Chřipka letos v Česku zabila už 225 lidí. Loni to přitom byla jen polovina

Na následky komplikací způsobených chřipkou v letošní sezoně v Česku zemřelo do minulého pátku 225 lidí, což je dvojnásobek toho co loni. Z toho 180 lidí bylo starších šedesáti let, ostatní byli mladší. Jednomu z pacientů, který chřipce podlehl, nebylo ještě ani pět let. S vážným průběhem nemoci skončilo v nemocnici 644 lidí.

Epidemie chřipky letos začala počátkem února, což bylo oproti předchozímu roku asi o měsíc později. A zatímco vloni v nemocnicích skončilo s chřipkou tři sta pacientů a 114 z nich zemřelo, letos už byly počty nemocných i zemřelých víc než dvojnásobné.

Minulý týden bylo v zemi 833 nemocných na sto tisíc obyvatel, proti předchozímu týdnu tak počet lidí s akutní respirační nemocí klesl o 8,3 procenta. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová už koncem března uvedla, že letošní epidemie chřipky je u konce, a podle aktuálních údajů zdravotního ústavu nemocnost dál klesá ve všech věkových skupinách s výjimkou skupiny nad šedesát let.

Právě pro seniory a chronické pacienty s nemocemi jako cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce je chřipka nejnebezpečnější.

Úmrtí na chřipku a související zápal plic při epidemii je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací nemocí srdce a plic, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt, mozková mrtvice, angina pectoris nebo vysoký krevní tlak.