Lety politiků vyjdou ročně na miliony. Babiš chce zjistit, kolik za ně ministři utrácí

Události ČT: Lety politiků vyjdou ročně na miliony. Babiš chce zjistit, kolik za ně ministři utrácí (zdroj: ČT24)

Vládní resorty sčítají výdaje za cestování, mají na to ještě týden. Po výzvě ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) jim to nařídil Andrej Babiš (ANO). Lety politiků stojí každý rok desítky milionů korun. Babiš chce od ministrů vyúčtování cest od ledna 2014 nejen vládní letkou, ale i běžnými aerolinkami.

Premiér v demisi Andrej Babiš chce od všech ministrů vyčíslit náklady na zahraniční cesty, a to kvůli dopisu ministryně obrany v demisi. Karla Šlechtová ho o to požádala v reakci na zveřejnění jejích útrat za VIP služby na letišti. „Já si myslím, že to paní ministryně zbytečně dramatizuje, že jsme si to mohli vyříkat na vládě,“ reagoval Babiš.

Přesto požádal ministry o vyúčtování cest od ledna 2014 nejen vládní letkou, ale i běžnými aerolinkami, které vládní činitelé nebo třeba hradní úředníci využívají. Hrad například nedávno zveřejnil, že letenka pro kancléře Vratislava Mynáře do Číny, kde zjišťoval situaci okolo prezidentova čínského poradce, vyšla na 93 tisíc korun.

„Je potřeba se podívat na to, jak resorty hospodařily, sám jsem zvědav, jestli na konci nebudu překvapen,“ řekl ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO).

Andreje Babiše zajímá u ministrů a jejich doprovodu i využití leteckých tříd. „Opakovaně jsem naše ministry vyzýval, aby šetřili a aby snižovali náklady,“ dodal Babiš.

  • 2 x Airbus A-319 CJ
    2 x Jakolev JAK-40
    1x Canadair CL-601 Challenger
    4 x Casa C-295 M
    Turbolet Let L-410 UVP-E
  • Zdroj: zdl.army.cz

K cestám do ciziny využívají delegace státníků jak linkové spoje, tak vládní letku, provozovanou armádou. „Loňský rok jsme zhruba stokrát přepravovali premiéra nebo ministry této vlády s jejich delegacemi, součet nákladů tvoří zhruba šedesát milionů,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Speciál může vyjít i levněji než „civilní“ let

„Let nějaké početné skupiny třeba včetně podnikatelů do Latinské Ameriky normální běžnou ekonomickou třídou a všechny náklady s tím spojené převyšují náklady na speciál, takže ono je to někdy docela složitější,“ uvedl ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO).

Armáda pro ně využívá stroje z 24. základny dopravního letectva v pražských Kbelích. Politici nejčastěji létají dvěma airbusy, které v armádě slouží už deset let. „Máme jeden takzvaný VIP, s kapacitou 44 cestujících, kde jsou dva VIP salony, a ten druhý je pro sto cestujících, kde je zachován pouze první salon VIP,“ řekl pilot Libor Tomolya.

K dispozici ale je i jeden Challenger zhruba pro sedmnáct cestujících a dva dosluhující Jakovlevy Jak-40 pro dvacet pasažérů. „Ač ho mám rád a letadlo je to dobré a bezzávadové, tak přece jenom je morálně zastaralé,“ zmínil pilot Radko Husák.

„Přepravujeme nejenom vládní, ale i ústavní činitele, to znamená pana prezidenta, šéfa Senátu, sněmovny, ale ty v současných počtech nemáme započteny, protože pan premiér rozhodl, že máme počítat jenom náklady na přepravu vlády,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany.

Podle premiéra by bylo vhodné zjistit i náklady na leteckou přepravu poslanců nebo senátorů. S nákupem dalších letadel pro vládní letku ale teď nepočítá.