Petici za odstoupení ministryně Malé podepsali i členové legislativní rady. Malá obvinění z plagiátorství odmítla

Internetovou petici na odvolání Taťány Malé (ANO) z funkce ministryně spravedlnosti podepsalo kolem 2500 lidí včetně několika členů Legislativní rady vlády, které Malá předsedá. Uvedl to autor petice Petr Bezouška z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který rovněž patří mezi členy vládní rady. Podle petice je ověřitelné, že se Malá ve svých diplomových pracích dopustila plagiátorství. Proto by měl premiér Babiš navrhnout prezidentovi její odvolání. Sama ministryně ale na odpoledním mimořádném brífinku opět uvedla, že si za prací stojí. Záležitost by měla vysvětlovat i na úterním jednání poslaneckého klubu ANO.

„Já jsem se na to dívala a nenašla jsem v té práci ani jednu stranu, která by byla shodná,“ uvedla ministryně na odpoledním brífinku.

Podle dřívějších vyjádření Mendelovy univerzity Malá v roce 2005 v práci na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků opsala 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové, která podobné téma zpracovala o dva roky dříve. Podle univerzity by dnes práce nejspíš neprošla antiplagiátorským systémem a byla by vrácena k přepracování. Ministryně se v pondělí přesto ohradila proti tomu, aby byla práce označena za plagiát.

Některé odstavce jsou podle ní velmi podobné, ale to jen proto, že šlo o teoretickou část práce: „V té době byly velmi omezené zdroje, já sama jsem čerpala asi z 11 zdrojů (…) Některé pasáže se shodují, nicméně jsem všechny tyto kroky konala s vědomím vedoucího diplomové práce.“

Podle Malé rezignace „není na pořadu dne“

Ministryně spravedlnosti se na brífinku ohradila proti tomu, aby byla práce označena za plagiát. „To je u shody ze 40 až 50 procent.“ Podle ní je v diplomové práci mnohem podstatnější výzkum: „A ten nezpochybnil vůbec nikdo, protože jsou to originální poznatky,“ dodala ministryně na brífinku. „Důležitý je sám ten fakt, že k opisování došlo,“ reagovala na pondělní slova Malé rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

O obvinění z plagiátorství už Malá prý mluvila i s premiérem Babišem, odchod z funkce mu ale nenabídla. „S premiérem jsem o tom mluvila. Vysvětlovala jsem mu situaci, že jsem v některých pasážích té diplomové práce zřejmě pochybila. Funkci jsem k dispozici nenabídla, myslím, že to není na pořadu dne,“ dodala Malá.

Malá zdůraznila, že když první práci psala, bylo jí 24 let. Veškeré kroky prý činila s vědomím vedoucího práce, s nímž velmi intenzivně spolupracovala. „To, že posuzujete práci z roku 2005 pohledem dnešním, není objektivní, platí jiné normy. Nevidím důvod k tomu špinit a pošlapávat moji práci,“ řekla zástupcům médií.

Ministryně Malá odmítla obvinění z plagiátorství (zdroj: ČT24)

„Asi jsem se v některých místech dopustila chyby, zapomněla citaci nebo něco podobného,“ připustila. Experti podle ní ale našli shody především v teoretické části, kde jde o rešerši literatury. „Důležitý je výzkum, který je naprosto originální a nezpochybnil ho vůbec nikdo. Cílem literární rešerše nebylo objevit něco nového, jen shrnutí teoretických východisek,“ dodala. Podle ní by „bylo hodně s podivem“, že by se někomu snažila sebrat „stránku a tři odstavce“, když její práce byla nadlimitní.

Podle svých slov nikdy nic „cíleně neopsala tak, aby školu nějak obalamutila“. Odkázala na to, že svou zpochybňovanou práci na Mendelově univerzitě v Brně průběžně konzultovala s vedoucím své práce Zdeňkem Havlíčkem, totéž se podle ní týká i práce na Panevropské vysoké škole v Bratislavě.

Podle rektorky Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudové to ale na věci nic nemění. Pravidla pro citace a odkazování na zdroje se od roku 2005 nijak zásadně neposunula. Vedoucí ale tehdy neměl technické prostředky k rozeznání podobného typu plagiátu.

„Tehdy by jej neodhalili na žádné vysoké škole,“ uvedla Nerudová. V průměru akademičtí pracovníci Mendelovy univerzity kolem roku 2005 souběžně vedli osm závěrečných prací. Systémy automaticky hledající textové shody vznikly až později. Od počátku se na nich podílí a využívá je také Mendelova univerzita.

Petici už podepsalo přes 2500 lidí

Podpisy pod petici připojily děkanky právnických fakult Masarykovy univerzity Markéta Selucká a Univerzity Palackého v Olomouci Zdenka Papoušková. Z členů legislativní rady vlády připojili svůj podpis Petr Bezouška, Stanislav Kadečka, Jan Wintr a Bohumil Havel. Malá radě předsedá. V pondělí kolem 17:15 připojilo svůj podpis přes 2500 lidí.

Bezoušku prý překvapila silná odezva napříč všemi obory. „Podepisují se lidé ze všech vysokých škol, desítky profesorů a docentů, přidávají se i z Akademie věd. Zvláště mne ale těší, že jsou mezi nimi stovky studentů a absolventů, kteří se tímto hlásí k základním pravidlům akademické práce.“

Někteří akademici včetně členů legislativní rady vlády (LRV) v internetové petici požádali Babiše, aby navrhl odvolání Malé. Ministryně v pondělí zmínila podpis člena LRV a docenta Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jana Wintra - uvedla, že si ho nesmírně váží a jeho výrok ji mrzí.

Kvůli podezřením, která se kolem prací objevily v posledních dnech, kritizovala účast Malé ve vládě sněmovní opozice. Premiér Andrej Babiš o víkendu Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že pokud se prokáže, že Malá ve svých diplomových pracích opisovala, měla by asi odstoupit. 

Plagiátorstvím se prý Malá pro post ministryně spravedlnosti diskvalifikovala

V posledních týdnech vyvstaly pochyby o diplomové práci Malé při studiu práv na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě, v níž experti podle médií objevili opsané pasáže. Obdobná podezření se pak objevila u práce na Mendelově univerzitě v Brně.

Podle petice je ověřitelné, že práce jsou v různých pasážích plagiáty. „Nejde o účelové nařčení s cílem paní ministryni diskreditovat. Nejedná se ani o kampaň vůči hnutí, jehož jste předsedou, neboť takto bychom vystoupili vůči každému bez ohledu na politickou příslušnost,“ píší autoři Babišovi.

Případ podle petice nelze zlehčovat. „Má-li být člověk garantem spravedlnosti v našem státě, spravovat resort, s nímž jsou spojovány určité hodnoty a ideály, musí být nejen dobrým manažerem, ale především bezúhonným člověkem,“ stojí v petici. Plagiátorstvím se podle petentů Malá z působení ve funkci ministryně spravedlnosti diskvalifikovala. Upozorňují na to, že morální aspekty vysokého školství nelze přehlížet či relativizovat. 

Ministryně promarnila možnost včas odejít, míní šéf TOP 09

Opoziční politici pondělní vystoupení ministryně spravedlnosti kritizují. Předseda Pirátů Ivan Bartoš na twitteru napsal, že dění kolem Malé si vysvětluje jako snahu zakrýt jiné problémy vlády.  Bartoš vystoupení Malé označil jako úsměvné divadlo. „Neumím si (ho) vysvětlit jinak než jako upocenou snahu zakrýt průšvihy vlády,“ uvedl.

Zmínil další problémové ministry, průnik komunistů do státní správy výměnou za toleranci vlády či situaci kolem ministerstva zahraničí, které kvůli výhradám prezidenta Miloše Zemana vede spolu s resortem vnitra místo kandidáta sociální demokracie Miroslava Pocheho jeho stranický šéf Jan Hamáček.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by měl Babiš ministryni odvolat, když nemá dost soudnosti, aby odešla sama. „Měl by ji v tom případě odvolat premiér Andrej Babiš, který ji nainstaloval. Je to i jeho ostuda. Možná, že se některé pasáže její dnešní tiskové konference stanou součástí našeho politického folkloru,“ uvedl v pondělí odpoledne Kupka. Postoj ministryně označil za neobhajitelný a některé její dnešní příměry za trapné.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil hovoří o tom, že ministryně dnes promarnila možnost včas odejít. „Místo toho opět obhajovala neobhajitelné. Ostuda pokračuje,“ uvedl. Šéf poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský v souvislosti s Malou hovořil o tom, že temné části historie mají jedno společné. „Nejhorší věci dělají vždy lidé, kteří byli instalováni na místa, na která nestačí. A ví to o sobě. Z vděku a touhy udržet si v normální době nedosažitelnou pozici, jsou pak schopni čehokoliv,“ uvedl.

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský pogratuloval ministryni k vystoupení, ve kterém se podle něj stala skvělou nástupkyní satirického pořadu České televize z 90. let Česká soda. „Možná by to chtělo vzít lekce z logiky. Ta říká, že to, že dříve neexistovaly programy odhalující plagiát, neznamená, že bylo povoleno plagiovat,“ konstatoval.

Bývalý šéf Akademie věd a někdejší kandidát na prezidenta Jiří Drahoš nechápe, jak může Malá tvrdit, že se ničeho nedopustila. „Co je plagiát dnes, bylo plagiátem i před patnácti lety. Opravdu má člověk s takovýmto kreditem zastávat post ministryně spravedlnosti?“ napsal na twitteru.

Piráti chtějí, aby se podezřeními z opisování zabýval na úterní schůzi sněmovní ústavně právně výbor. Prosazují, aby výbor požádal Babiše, aby navrhl prezidentu Miloši Zemanovi odvolání Malé ještě před středečním hlasováním o vyslovení důvěry kabinetu ANO a ČSSD. Předseda výboru Marek Benda (ODS) je k iniciativě Pirátů „lehce zdrženlivý“.

Malá bude podezření vysvětlovat i v rámci hnutí ANO. Kolem dnešních 16:30 dorazila na jednání výboru hnutí, situací by se měl zabývat v úterý i poslanecký klub ANO.

Diplomku bude řešit etická komise univerzity

První diplomovou prací ministryně spravedlnosti Taťány Malé se bude kvůli podezření z plagiátorství zabývat etická komise Mendelovy univerzity v Brně. Vznikne také externí právní analýza případného dalšího postupu univerzity. Etická komise má na projednání záležitosti měsíc. Právní analýzu univerzita dostane v řádu týdnů. 

Podle rektorky Nerudové je z hlediska školy práce Malé částečně opsaná. Jedenáctičlenná etická komise, která řeší všechny podobné situace, by měla zjistit okolnosti a případnou míru pochybení. Právní analýza napoví, zda a jak může škola s časovým odstupem reagovat. Kdo analýzu zpracuje, Nerudová nespecifikovala, jen uvedla, že cílem je získat vyjádření skutečné autority.