Ministryně spravedlnosti Malá odstoupí z funkce, resortu se chce ujmout Babiš

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) v pondělí večer oznámila, že rezignuje. Obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích považuje za kampaň. Ještě odpoledne přitom rezignaci odmítala.

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) po třinácti dnech končí ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Po jednání výboru hnutí ANO řekla, že kritiku považuje za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila, přesto se rozhodla rezignovat.

Ministryně Malá odmítla obvinění z plagiátorství (zdroj: ČT24)

Malá uvedla, že s rozhodnutím přijela sama, nechce už čelit velkému tlaku. „Díky této kampani, která je proti mně vedena, já už prostě nechci, aby bylo hnutí dál poškozováno, ani nově vznikající vláda,“ řekla Malá. Dodala, že nicméně trvá na tom, že při psaní svých diplomových prací se žádného pochybení nedopustila.

Premiér Andrej Babiš k tomu uvedl, že výbor vyjádřil Malé podporu a vedení hnutí je přesvědčeno o tom, že nepodváděla. Zachovala se podle něj statečně. „Je jasné, že pokud by nerezignovala, tak samozřejmě od rána do večera by to poškozovalo nejen hnutí, ale i vládu, která má dostat důvěru ve středu,“ uvedl. Dodal, že nepřepokládá, že by se kvůli demisi ministryně měl posunout středeční termín hlasování o důvěře vládě.  

Babiš chce provizorně řídit spravedlnost

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš předpokládá, že nyní požádá prezidenta Miloše Zemana, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Zatím bude hledat jiného kandidáta na ministra. O tom, kdo by to mohl být, premiér odmítl spekulovat.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček uvedl, že prezident plánuje řešit situaci vzniklou rezignací Malé na místo ministryně spravedlnosti, premiér Babiš už ho informoval.

Malá přitom ještě v pondělí odpoledne na tiskové konferenci odchod z funkce odmítla. „S premiérem jsem o tom mluvila. Vysvětlovala jsem mu situaci, že jsem v některých pasážích té diplomové práce zřejmě pochybila. Funkci jsem k dispozici nenabídla, myslím, že to není na pořadu dne,“ řekla na odpolední tiskové konferenci Malá.

Pochyby vyvstaly minulý týden, kdy v diplomové práci Malé při studiu práv na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě experti podle médií objevili opsané pasáže. Obdobná podezření se pak objevila také u práce ministryně na Mendelově univerzitě v Brně. Sněmovní opozice v souvislosti s tím kritizovala účast Malé ve vládě.

90’ ČT24 - Ministryně spravedlnosti Malá odstoupí z funkce (zdroj: ČT24)

Prvenství v rekordně krátké době úřadování českého ministra drží Karolína Peake (LIDEM), která v roce 2012 vydržela v čele ministerstva obrany pouhých osm dní. Primát až do té doby připadal Heleně Třeštíkové v čele ministerstva kultury. Úřad vedla na počátku roku 2007 pouhých 17 dní a z kabinetu Mirka Topolánka odešla sama kvůli údajným tlakům na personální obsazení úřadu.

Malá se svou demisí může zařadit ještě před Třeštíkovou, protože v čele úřadu od jmenování prezidentem stojí k pondělku třináctým dnem. Vláda navíc dosud ani nezískala důvěru, žádat sněmovnu o ni půjde ve středu.

Narodila se 1. října 1981 v Moravské Třebové. Vystudovala zemědělské inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně, studium zakončila diplomovou prací na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků. Následně vystudovala právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě (u obou prací je nyní viněna z plagiátorství). Externě vyučuje na Fakultě podnikatelské VUT v Brně.

Než vstoupila do politiky, byla společnicí a jednatelkou několika firem. Od roku 2013 je zapsána v seznamu mediátorů a jako právnička se věnuje i sociální péči.

Do hnutí ANO vstoupila v roce 2013. V komunálních volbách v roce 2014 kandidovala v Lelekovicích v okrese Brno-venkov. Nebyla sice zvolena, zastupitelkou se stala až jako první náhradnice. Z funkce odstoupila v květnu 2017. V krajských volbách v roce 2016 už byla zvolena a nyní je v Jihomoravském kraji náměstkyní hejtmana Bohumila Šimka (ANO). Od podzimu 2017 je také poslankyní za ANO a místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru.

Je známa svou loajalitou k premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Vešla ve známost tím, že v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu kolem Čapího hnízda zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

Malá je podruhé vdaná, manžel Ondřej Malý je advokát a insolvenční správce. Má dvě dcery a syna.

Taťána Malá
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK