna i výstava 67-1968-69

Na Havlíčkově náměstí odstartuje 22. srpna panelová výstava „1968 Praha 3 – Léta naděje rychle pominula“, která potrvá do 29. září. 

Výstava připomíná dopis mladé lékařky

„Okolo rozhlasu se opět začalo střílet, naši lidé jim zapalovali tanky a transportéry, vozy s municí. Bylo to strašné, snad ještě v životě jsem nezažila tolik strachu, co jsem prožila během těch několika hodin,“ zní úryvek dopisu mladé lékařky pražské záchranné služby, která zachraňovala raněné u budovy Československého rozhlasu v době největších bojů 21. srpna. Panelová výstava, vycházející z jejího dopisu rodičům, je instalovaná na Národním památníku na Vítkově od čtvrtka 16. srpna až do března roku 2019.

Venkovní panelová fotografická výstava Ladislava Bielika, jenž patří mezi významné slovenské fotografy, od čtvrtka 16. srpna připomíná události 21. srpna 1968 na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově.

Přední český fotograf Oldřich Škácha, který vešel do povědomí jako dokumentarista osobností československé kultury a disentu sedmdesátých a osmdesátých let, zejména okruhu kolem Pavla Kohouta a Václava Havla, dokumentoval i srpen roku 1968. Po sovětské okupaci mu byla znemožněna veřejná činnost. Nyní si mohou lidé prohlédnout ucelený soubor fotografií připomínající jeden z nejtragičtějších okamžiků našich – ale i evropských – dějin druhé poloviny 20. století.

Historii si připomenou lidé i mimo Prahu

Padesátileté výročí si připomínají ale i místa mimo metropoli. Otevřená je v těchto dnech i výstava Normalizace skrytá v obrazech. Zájemci si v ostravském Dole Michal mohou prohlédnout regionální výtvarnou tvorbu z období po roce 1968 až do rozpadu Československa na začátku devadesátých let.

Výstava v Moravské zemské knihovně v Brně se věnuje zvláštním vydáním novin, které v srpnu 1968 zaplavily zemi. Výstava bude až do 5. října představovat originály zvláštních vydání novin, zejména z prvních dnů okupace, nové tituly novin, které začaly v době okupace vycházet, fotografie z brněnských ulic ze srpna 1968 i kresby ze srpnového tisku.

Vojenský spolek rehabilitovaných armády ČR k srpnovým dnům roku 1968 pořádá výstavu v krajském městě Vysočiny. „Výstavu jsem udělal tak, aby v ní byla vidět i doba normalizace. Je tam několik zvláštností, například zmínka o akci Norbert, což byla příprava na genocidu národa,“ uvedl plukovník a člen spolku Josef Musil, který výstavu přímo na jihlavské radnici pořádá.

V Olomouci připomíná invazi vojsk Varšavské smlouvy výstava na dvanácti panelech rozmístěných na Horním náměstí. Nabídne dobové fotografie pocházející z archivu historika Miloslava Čermáka.

21. srpen s Martou Kubišovou či s rebely

Nejvíc akcí se uskuteční 21. srpna, tedy v den, kdy do Československa v roce 1968 vtrhla vojska pěti armád komunistických zemí v čele se Sovětským svazem.

ČT24 bude celý den vysílat z Vinohradské ulice, kde v roce 1968 probíhaly boje před budovou Československého rozhlasu. Mezi pozvanými hosty, kteří na klíčové momenty historie zavzpomínají, jsou například Marta Kubišová, Ivan Klíma, Zdeněk Svěrák, Kamila Moučková, Petr Pithart či Lída Rakušanová. Do vysílání budou zařazeny také analýzy historiků a vzpomínky pamětníků z Prahy a dalších míst tehdejšího Československa.

Marta Kubišová vystoupí také na koncertu, který začne v osm hodin večer na Václavském náměstí, na pódiu přislíbila účast i Lucie Bílá a Vojtěch Dyk.

Na Vítězném náměstí od 13. hodiny proběhne vernisáž výstavy nazvané
Paměť národa '68, rozmístěné po celé Dejvické třídě od Vítězného náměstí až k metru Hradčanská. Součástí výstavy je rovněž osm velkoplošných fotografií o rozměrech 6×4 metry od Josefa Koudelky ze srpna 1968, umístěných na zelené plochy vnějšího rondelu Vítězného náměstí. K vidění bude až do 4. září.

V úterý 21. srpna také začne multimediální výstava o dopadech událostí roku 1968 a normalizace na oblast československého školství přiblížená pomocí zakázaných učebnic a odborných publikací z fondu Pedagogické knihovny J. A. Komenského. Potrvá až do konce roku.

Pražská Galerie Millennium zahajuje v úterý 21. srpna výstavu Okupace 68, která přibližuje reakci českých výtvarníků na vpád vojsk Varšavské smlouvy. Výstava, která potrvá do 23. září, ukazuje díla Ivana Steigera, Vladimíra Jiránka, Adolfa Hoffmeistera, Jiřího Kalouska a dalších. Stejný název nese také akce v rámci brněnského festivalu Uprostřed i výstava, kterou zahájí v den výročí vpádu vojsk plzeňská radnice.

A v den výročí invaze také Muzeum Policie ČR otevře výstavu unikátních fotografií Václava Berdycha ze srpna roku 1968. V Chrámu Matky Boží před Týnem na pražském Staroměstském náměstí bude od 18:00 sloužit Jan Baxant vzpomínkovou mši za oběti okupace.

V centru Liberce zase odpoledne zazní písně Karla Kryla a Olomouc si výročí okupace připomene koncertem Moravské filharmonie.  U budovy Českého rozhlasu Ostrava se v 11:00 uskuteční vernisáž dosud nezveřejněných fotografií, jejichž autorem je ostravský fotograf Ivan Sláma.

