Ministr Krčál rezignoval kvůli bakalářské práci. Nahradí ho Maláčová

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) oznámil svou rezignaci. Čelí podezření z plagiátorství ve své bakalářské práci z roku 2007. Předseda strany Jan Hamáček oznámil, že rezignaci přijal a o vývoji informoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Na post nominuje Janu Maláčovou (ČSSD), současnou ředitelku odboru rodinné politiky MPSV.

Krčál připustil, že v obsahu práce mohlo dojít k pochybení. „Za standardní politické situace bych je nepovažoval za natolik zásadní, aby ohrozila moje postavení ministra práce a sociálních věcí. Ovšem vzhledem k tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží jak pro vládu, tak pro sociální demokracii,“ řekl.

Ve chvíli, kdy vstoupíte do politiky, tak se dobrovolně vystavíte oprávněnému, silnému, veřejnému a mediálnímu zájmu o svou osobnost. Musíte být připraveni přiznat cokoliv ze svého života.
Patrik Eichler
Komentátor Deníku Referendum

Oznámil, že nechce, aby situace přinesla komplikace jeho rodině a jeho zdravotnímu stavu. „V minulosti jsem prodělal onkologické onemocnění, které také souviselo se stresem,“ upřesnil.

Hamáček oznámil, že do čela resortu bude navrhovat současnou ředitelku odboru rodinné politiky MPSV Janu Maláčovou (ČSSD). „Paní Maláčová je odbornicí na tuto problematiku, je to členka sociální demokracie. Na ministerstvu práce a sociálních věcí působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi,“ řekl.

Prezident Miloš Zeman bude s premiérem Babišem mluvit o situaci v čele ministerstva práce v sobotu v Lánech po jednání expertního týmu hlavy státu. Babiš řekl, že „rezignace Petra Krčála byla jediným možným řešením“ a výběr jeho nástupce nechá na ČSSD. Předeslal, že pokud se ministryní stane Jana Maláčová, její studium v zahraničí bude jedině plus. Bude se snažit, aby byla jmenována co nejdřív.

Opisování se začalo kontrolovat až rok po Krčálově obhajobě

Krčál obhajoval bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas v květnu 2007. Napsal ji v Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Podle analytika Jana Macha z Vysoké školy ekonomické se Krčálova práce shoduje minimálně ve třiceti procentech s jinou bakalářskou prací. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih.

Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně už zahájila kontrolu bakalářské práce Krčála. Využije k tomu systém Theses.cz, který text porovná s dříve zveřejněnými vysokoškolskými pracemi. Pomocí Theses.cz jsou všechny práce odevzdané na univerzitě kontrolovány od roku 2008, tedy rok poté, co práci odevzdal Krčál. 

Krčálovi nelze diplom zpětně odebrat

„V případě zjištění shody s dřívějšími pracemi je každý takový případ individuálně prověřen. Pokud se podezření potvrdí, je předán disciplinární komisi, která při zjištění plagiátorství navrhuje děkanovi postih studenta,“ uvedl rektor. Maximálním trestem na UTB je vyloučení provinilce ze studia bez možnosti vypracování nové práce. Rektor ale upozornil, že obhajoba Krčálovy práce spadá do období, kdy nelze diplom na základě zákona o vysokých školách zpětně odebrat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě v pondělí večer prohlásil, že neplánuje navrhnout odvolání Krčála z postu ministra.

„Otázka diplomové práce je otázka etická. Pokud pan ministr skutečně opisoval, pak doufejme, že odejde,“ konstatoval ještě před rezignací předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle šéfa SPD Tomia Okamury by měla odstoupit celá vláda. „Od počátku říkám, že je to nestabilní slepenec. Během několika dní na moje slova dochází,“ řekl České televizi. 

„Je to výraz toho, že ryba smrdí od hlavy,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Je vcelku jedno, kdo v tom dream teamu premiéra Babiše, který je obviněn z trestného činu, je. Je to vláda, která má podporu komunistů, nikoli KDU-ČSL, takže je to jejich problém,“ dodal.

Před týdnem rezignovala kvůli obvinění z plagiátorství svých diplomových prací ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). 

Narodil se 20. srpna 1964 ve Velkém Meziříčí. Vystudoval Středního odborné učiliště strojírenské ve Žďáru nad Sázavou, později si doplnil maturitu. Po škole pracoval ve Žďárských strojírnách a slévárnách, a to do roku 1986. Vysokoškolské vzdělání získal na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a na Institutu mezioborových studií Brno a Univerzitě Jana Amose Komenského.

Stranickou kariéru odstartoval v roce 1989, kdy těsně před sametovou revolucí vstoupil do KSČ. V ČSSD je členem od roku 1996, působil jako tajemník a později předseda Okresního výkonného výboru ČSSD Žďár nad Sázavou. V letech 2009–2013 byl statutárním místopředsedou Krajského výkonného výboru ČSSD Kraje Vysočina. Od roku 2013 je předsedou Krajského výkonného výboru ČSSD Kraje Vysočina. Mimo to byl v letech 2012–2014 členem předsednictva ČSSD.

V letech 2002 a 2006 uspěl v komunálních volbách do zastupitelstva obce Polnička v okrese Žďár nad Sázavou. Do vyšší politiky vstoupil v roce 2008, kdy se dostal do zastupitelstva Kraje Vysočina. Měl na starosti sociální oblast, prorodinnou politiku, protidrogovou prevenci a multikulturní spolupráci.

Během své kariéry působil na ministerstvu obrany i na ministerstvu sociálních věcí. Od ledna loňského roku byl náměstkem vnitra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu na Úřadu vlády. 

Petr Krčál
Zdroj: ČT24

Janu Maláčovou (ČSSD) navrhl do funkce ministryně práce a sociálních věcí předseda sociálních demokratů Jan Hamáček v úterý 17. července 2018. A to poté, co svou rezignaci oznámil ministr Petr Krčál.

Maláčová vedla od června 2015 na ministerstvu práce odbor rodinné politiky a politiky stárnutí. Předtím působila po dobu jednoho roku jako vedoucí oddělení institucionální komunikace EU na Úřadu vlády.

Od ledna 2012 do dubna 2014 byla zástupkyní při Evropském parlamentu v Kanceláři Senátu České republiky. Od listopadu 2007 do prosince 2011 pracovala jako analytička fondů EU na ministerstvu pro místní rozvoj.

V letech 2016 až 2017 byla Maláčová členkou správní rady Česko-německého fondu budoucnosti. Podle internetového obchodního rejstříku v radě stále figuruje. Je členkou ČSSD.

Vystudovala magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a magisterský obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole. Hovoří německy na úrovni C2 a anglicky na úrovni C1, což jsou nejvyšší úrovně jazykových dovedností podle Společného evropského referenčního rámce.

Maláčová je manželkou státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře. Narodila se v roce 1981.

Jana Maláčová
Zdroj: ČT24