Letošní těžkou chřipku přežilo několik desítek lidí jen díky speciálnímu přístroji

Letošní těžkou chřipku přežilo několik desítek lidí jen díky speciálnímu přístroji (zdroj: ČT24)

Přístroj, který dokáže dočasně nahradit srdce a plíce – jen díky němu přežilo těžký průběh letošní chřipky několik desítek lidí. Epidemie sice už končí, ale hlavní hygienička Eva Gottvaldová i teď stále doporučuje vyhýbat se větším skupinám lidí. Objevují se totiž stále nové případy a mnohdy velmi závažné. A právě proto, aby při nich lidé neumírali, Konto Bariéry vyhlásilo veřejnou sbírku na další takový přístroj.

Přístroj, který dokáže dočasně nahradit srdce a plíce stojí na metodě mimotělního okysličení. Právě na něj je na oddělení v pražské Všeobecné fakultní nemocnici momentálně napojených několik pacientů, kteří chřipku nebo virové onemocnění prodělali. Přístroj je jejich poslední šancí na přežití. Podmínkou pro tento postup je, že stav nelze zvládnout běžnou léčbou – léky ani umělou plicní ventilací.

„Poslední týdny ten nápor je neuvěřitelný. My jsme se opakovaně dostali do situace, kdy jsme měli sedm přístrojů plných a museli jeden půjčit z Motola,“ vysvětluje vedoucí lékař Kliniky anesteziologie VFN a 1. LF UK v Praze Martin Balík.

Úspěšnost léčby
Zdroj: ČT24

Zařízení se využívá u všech věkových kategorií – od novorozenců až po seniory – a vytíženost je tak obrovská, že potřebují další. Přes veřejnou sbírku Konta Bariéry proto teď vybírají dva miliony korun. „Když jde o lidské životy, tak bychom přece neměli zůstat potichu,“ vysvětluje ředitelka společnosti Konto Bariéry Božena Jirků, proč s pomocí neváhala.

„Máme ošetřeno už osmadvacet pacientů touto metodou, což je relativně hodně. Byla závažná chřipková epidemie. Z těch osmadvaceti jsme osmnáct sváželi z jiných nemocnic,“ upřesňuje zástupce přednosty II. interní kliniky kardiologie VFN a 1. LF UK v Praze Jan Bělohlávek. Tým jezdí pro pacienty po celé republice.

obrázek
Zdroj: ČT24

Před dvěmi lety například pro Milana Šimůnka. Po pár dnech ve čtyřicetistupňových horečkách mu selhaly plíce. Do té doby problémy neměl. Život mu zachránila ošetřující lékařka z Jičína, kterou napadlo zavolat specialisty.

„Týden krčili rameny, když se manželka zeptala jestli to přežiju, tak snad jo,“ popisuje bývalý pacient Milan Šimůnek. Pak se jeho stav začal zlepšovat. Další týden ho probouzeli z umělého spánku a učili jíst. Léčba v tomto případě zafungovala.

V zahraničí se systém používá od 70. let. V Česku došlo k renesanci metody zhruba před deseti lety, kdy se po sobě objevilo hned několik závažných epidemií chřipky.

Nejvíce chřipky je stále na Liberecku

Nejnovější údaje ukazují,  že počet pacientů s chřipkou klesá. Momentálně jich je něco přes tisíc na sto tisíc obyvatel. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové tak plošná epidemie končí. Přesto jednotlivá epidemická ohniska ještě v některých lokalitách zůstávají.

Nejvyšší nemocnost je v Libereckém kraji, jen o něco lépe jsou na tom třeba regiony Ústecký, Plzeňský a Jihočeský. Naopak méně než  pět set případů na sto tisíc obyvatel hlásí Karlovarský kraj.  V aktuální chřipkové sezoně bylo hlášeno 549 klinicky závažných případů nemoci vyžadujících intenzivní péči. 177 lidí zemřelo, nejčastěji šlo o seniory, statistika ale zahrnuje také tři děti.