V Nové Vsi v Horách se vzpomíná na srpen '68. Soukromou výstavou

Události: Soukromá výstava Sonji Vydrové připomíná v malé obci Srpen 68 (zdroj: ČT24)

V Nové Vsi v Horách se zhruba pěti sty obyvateli si připomínají srpen 1968 prostřednictvím soukromé výstavy Sonji Vydrové. Ta shromáždila dobové dokumenty, které sesbírali a dlouho schovávali místní lidé včetně jejího otce. Výstava v Krušných horách nedaleko Mostu je otevřená do 10. září.

Události pražského jara, které zadupala okupace armád Varšavské smlouvy, připomíná Sonja Vydrová v domku, v němž se téměř 130 let vyrábí dřevěné hračky. Spolu s dobovými novinami autorka vystavuje také letáky, které vycházely tajně.

Většinu z nich sesbíral a schoval její otec. Uložil je do dřevěné vyztužené krabice, na kterou jeho děti nesměly sahat. O roce 1968 se v rodině příliš nemluvilo kvůli hrozbě vězení. Autorce výstavy bylo v době okupace čtrnáct, jednadvacátý srpen prožila na Slovensku. Po návratu do Nové Vsi v Horách v rodišti stály tanky. „Najednou prostě byla obsazená celá vesnice,“ vzpomíná Sonja Vydrová.

Sonja Vydrová
Zdroj: ČT24

Další pamětnice Alena Viktorová vzpomíná, jak jí tehdy jako šestileté ruští vojáci, kteří přijeli vozem GAZ, dávali doutníky. Sovětská vojska přes Novou Ves v Horách projížděla směrem na Most a dál na Prahu. „Nikdo nevěděl, co s těmi tanky bude. Jestli to tady rozstřílí, nebo ne,“ připomíná Sonja Vydrová.

A obdobně jako jinde, také na Mostecku lidé sabotovali cestu spojeneckých vojsk. Například záměnami informačních cedulí, místo na Prahu je otáčeli třeba na Plzeň.

Součástí výstavy je symbolicky i polorozpadlý srp s kladivem. Rez má připomenout, že od invaze uplynulo už půl století. I přesto by se ale podle Sonji Vydrové nemělo zapomenout. Výstavou vzdává poctu i svému otci a všem, kteří se tehdy okupaci bránili.