Ondráček nepodpořil vládu, protože nesouhlasí s jejím přístupem k bezpečnosti

Ondráček: Programové prohlášení o bezpečnosti se oproti lednu nezměnilo (zdroj: ČT24)

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček nepodpořil menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie, protože se neztotožňuje s jejím programovým prohlášením v oblasti bezpečnosti. Zákonodárce to sdělil po jednání ústředního výkonného výboru, který se věnoval jeho absenci na čtvrtečním hlasování o důvěře kabinetu.

„Důvody byly osobní, kdy jsem se zcela neztotožnil s tím, jak zní programové prohlášení, protože mezi programovým prohlášením z ledna a z června je v oblasti bezpečnosti velmi málo změn. Po změně ministra vnitra potřebuju větší garanci pro bezpečnostní sbory,“ uvedl s tím, že zatímco u Lubomíra Metnara v menšinové vládě ANO neměl o odbornosti pochyby, kompetence nového šéfa resortu Jana Hamáčka (ČSSD) nezná.

Předseda strany Vojtěch Filip ještě před jednáním komunistických špiček prohlásil, že by měl Ondráček zvážit své další působení ve výkonném výboru KSČM. Poslaneckého mandátu se to netýká, uvedl Filip s tím, že respektuje ústavní princip hlasování poslance podle jeho vědomí a svědomí. Jak ovšem informoval po jednání, výbor se možností Ondráčkova konce nakonec vůbec nezabýval.

„Nikdo takový návrh nepředložil. U nás platí delegační princip, nerozhoduje o tom výkonný výbor, ale okres a kraj,“ oznámil Filip a jeho slova potvrdil i sám Ondráček: „Nikdo ani nemluvil o tom, že bych neměl být členem ústředního výkonného výboru. Zvážil jsem své setrvání ve výkonném výboru, na pozici dál trvám a projednám to s krajským výborem.“

Řekl mi, že s tím bude mít problém. Celou dobu jsem si ale myslel, že nakonec vládu podpoří.
Pavel Kováčik
šéf poslanců KSČM o Ondráčkově hlasování pro Babišovu vládu

Babiš o Ondráčkově absenci věděl

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Filipa věděl už ve středu večer, že vládě bude Ondráčkův hlas chybět. Premiérovi to údajně řekl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik poté, co ho informoval Ondráček. Vedle hlasů zástupce ANO Jiřího Maška a sociálního demokrata Milana Chovance tak vládě chyběl i jeden komunistický hlas. Babišův kabinet získal ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Ondráček patří k poslancům KSČM, kteří mají ke spolupráci s hnutím ANO velké výhrady, k tomu, že vládu nepodpoří, se podle kolegů zřejmě rozhodl definitivně až během úterý. Na svém Facebooku napsal, že celou dobu jednání dolní komory o důvěře vládě byl ve sněmovně a na hlasování mohl kdykoli přijít. „Nebyl jsem ani opilý či jinak indisponovaný,“ ohradil se proti některým spekulacím.

Události: Ondráček (KSČM) i Chovanec (ČSSD) pochybují o vládě (zdroj: ČT24)

Někteří zástupci KSČM dávali Ondráčkův negativní postoj k vládě do souvislosti s přístupem ANO k tomu, že Ondráček měl na jaře stanout přes odpor opozice v čele komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Kvůli kritice ANO od jeho podpory ustoupilo a Ondráček se funkce vzdal.

Tyto spekulace ale po zasedání výboru odmítl. „Dělám politiku, a pokud taková věc nastane, musím s tím počítat. Věděl jsem, že to není útok na mě. I poslanci z ODS a jiní mi říkali, že to není nic proti mně, že to je na rozbití jednoty hnutí ANO – a to se jim povedlo,“ prohlásil komunistický poslanec.

Ondráček rovněž sdělil, že by nedopustil situaci, aby kvůli jeho absenci kabinet důvěru nezískal. „Pokud by taková situace nastala, k hlasování bych došel. Byl jsem na to připraven,“ uvedl s poznámkou, že to by ale svědčilo o nízké síle kabinetu.