Zeman podpořil Babišovu vládu. Její program pochválil, ale zkritizoval deficitní rozpočet

Projev prezidenta republiky Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman podpořil v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Vyjádřil naději, že poslanci důvěru kabinetu vysloví. Poblahopřál předsedům ANO, ČSSD a KSČM, že se jim podařilo ukončit dlouhá vyjednávání.

Zeman vyzdvihl, že programové prohlášení vlády obsahuje dlouhodobý investiční program. Subjektivně by dal na první místo opravu kulturních památek, objektivně ale podle něj Česko potřebuje především investice do infrastruktury a energetiky. Označil za chybu, že plány v oblasti infrastruktury jsou určitější než v oblasti energetiky.

Prezident se opět vyslovil pro stavbu vodního kanálu propojujícího řeky Dunaj, Odru a Labe. Poznamenal, že věří v zahájení stavby ještě během svého života.

Zeman také kritizoval „zmatenou a nekoncepční práci“ v energetice. Česká republika podle něj stále neví, jestli se budou dostavovat jaderné elektrárny Dukovany a Temelín a kdo tuto stavbu zaplatí. Podle něj by to měl být ČEZ.

Vyslovil se proti snaze Evropské unie na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Doufá v to, že česká diplomacie v této oblasti uspěje a snahu zastaví. Zeman řekl, že se dohodl s Babišem a ředitelem ČEZ Danielem Benešem, že ČEZ dá zadarmo úřadu vlády k dispozici právnický tým, který bude hledat způsoby řešení problému s podporou obnovitelných zdrojů energií.

„Není jasné, kde na to vezmeme peníze“

Prezident však programové prohlášení také zkritizoval. „Není zde jasná odpověď na otázku, kde na to vezmeme peníze,“ konstatoval. Vadí mu i deficit v době ekonomického růstu. „Měli bychom směřovat minimálně k vyrovnanému rozpočtu,“ dodal. V šetření a v boji proti plýtvání vidí „obrovské zdroje“. Vyzval k nezvyšování počtu úředníků a jejich mezd.

Zeman řekl, že jako rozený optimista by chtěl vyjádřit naději, že sněmovna dá vládě důvěru. „Jestliže sněmovna vysloví důvěru vládě, bude to naše vláda, vláda všech občanů našeho státu, a to bez ohledu na to, z jakých parlamentních subjektů je složena,“ uvedl.