Malá chce zrychlit soudní řízení. Babiš jí doporučuje naslouchat a moc nekomentovat

Zrychlit soudní řízení a vymahatelnost práva chce poslankyně Taťána Malá (ANO), která má být ministryní spravedlnosti v menšinové vládě ANO a ČSSD. Designovaný premiér Andrej Babiš na ní oceňuje pracovitost a snahu se učit – a také jí doporučil, aby spíše naslouchala než komentovala. Výběr Malé kritizují některé opoziční strany, pochybnosti měl i šéf ČSSD.

„Kromě zrychlení soudního řízení a vymahatelnosti práva je to otevření dialogu a konstruktivní spolupráce se všemi dotčenými profesními skupinami, a to se soudci, státními zástupci, advokáty, exekutory, insolvenčními správci, znalci, mediátory, notáři, vězeňskou službou a dalšími,“ vyjmenovala Malá své priority.

Podle ní je také nutné dokončit práci na všech předpisech, které byly rozpracované, a začít pracovat na nových normách. „Je to nový trestní řád, nový civilní řád soudní, zákon o soudech a soudcích a zákon o znalcích,“ uvedla kandidátka na ministryni spravedlnosti. Dodala, že je rovněž nezbytné pokračovat v práci na digitalizaci justice.

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro ČT vysvětlil, proč si na místo po Robertu Pelikánovi vybral právě Taťánu Malou.

„Poslankyni Malou jsem znal hlavně z kampaní, dělali jsme spolu několik kampaní a vím, že je velice pracovitá, že se chce učit. Určitě nebude vystupovat způsobem, že všechno umí, všechno zná. A určitě bych jí doporučil, aby spíš naslouchala a moc to nekomentovala. Myslím, že je dobře, že tam přijde někdo, kdo s tím resortem nemá žádné vazby,“ prohlásil Babiš.

Malou kritizují Piráti, ODS a TOP 09. Otázky má i ČSSD

Výběr Malé na post ministryně spravedlnosti kritizují Piráti, ODS a TOP 09. Připomínají zejména její výrok o možném odkladu Babišova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo do doby, než skončí volební období. Malá je známá svou loajalitou k Andreji Babišovi, opakovaně ho s vervou hájila v médiích i ve sněmovně. 

Otázky však znějí i z ČSSD. Někteří sociální demokraté poukázali na to, že kvůli obchodování jejího manžela v oblasti insolvencí bude ve střetu zájmů. Malá to odmítá. Kromě toho podle médií její manžel spoluvlastní firmu Swisscredit, která lidem poskytuje mikropůjčky. 

Předseda ČSSD a kandidát na ministra vnitra Jan Hamáček po oznámení nominace Malé uvedl, že se Babiše zeptá, proč je právě ona tou nejkvalitnější kandidátkou „zejména vzhledem k jejím minulým výrokům“. Po večerním jednání Babiš uvedl, že si s Hamáčkem vše vysvětlili.

Česká advokátní komora zase zpochybnila vzdělání kandidátky na ministryni spravedlnosti. Malá získala právnický diplom na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. S titulem z této instituce se ale nelze v Česku stát koncipientem či advokátem.

Narodila se 1. října 1981 v Moravské Třebové. Vystudovala zemědělské inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně, studium zakončila diplomovou prací na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků. Následně vystudovala právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Externě vyučuje na Fakultě podnikatelské VUT v Brně.

Než vstoupila do politiky, byla společnicí a jednatelkou několika firem. Od roku 2013 je zapsána v seznamu mediátorů a jako právnička se věnuje i sociální péči. 

Do hnutí ANO vstoupila v roce 2013. V komunálních volbách v roce 2014 kandidovala v Lelekovicích v okrese Brno-venkov. Nebyla sice zvolena, zastupitelkou se stala až jako první náhradnice. Z funkce odstoupila v květnu 2017. V krajských volbách v roce 2016 už byla zvolena a nyní je v Jihomoravském kraji náměstkyní hejtmana Bohumila Šimka (ANO). Od podzimu 2017 je také poslankyní za ANO a místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru.

Je známa svou loajalitou k premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Vešla ve známost tím, že v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu kolem Čapího hnízda zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

Malá je podruhé vdaná, manžel Ondřej Malý je advokát a insolvenční správce. Má dvě dcery a syna.

Taťána Malá
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK