Oni nás porazili tanky, my je hokejem. Invazi 1968 připomíná na 200 fotografií

Padesát let po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy jsou poprvé k vidění některé dosud nepublikované snímky z tehdejších událostí. Výstava na pražské Staroměstské radnici s názvem Sovětská invaze - srpen 1968 nabízí na dvě stovky unikátních fotek z ulic Prahy i dalších měst. Historický okamžik i následující protesty zachytili profesionální fotografové i amatéři.

Nejdramatičtější události se odehrály před budovou Československého rozhlasu. Lidé na Vinohradské třídě barikádami z aut a autobusů bránili okupantům v obsazení budovy. Na místě byl i tehdy šestadvacetiletý Josef Ráž, jehož snímky jsou také na radnici vystaveny.

Hrdiny dne byli saniťáci

Právě před rozhlasem zažil nejhorší okamžik, když se snažil situaci vyfotografovat. „Stál přede mnou nějaký mladík. Plácl jsem ho do nohy, a než stačil uhnout, zazněla dávka – a on sebou praštil. Stálo ho to život. Fotka nevznikla, utekl jsem do domu naproti rozhlasu. Vpravo leželi mrtví, vlevo na chodbě ti, kteří čekali na sanitku, veprostřed jsem uklouznul na kalužích krve,“ popisuje.  

Bydlel tehdy jen kousek od Václavského náměstí. Pohnutou atmosféru srpna 1968 zachytil na snímcích, které půl století nikdo neviděl. „Hrdiny dne byli saniťáci,“ podotýká, „doslova běhali mezi sovětskými vojáky a odváželi lidi. Jednu sanitku jim přitom rozstříleli u Karlova náměstí, když jeli do nemocnice.“ 

V boji o rozhlas na Vinohradské třídě zemřelo sedmnáct lidí. Byli zastřeleni, rozdrceni koly vojenských vozidel, umírali i v hořících domech.

Deprese, hokej a zase deprese

Bojovnou zónu před rozhlasem zažila i pořadatelka výstavy a fotografka Dana Kyndrová – jako třináctiletá dívka. „Tank zamířil dělem na Vinohradskou, běželi jsme, já brečela a otec na mě řval: Ke zdi! Ke zdi!“ vzpomíná na vypjaté momenty. 

O pět měsíců později pak jako skautka držela v Karolinu stráž u rakve Jana Palacha. Studenta, který se na protest proti okupaci upálil. I jemu a protestům proti okupaci je část výstavy věnována. „Byla to strašná deprese, protože všichni tušili, že je to konec,“ vybavuje si Dana Kyndrová i po letech skeptickou náladu ve společnosti. 

Nastupující normalizaci ještě na chvíli narušila v březnu 1969 bouřlivá oslava vítězství československých hokejistů nad SSSR na mistrovství světa. Jarem onoho roku se také výstava na Staroměstské radnici časově uzavírá.  

Osudové okamžiky roku 1968 připomínají snímky čtyřiceti fotografů do konce srpna.