Logický krok, ale i Babišova blamáž. Podle politiků není Krčálova rezignace posledním překvapením

Rozhodnutí Petra Krčála (ČSSD) odejít z čela ministerstva práce a sociálních věcí ocenil předseda komunistů Vojtěch Filip i šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda SPD Tomio Okamura má Krčálův odchod za blamáž práce premiéra Andreje Babiše (ANO), není podle něj schopen sestavit odborný kabinet. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se pozastavil nad odchodem již druhého ministra krátce po vzniku kabinetu. Pro lidovce je odchod minstra kvůli plagiátorství z vlády podporované komunisty a se stíhaným premiérem sekundární věc.

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija považuje Krčálovu rezignaci za jedinou možnost. „Pozitivní je, že to netrvalo tak dlouho jako u paní Malé. Nicméně celé to považujeme za nedůstojné divadlo. Od začátku vzniku vlády se řeší její personální problémy,“ řekla opoziční politička.

Politické reakce na rezignaci ministra Petra Krčála (zdroj: ČT24)

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vnímá negativně, že týden poté, co vláda získala důvěru, odstupuje už druhý ministr. „Myslím si, že personální práce stran, které navrhovaly své ministry, měla být daleko důslednější,“ řekl.

Předseda SPD Tomio Okamura situaci komentoval slovy: „Je to neuvěřitelná Babišova blamáž. Ptám se, kde je ta vláda odborníků, kterou sliboval? Zklamal na celé čáře, nemá ani odborníky, ani není schopen vést Českou republiku.“

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je Krčálovo rozhodnutí odpovědné vůči vládě i sociální demokracii. Rozhodnutí jmenovat do funkce Janu Maláčovou zatím nechtěl hodnotit.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že „ve vládě, která je opřená o hlasy komunistů a kde je člověk, který je trestně stíhaný, už je ta personální otázka sekundární“.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil z další rezignace nemá radost. „Je to důkazem toho, že ani ANO ani ČSSD dostatečně nevybíraly kvalitní kandidáty, dostatečně nezkoumaly, koho do vlády dávají,“ myslí si. Šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek Krčálovo rozhodnutí na Twitteru ocenil. „Dlužno uznat, že Petr Krčál vystoupil důstojně. Přeji mu hodně štěstí a úspěchů v dalším životě,“ napsal.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský kritizoval personální problémy kabinetu. „Tady platí, že ryba smrdí od hlavy. Myslím, že to není poslední překvapení, které nás s touto vládou ještě čeká,“ předpověděl.

Sociální demokraté Krčála chválí

Podle některých sociálních demokratů reagoval Petr Krčál rychle a tak, jak si počínat měl. Místopředseda ČSSD Roman Onderka oceňuje postoj, který Krčál zaujal. „Jeho rozhodnutí považuji za chlapské. Janu Maláčovou osobně neznám, vím jen, že pracovala jako ředitelka na MPSV. Předpokládám, že resort zná a v oboru má zkušenosti,“ napsal Onderka.

Netolický: Každý je zodpovědný sám za sebe. ČSSD nemůže kontrolovat práce straníků (zdroj: ČT24)

O chlapském řešení hovoří i místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Birke. Uznání si podle něj zaslouží Krčál, ale i Hamáček za to, jak rychle našel erudovanou náhradu. Místopředseda ČSSD Martin Netolický ocenil, že Krčál situaci vyřešil do 24 hodin od chvíle, kdy se objevilo první podezření z plagiátorství. Je to podle něj znak toho, že Krčál se snaží zlepšit politickou kulturu v ČR.

„Za mě ten problém ukazuje na hlubší nesrovnalosti v oblasti vysokého školství, absolventské práce evidentně byly v minulosti zpracovávány různým způsobem,“ uvedl. Akreditační komise či ministerstvo školství by se měly podle něj zabývat tím, jak sjednotit standard kvality prací.

Vydáno pod