Šéf komunistů kritizuje ministra Ťoka a hrozí: Nerad bych, aby vláda skončila na rozpočtu

Vojtěch Filip hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda komunistů Vojtěch Filip pohrozil, že KSČM by nemusela hlasovat pro státní rozpočet, pokud s nimi vláda nebude konzultovat klíčová rozhodnutí. Reaguje na krok ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), který v pátek odvolal z dozorčí rady Českých drah jejího předsedu Milana Ferance (ANO) a další čtyři členy. „My nejsme kývači. Rozumíme si dobře?“ uvedl Filip v Interview ČT24, které moderoval Daniel Takáč.

Obměněná dozorčí rada by měla vypsat výběrové řízení na management Českých drah. Předseda KSČM Filip personální změny ostře kritizuje a chce o nich jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Filip: Prioritou jsou České dráhy

„Vůbec nejsem zděšen, že (ministr dopravy) úřaduje, ale to odůvodnění mě vyděsilo,“ uvedl Filip v Interview ČT24. Ministr Ťok personální změny odůvodnil tím, že České dráhy potřebují profesionální manažery, kteří se dobře připraví na liberalizaci železniční dopravy, k níž je Česko vázáno evropským železničním balíčkem.

Podle Filipa jsou kroky ministra Ťoka předčasné. „Nemyslím si, že věci, které mají být řešeny od roku 2033 a mají být spuštěny v roce 2023, by měla Česká republika v rámci liberalizace řešit už v roce 2018,“ vysvětluje šéf komunistů. Prioritou je podle něj stabilní národní dopravce.

„Liberalizace může začít až ve chvíli, kdy je stabilizovaný národní dopravce. A jistě uznáme, že českým národním dopravcem v oblasti železniční dopravy jsou České dráhy,“ uvedl Filip.

České dráhy přitom v loňském roce hospodařily se ziskem 984 milionů korun, meziročně o 102 miliony korun vyšším. K zisku po mnoha letech přispěla i osobní doprava, která zaznamenala čistý zisk šest milionů korun. Podle Filipa je ale stabilizace dopravce pouze na začátku.

Vláda by mohla skončit na rozpočtu, varuje Filip

Podle lídra komunistů musí být jasno například v tom, jaký bude doplatek na plánované snížení cestovného pro děti a seniory. „Nevíme, jak bude vypadat státní rozpočet ani jaká budou čísla příjmů za osobní dopravu,“ uvedl. Podle šéfa komunistů je třeba nejprve vědět, jak chce stát krýt ztrátu, která by dopravci vznikla zlevněným jízdným.

„Nerad bych se dočkal toho, že vláda skončí právě na státním rozpočtu, to znamená v září nebo v listopadu letošního roku, když už dostala důvěru. A trvala by jenom takhle krátkou dobu, protože bychom museli odmítnout státní rozpočet například v kapitole dopravy,“ varuje Filip.

Menšinová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů získala podporu v noci na čtvrtek po dlouhých osmi měsících od voleb.

Předseda komunistů v Interview ČT24 připustil, že o chystaných změnách věděl už od čtvrtečního večera, přesto trvá na tom, že s KSČM nebyly dostatečně konzultovány. „Co je na tom špatného, že požadujeme konzultaci v oblasti liberalizace dopravy?“ táže se.

My jsme jasně řekli, že přispějeme k tomu, aby vláda vznikla, a že ji budeme tolerovat. Nikoliv že budeme na všechno kývat. My nejsme kývači. Rozumíme si dobře? Já myslím, že mi občané rozumí dobře.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Předseda komunistů chce jednat s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem. S Ťokem se Filip už sešel v posledním červnovém týdnu, ale konzultovali podle něj pouze pořadí priorit ministerstva. Znovu má s šéfem resortu schůzku naplánovanou na příští týden. Lídr KSČM naznačil, že bude tlačit na Ťokův konec ve funkci.

Filip v Interview zdůraznil, že nepochybuje o kompetenci bývalého ministra dopravy Petra Moose, kterého Ťok do čela dozorčí rady Českých drah navrhl. Přesto proti personálním změnám protestuje, protože mají vést ke zmíněné liberalizaci dopravy.

Kromě personální politiky ministra dopravy Vojtěch Filip v Interview ČT24 komentoval i další témata, například neúčast komunistického poslance Zdeňka Ondráčka při hlasování o důvěře menšinové vládě. Celý rozhovor najdete ve videu v čele článku.