Ministr Metnar by měl rezignovat, říká vedoucí jeho diplomové práce. Babiš to nepožaduje

Události: Premiér Babiš nebude žádat rezignaci ministra obrany (zdroj: ČT24)

Vedoucí diplomové práce nynějšího ministra obrany Lubomíra Metnara míní, že by měl ministr z vlády odejít. Řekla to serveru iDnes.cz. Naopak premiér Andrej Babiš uvedl, že po Metnarovi rezignaci požadovat nebude. Jak v úterý zjistila Česká televize, Metnar ve své práci na téma „Kolektivní investování“ řádně neuváděl a necitoval zdroje, ze kterých čerpal. Nejméně osm stran je zcela převzatých z dříve vydané knihy.

Babiš řekl, že s ministrem věc probral a domnívá se, že se možná dopustil chyby v citování, ale v seznamu zdrojů použitou literaturu měl. „Není to ideální situace, ale jako problém to nevidím,“ konstatoval premiér. Uvedl, že stejně jako Metnar čeká na analýzu vysoké školy.

„Co jsem četl, jeho diplomka i podle expertů plagiát není, protože použitou literaturu uvedl ve zdrojích. Ano, měl uvést citace,“ napsal Babiš.

Podle něj není Metnarův případ stejný jako u Taťány Malé (ANO) a Petra Krčála (ČSSD), kteří museli v posledních dvou týdnech rezignovat po odhalení plagiátorství. „Je to jiná situace, protože on text uvedl v literatuře,“ podotkl předseda vlády.

Měl by rezignovat, míní šéfka Metnarovy práce

Vedoucí Metnarovy diplomové práce Dana Forišková naopak ministra vyzvala k rezignaci. „Když odešla paní Malá, tak si myslím, že by mělo být měřeno stejným metrem a měl by na tuto pozici rezignovat. Je to můj názor, jestli pochybil a nedodržel to, co mu bylo mnou řečeno,“ prohlásila.

„Upozorňovala jsem vždycky studenty, že musí uvést zdroj, odkud to čerpají. Vedla jsem několik prací jak na Vysoké škole báňské, tak na Ostravské univerzitě, a když jsem přišla na to, že student něco opsal, tak jsem ho na to upozornila. Ale nemusíte na všechno přijít,“ uvedla Forišková. Metnarovu práci si už ale konkrétně nepamatuje. 

„Pokud došlo k nějakému pochybení, tak možná pan ministr zapomněl uvést citaci, že si to ani neuvědomil. A já když jsem to vedla, tak jsem myslela, že je to jeho vlastní podíl práce, nikoliv, že to opsal,“ podotkla v ČT.

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. V roce 2004 tam na katedře technické a pracovní výchovy odevzdal diplomovou práci na téma „Kolektivní investování“. Vedoucí práce byla právě Dana Forišková, oponentem byl Svatopluk Slovák, nynější proděkan pro rozvoj a legislativu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. 

„Každá práce má trošku jiný charakter. Některé, které mají na každé stránce pět citací, zase můžeme hodnotit jako naprostý kompilát. A to taky není správně. Je tam nutný i samostatný přínos autora. Takže předpokládám, že jsem předpokládal, že to, co necitoval, je dílo pana Metnara,“ řekl ČT tehdejší oponent práce Svatopluk Slovák.

Metnar se chce vyjádřit do konce týdne

Jak Česká televize zjistila, Metnarova diplomová práce vykazuje závažné nedostatky. Jedná se zejména o neuvádění odkazů na publikace, z nichž autor práce čerpal. Obsahuje sice seznam použitých zdrojů, ale v samotném textu je odkazů jen několik. Celé části jsou doslova nebo s drobnými úpravami převzaty, aniž by to autor uvedl.

Ministr Metnar v rozhovoru pro ČT uvedl, že je to pro něj překvapení. Na dotaz, zda bere jako chybu, že v jeho práci chybí citace, reagoval: „No to určitě, beru to jako chybu. Přemýšlím, kde tu práci mám, abych se na to podíval a oživil jsem si to, protože je to pro mě takové zvláštní.“ Připustil, že pokud se pochybení potvrdí, nevylučuje rezignaci.

„Diplomovou práci analyzuji a očekávám, že se vyjádřím do konce týdne,“ uvedl Metnar. Kvůli tomu zrušil i svou cestu na Slovensko, kam měl odjet ve středu. Řekl, že je v kontaktu s premiérem Babišem a průběžně ho o záležitosti informuje. Oba čekají také na výsledek analýzy.

Práci zkontroluje i univerzita

Mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník řekl, že si zástupci školy musí nejdříve prostudovat posudek. K Metnarově práci se vyjádří nejpozději v pátek. Rektor univerzity Jan Lata se ale domnívá, že tento případ je jiný než předchozí dvě plagiátorské kauzy.

„Zatím mám informace jenom z médií, nicméně se mi zdá, že ta situace je jiná, než byla v předchozích plagiátorských aférách. Nejsme schopni provést seriózní rozbor za několik hodin, ale uděláme ho i ve spolupráci s některými kolegy z ostatních univerzit,“ řekl Lata.

Podle rektora je přístup vedoucí práce Dany Foriškové alibistický, když tvrdí, že na nutnost uvést zdroj studenty vždy upozorňovala. „Pochopitelně vedoucí práce je ten, který vede studenta, a rozhodně není možné, aby se zříkal zodpovědnosti. Zásadní zodpovědnost je na studentovi, ale vedoucí je tady proto, aby ho vedl, a oponent, aby oponoval. Pokud vedoucí nemá žádný vliv na kvalitu práce, potom nemusí být,“ míní Lata. 

„S každým studentem jsem pracovala, četla jsem ty práce,“ reagovala Forišková. Doplnila, že některé knihy znala důvěrně, ale podle jejího mínění není v lidských silách, aby znala celou literaturu. Svůj postoj tak nepovažuje za alibistický. Domnívá se, že vedoucí je zodpovědný například za to, zda student splnil cíl práce.

Úroveň měla být vyšší, ale vědomý plagiát to není, říká autor původní knihy

IT specialista Vysoké školy ekonomické Jan Mach, který posuzuje míru autentičnosti diplomových prací, řekl, že Metnarova práce obhájená v roce 2004 existuje jen v tištěné podobě, a není tedy možné ji zkontrolovat v antiplagiátorském softwaru.

Při posuzování práce ji porovnal s knihou „Trhy cenných papírů“ prorektora pro vědu na Vysoké škole ekonomické Petra Musílka, kterou Metnar uvedl v seznamu použité literatury. Na několika stranách autor z této knihy čerpá, aniž ji uvedl jako zdroj. „Neoznačil bych to jako plagiát, ale za horší práci se zdroji,“ konstatoval Mach.

Petr Musílek v dopise pro Českou televizi uvedl, že souhlasí s tím, že citační úroveň v úspěšně obhájené diplomové práci měla být vyšší a že na VŠE by byla hodnocena nepříliš příznivě. „Je třeba si však uvědomit, že diplomová práce L. Metnara byla zpracována na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity v Ostravě, a proto nelze očekávat výrazný odborný přínos z oblasti financí,“ uvádí. Současně zastává názor, že se Metnar „nedopustil vědomého plagiátorství“.

„Jde minimálně o neetické a neprofesionální přebírání cizích zdrojů. Zda to bylo úmyslné, či to reflektuje tehdejší kvalitu pedagogické fakulty, je obtížné říci,“ komentovala práci bývalá šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Kvůli podezření z plagiátorství před dvěma týdny odstoupila z funkce ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Minulý týden ji pak ze stejného důvodu následoval ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).