Babišova druhá vláda získala důvěru, debata poslanců trvala až do noci

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD bude vládnout s důvěrou sněmovny. V dolní komoře jej při hlasování podpořili poslanci KSČM, zástupci ostatních šesti stran byli proti. Česko má plnohodnotnou vládu po více než osmi měsících od voleb, které se konaly loni v říjnu.

On-line přenos
ON-LINE: Hlasování o důvěře druhé Babišově vládě
1:30

Náš on-line přenos také končí. Děkujeme za pozornost. 

1:25

Předseda sněmovny ukončil schůzi dolní komory.

1:23

Výsledky hlasování byly oficiálně potvrzeny. Předseda sněmovny Vondráček (ANO) oznámil, že vláda důvěru získala.

Vláda získala ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. K zisku důvěry stačilo kabinetu dostat 99 hlasů.

Bývalý statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec se z jednání sněmovny o vyslovení důvěry vládě omluvil, protože, jak uvedl, nemohl kabinet podpořit kvůli svému svědomí. Koalici chyběl také hlas Jiřího Maška (ANO), který je v Austrálii a omluvil se z rodinných důvodů. Nehlasoval ani Zdeněk Ondráček z KSČM.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že neví proč Ondráček chyběl. Ve středu ráno v dolní komoře byl, poznamenal. Důvod Ondráčkovy absence neznal ani šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Z opozičního tábora chyběl jen Petr Pávek (STAN).

Vládu ve sněmovně podpořil prezident

Jednání sněmovny začalo po deváté hodině ráno. Vládu přišel do dolní komory podpořit prezident Miloš Zeman, který vyjádřil naději, že poslanci důvěru kabinetu vysloví. Poblahopřál předsedům ANO, ČSSD a KSČM, že se jim podařilo ukončit dlouhá vyjednávání.

Zeman vyzdvihl, že programové prohlášení vlády obsahuje dlouhodobý investiční program. Česko podle něj potřebuje především investice do infrastruktury a energetiky, i když sám by dal na první místo opravu kulturních památek.

Znovu se také vyslovil pro stavbu vodního kanálu propojující řeky Dunaj, Odru a Labe. Za neurčité označil plány v rozvoji energetiky. Zmínil nejasnosti kolem rozšíření jaderných elektráren Dukovany a Temelín a vymezil se proti plánům na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Prezident také kritizoval, že rozpočet je i v době růstu v minusu.

Babiš představil šest priorit vlády

Premiér Babiš obhajoval svou vládu déle než hodinu. Poslancům řekl, že její program je velice dobrý a odpovídá situaci v zemi, která „má obrovský potenciál růstu a která má šanci se vrátit tam, kde kdysi byla – na špičku Evropy.“ 

„Program má šest hlavních bodů. Je to důchodová reforma, digitální Česko, boj za naše české zájmy v EU a evropské zájmy ve světě, dále je to strategický investiční program, reforma státu a posílení bezpečnosti,“ vyjmenoval. Podle něj na těchto bodech panuje široká shoda nejen v koalici, ale i ve společnosti.

Reagoval i na prezidentovu otázku, kde na všechny sliby vláda vezme peníze. Podle premiéra se toho dosáhne zlepšováním výběru daní a boji s daňovými úniky a podvody, nikoli zvyšováním daní. Některé daně podle něj naopak jeho předchozí vláda snížila.

„K 30. červnu 2018 dosáhl meziroční růst daňových příjmů na úrovni veřejných rozpočtú včetně pojistných plus 7,9 procenta. Na nejdůležitější dani, DPH, stát vybral dokonce o 8,2 procenta více než v průběhu stejného období loňského roku,“ uvedl Babiš.

V části věnované zahraniční politice premiér prohlásil, že členství Česka v Evropské unii nemá alternativu a země musí být ve společenství aktivní. Slíbil také zvyšování výdajů na obranu, ale je podle něj nutné, aby resort dokázal peníze utratit.

Opozice kritizuje program i spolupráci s KSČM

Opozice vládu tvrdě kritizovala. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že Babišova vláda představuje politické nebezpečí a politickou neznámou. ODS proti ní chce vystupovat jako zásadní a tvrdá opozice. Bude také usilovat o kratší trvání vlády, než je zbývajících tři a čtvrt roku, řekl Fiala.

Vládu označil za nekompletní. „O důvěru přišla žádat vláda nekompletní, jednoho ministra sehnala včera narychlo, to je nevídané,“ uvedl Fiala. Narážel tím na rychlou výměnu ministra spravedlnosti, kde v úterý bývalou ministryni Taťánu Malou nahradil nový ministr Jan Kněžínek.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že KSČM bude mít na menšinovou vládu ANO a ČSSD větší vliv než „jednorázově použitá sociální demokracie“. „Bude to vláda permanentního a bezprecedentního střetu zájmů,“ zdůraznil Kalousek.

Kabinetu vyčetl také rozpočtovou neodpovědnost. Vláda i přes hospodářský růst plánuje schodkové rozpočty další tři roky. Program vlády je podle něj obecný a debatovat se o něm proto nedá, chybí v něm ale opatření pro případ možné budoucí ekonomické krize. „Jde o reálné riziko, s nímž musí vláda počítat,“ dodal.

