Spolupráce s SPD by podle Babiše vedla k dalšímu neúspěchu. Zemanovi vysvětloval návrat k ČSSD

Události: Babiš chce mít dohodu s ČSSD do pátku (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Předseda ANO po schůzce řekl, že chtěl prezidentovi vysvětlit, proč se hnutí vrátilo k jednání s ČSSD. Setkání označil za informativní. K obnovení rozhovorů s ČSSD uvedl, že část poslanců ANO by spolupráci s SPD nepodpořila a hrozilo by tak, že žádost vlády o důvěru by opět skončila neúspěchem. Zeman to vzal podle Babiše na vědomí. Termín, kdy ho podruhé jmenuje premiérem, podle předsedy ANO neuvedl.

Zeman později v rozhovoru pro Frekvenci 1 zopakoval, že zodpovědnost za sestavení vlády nese premiér, nikoliv hlava státu. S Babišem okrajově probírali i případnou úřednickou vládu. Předpokládá ale, že do léta vznikne kabinet s důvěrou: „Zbývají  jen dvě možnosti, které jsme probrali. Buď se dohodne ANO a ČSSD, nebo se nedohodne, a v tom případě jsou připraveny dvě strany tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše. Klidně podepíšu obě varianty.“

Babiš nyní vyjednává o druhém pokusu o sestavení vlády. Jeho první kabinet v lednu nezískal důvěru. Hnutí ANO se zatím nejdál dostalo právě s ČSSD. Minulý týden ale jednání nedopadla a prezident Babišovi doporučil, aby se domluvil s komunisty a SPD. To ale řada členů ANO odmítá. 

Babiš ještě před schůzkou v Lánech na Facebooku napsal, že v případě spolupráce s SPD by hrozil další vládní neúspěch. Nebyl to ale podle něj jediný argument pro obnovení rozhovorů s ČSSD. Krajští představitelé ANO se obávali, že by v případě spojení s SPD odešla část lidí z kandidátek pro podzimní komunální volby. Babiš rovněž uvedl, že si nechce žádné poslance kupovat ani nikomu hrozit. 

Protože docela dost našich poslanců má osobní problém s SPD, a někteří by možná nikdy takovou spolupráci nepodpořili, spočítal jsem si velmi snadno, že by mě mohl zase čekat neúspěšný pokus. Tak to fakt ne.
Andrej Babiš
předseda ANO

Ve čtvrtek ANO po zasedání předsednictva a výboru oznámilo, že se chce k rozhovorům se sociální demokracií vrátit. Společná schůzka proběhne v pondělí večer. Sociální demokraté čekají, s čím ANO přijde, potom se rozhodnou, zda budou v jednání o vládě pokračovat.

Babiš vysvětloval Zemanovi návrat k jednání s ČSSD (zdroj: ČT24)

Dohoda s ČSSD do týdne

Programová jednání už mají obě strany za sebou. Podle Babiše tak není na co čekat. „Budeme z naší strany spěchat. Potřebujme mít do příštího pátku už jasnou předběžnou dohodu, aby jasná dohoda o nové vládě vznikla co nejdříve… Hlavně já už mám zájem to ukončit a požádat o důvěru,“ řekl po jednání se Zemanem.

ANO už při předchozích jednáních nabídlo ČSSD ministerstva práce a zahraničí. Zda by hnutí sociálním demokratům přepustilo ministerstvo vnitra nebo bylo ochotné jednat o společném nestranickém kandidátovi pro vedení tohoto resortu, Babiš nechtěl komentovat.

Průzkum ČT o vládě
Zdroj: ČT24

Na obsazení vnitra přitom zkrachovala předchozí jednání. Sociální demokraté ho požadovali jako garanci toho, že bude zachováno nezávislé vyšetřování případu farmy Čapí hnízdo, kvůli němuž Babiš čelí stíhání. Podle průzkumu pro Českou televizi považuje požadavek ČSSD za oprávněný 50 procent respondentů, 38 procent lidí je proti.

Babiš mírnil vyjádření k útoku spojenců

Potíže ale mohou nastat s komunisty, se kterými ANO jedná o podpoře kabinetu. KSČM totiž vadí,  že vláda podpořila sobotní útok USA, Británie a Francie v Sýrii. Babiš v sobotu řekl, že byl útok spojenců nevyhnutelný. V neděli ale po schůzce v Lánech svá vyjádření mírnil. Bylo by podle něj lepší, kdyby útok schválila Rada bezpečnosti OSN. „Útok samozřejmě nic neřeší… Preferovaná cesta by měla být diplomatická,“ dodal.

Rýpl si i do ministra zahraničí v demisi Martina Stropnického a ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové. Oba šéfové resortů po útoku svolali krizové štáby a zásah spojenců podpořili. „Naši dva ministři soutěžili v prohlášeních a dělali různé konference,“ poznamenal s tím, že nešlo o jednotné stanovisko vlády. 

Jak dopadnou jednání o vládě, ukážou nejbližší dny. Prezident se ještě ve čtvrtek sejde s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Na příští týden má naplánované i schůzky s předsedou ODS Petrem Fialou, předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

Bartoš v Otázkách Václava Moravce řekl, že se chce Zemana zeptat, proč Babišovi neodebere druhý pokus o sestavení vlády a nepověří někoho jiného.