V ústeckých Městských sadech se ve 14:00 odehraje Akce k výročí 50 let okupace. Jde o tématickou výstavu fotografií a textů na téma Srpen 1968 ve spolupráci s Pamětí národa (Post Bellum) a Ústavem pro studium totalitních režimů.

V Knihovně Václava Havla chystají besedu tří myslitelů – maďarské filozofky Ágnes Hellerové, ruského matematika Pavla Litvinova a krymsko-tatarského politika Mustafy Džemileva. Tyto osobnosti před padesáti lety proti invazi do Československa otevřeně protestovaly.

Na 21. srpen se připravují i univerzity. Například na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy se uskuteční celodenní historická simulace zasedání Rady bezpečnosti OSN. Mendelovo muzeum brněnské Masarykovy univerzity zve veřejnost na videomapping na téma invaze vojsk Varšavské smlouvy.

  • 11. 7. až 19. 8. – Výstava Normalizace skrytá v obrazech, Důl Michal (Ostrava)
  • 1. 8. až 31. 8. – Výstava „Srpen 1968 na Pardubicku“ (Pardubice)
  • 4. 8. až 30. 8. – fotografická výstava Sovětská invaze – srpen 1968  (Staroměstská radnice)
  • 6. 8. až 12. 8. – Letní kino´68 (Český rozhlas) 
  • 10. 8. – Výstava a ukázky dobové vojenské techniky na Václavském náměstí (Praha)
  • od 13. 8. – Výstava archivních dokumentů a fotografií na Horním náměstí (Olomouc)
  • 15. 8. až 5. 9. – Venkovní výstava fotografií Paměť národa 68 (Post Bellum)
  • 18. 8. až konec února 2019 – výstava „Sovětská invaze srpen 1968“ (Muzeum komunismu)
  • 22. 8. až 31. 8. – výstava „Srpen 1968 objektivem Paula Goldsmithe“, (Jungmannovo náměstí, Praha, ÚSTR)
  • 22. 8. až 12. 10. – výstava Osmašedesátý, rok nadějí a zklamání (Galerie Nahoře, České Budějovice)
  • 24. 8. až 9. 9. – „Československý parlament v roce 1968, výstava k 50. výročí pražského jara“ (Valdštejnský palác)
  • 11:00 – pietní akt u Českého rozhlasu v Praze i v Ostravě
  • 10:00 až 16:00 – vzdělávací akce k připomínce invaze do Československa, historická simulace zasedání Rady bezpečnosti OSN (FSV - Hollar, Univerzita Karlova, Praha)
  • 13:00 – zahájení Interaktivní výstavy Rok 1968 a české školství a knihovnictví  (Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského v Praze)
  • 14:00 - Tematická výstava fotografií a textů na téma Srpen 1968 ve spolupráci s Pamětí národa (Post Bellum) a Ústavem pro studium totalitních režimů v Městských sadech v Ústí nad Labem
  • 14:35 - Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami na náměstí Interbrigády na Praze 6
  • 16:00 - Akce Okupace 68' v rámci festivalu Uprostřed na Malinovském náměstí v Brně
  • 16:00 - Zahájení výstavy Okupace 68 Plzeň na plzeňské radnici
  • 17:00 – vernisáž venkovní výstavy Srpen 1968 v Praze za přítomnosti Kamily Moučkové (před hlavní budovou Muzea hl. města Prahy na Florenci)
  • 17:00 – křest knihy Neskloníme hlavy. Rok 1968 v Karlových Varech (Muzeum Karlovy Vary)
  • 17:00 – koncert písní Karla Kryla (Liberec)
  • 17:00 – vernisáž výstavy s názvem Rok 1968 v Brně očima cenzora (Špilberk, Brno)
  • 17:00 - Vzpomínkové shromáždění a koncert Jaroslava Hutky a promítání filmu Utrpení mladého Boháčka u Sloupu Nějsvětšjší trojice nádvoří pivovaru v Polné
  • 17:00 - Přednáška PhDr. Martina Šikuly (kronikáře obce Bohuňov) spojená s prezentací snímků přibližující atmosféru roku 1968 od nadějného jara až po reakce na srpnovou invazi v Novém Městě na Moravě
  • 18:00 - Zahájení výstavy Okupace 68 v Galerii Millennium, kde budou vystavena díla výtvarníků Ivana Steigera, Vladimíra Jiránka, Adolfa Hoffmeistera, Jiřího Kalouska a dalších. Výstava potrvá do 23. září.
  • 18:00 - Vzpomínková mše v Chrámu Matky Boží před Týnem na pražském Staroměstské náměstí za oběti okupace vojsky Varšavské smlouvy
  • 18:30 – happening, pouštění rozhlasových záznamů z 21. 8. 1968 z Hradce Králové (Univerzita Hradec Králové)
  • 19:00 – slavnostní koncert Moravské filharmonie (Olomouc)
  • 19:00 – vernisáž Opening 68, koncerty a tři nové tematicky laděné výstavy: například výstava fotografa Josefa Koudelky Invaze 68 (Veletržní palác, Praha)
  • 19:00 – beseda tří významných myslitelů a hybatelů – Ágnes Hellerové, Pavla Litvinova, Mustafy Džemileva (Knihovna Václava Havla, Praha)
  • 20:00 – koncert (Marta Kubišová a další) a videomapping na historickou budovu Národního muzea (Václavské náměstí, Praha)
  • 21:00 - Happening k výročí srpnových událostí roku 1968 v parku Hudební altán v Rožnově pod Radhoštěm