Poslanci KDU-ČSL s transparentem „Lidovci hlasují proti vládě s komunisty“
Zdroj: ČTK

Kvůli podpoře od komunistů i trestně stíhanému Babišovi v čele vlády kabinetu důvěru nedají lidovci. „Jsou limity, přes které se přejít nedá. Komunisté se dělí o moc, jen když musejí,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek varoval před plíživou normalizací či státním převratem a hovořil o nerespektování pravidel hry. Připomněl, že prezident Zeman po Babišovi například nežádal potvrzení většinové podpory ve sněmovně, ačkoli po jeho předchůdcích to požadoval. Vláda se sice nebude opírat o podporu SPD Tomia Okamury, jak prezident doporučoval, ale nynější formát odpovídá podle Bělobrádka úsloví „z deště pod okap“.

Hnutí STAN podle předsedy jeho poslanců Jana Farského nedá důvěru kabinetu, neboť je to „vláda minulosti a vláda slepé uličky“. Farský řekl, že Babiš pravidla dodržuje jen tehdy, pokud jsou pro něj výhodná. „Jinak je ohýbá, porušuje a případně ruší,“ uvedl Farský s připomenutím, že hnutí ANO před časem změnilo svůj kodex, podle něhož by původně Babiš jako trestně stíhaný nemohl být ani poslancem, ani členem hnutí.

Podle předsedy SPD Okamury je vláda nesourodým slepencem se špatnou „probruselskou“ sociální, hospodářskou a bezpečností politikou. Okamura řekl, že Babišovi nevěří. Je podle něj v kleštích, má firmy v Německu a žije z evropských dotací. „Bude zpívat písničku podle not psaných jinde, ne u nás doma. Vládu řízenou z Bruselu podpořit nemůžeme,“ řekl.

Kritizoval i koaličního partnera ANO. „ČSSD je strana, která se dlouhodobě podílela na kauzách, které stály naše daňové poplatníky miliardy korun,“ uvedl Okamura. Sociální demokracii označil za probruselskou a proimigrační stranu, která neplní sliby. SPD ale navzdory tomu nebude podle svého předsedy negovat vše, s čím vládní strany přijdou.

Babiš a Kalousek se do sebe ostře pustili

Rozprava ve sněmovně pozdě večer vyvrcholila ostrým střetem premiéra Babiše a předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Babiš Kalouskovi tykal a označil ho za „zloděje zlodějského“ a ožralu. Ministerský předseda reagoval na Kalouskova slova o tom, že Babiš v případu Čapí hnízdo křivě přísahal na životy svých dětí.

Babiš se pustil do Kalouska potom, co se do sněmovny vrátil z demonstrace proti své vládě podporované komunisty. Účastníci premiéra vypískali a házeli po něm předměty.

Kalousek později prohlásil, že se kvůli Babišově nařčení z opilosti podrobil testu a obrátí se na mandátový a imunitní výbor. 

Komunisté vládu podpořili výměnou za zdanění církevních restitucí či růst důchodů

Vedení komunistů rozhodlo o toleranci kabinetu v souvislosti s tím, že vláda přislíbila splnění všech sedmi programových priorit KSČM. Patří k nim trvalý růst minimální mzdy a důchodů, zdanění církevních restitucí, ochrana přírodních zdrojů a nezvyšování spoluúčasti pacientů.

Pro podporu vlády se podle vedení strany již dříve vyslovilo 54 členů ústředního výboru, proti se postavilo 23 z nich a jeden se zdržel. Předseda Vojtěch Filip diskusi označil za odpovídající významu situace. „Ti, kteří to usnesení nevyhráli, usnesení respektují. Víte, že pokud komunisté na něco dají slovo, tak platí,“ dodal po jednání širšího vedení strany.

Někteří opoziční politici ale mluví o pozicích pro komunistické nominanty v dozorčích radách státních firem. Nový kabinet kritizují zejména kvůli tomu, že poprvé od listopadu 1989 přivádí KSČM k vládní moci. Opozici vadí také Babišovo trestní stíhání v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Křeslo ministra zahraničí stále nejisté, Malou na poslední chvíli vystřídal Kněžínek

Hnutí ANO obsadilo v kabinetu deset křesel, pět přepustilo nominantům ČSSD. Prezident Miloš Zeman ale odmítl jmenovat kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí a pověřil dočasným vedením resortu předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka, který se současně stal ministrem vnitra.

Na poslední chvíli se měnilo také obsazení postu ministra spravedlnosti. Původně jmenovaná poslankyně Taťána Malá (ANO) totiž vydržela ve funkci pouhých 13 dnů, zařadila se tak mezi rekordmany na české politické scéně. V pondělí nakonec rezignovala kvůli aféře kolem svých diplomových prací.

Andrej Babiš původně prohlásil, že požádá prezidenta, aby pověřil řízením ministerstva spravedlnosti jeho. To ovšem spustilo lavinu kritiky ze strany opozice kvůli Babišově trestnímu stíhání. Premiér nakonec hned v úterý od tohoto plánu upustil a prezident odpoledne na Hradě jmenoval ministrem dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka.