„Já nevím, nevzpomínám si.“ Podívejte se, jak ministr Metnar vysvětluje nedostatky své diplomové práce

Rozhovor s Lubomírem Metnarem o jeho diplomové práci (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) si už nevzpomíná, proč má ve své diplomové práci jen velmi málo citací a přebírá celé části textu bez uvedení zdroje. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Dodal ale, že podrobnosti už si nepamatuje a práci si chce znovu podrobně projít. Vyjádřit se k ní chce do konce týdne.

„Já nevím, přece jenom už je to spoustu let a nevzpomínám si, proč to tak je. Dneska je to s velkým časovým odstupem,“ odpověděl v rozhovoru pro ČT na dotaz, proč v celé diplomové práci uvedl jen několik citací.

„Pokud si vzpomínám, tak myslím, že jsem všechny zdroje uváděl,“ podotkl Metnar. Ukázky konkrétních částí textu, kde není uveden zdroj, přestože je převzal, ministra zaskočily.

„To je pro mě překvapením, to jsem překvapen. Pro mě je to nová informace… Beru to určitě jako chybu (že citace chybí),“ přiznal Metnar. Na práci se nyní chce detailně podívat. Pokud by se nedostatky potvrdily, připustil i rezignaci na vládní post.

Jak v úterý zjistila Česká televize, Lubomír Metnar ve své práci na téma „Kolektivní investování“ řádně neuváděl a necitoval zdroje, ze kterých čerpal. Práci psal na katedře technické a pracovní výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, odevzdal ji v roce 2004.

Vedoucí Metnarovy diplomové práce byla Dana Forišková, oponentem byl Svatopluk Slovák, nynější proděkan pro rozvoj a legislativu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. Forišková serveru iDNES.cz řekla, že by měl Metnar rezignovat.

Kvůli podezření z plagiátorství před dvěma týdny odstoupila z funkce ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Minulý týden ji pak ze stejného důvodu následoval ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).