Babiš doufá v co nejrychlejší dohodu: Schůzka s ČSSD bude v pondělí

Události: ANO nevyslyšelo prezidenta, chce se vrátit k jednání s ČSSD (zdroj: ČT24)

Schůzka o obnově jednání mezi ANO a ČSSD se uskuteční v pondělí večer poté, co se vláda v demisi vrátí z návštěvy Karlovarského kraje. Uvedl to premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Po čtvrtečním rozhodnutí výboru ANO vrátit se k rozhovorům s ČSSD doufá, že dohoda bude nalezena co nejrychleji. Vládu s důvěrou by si podle svých slov přál do prázdnin. Stejný termín už dříve několikrát uvedl i prezident Miloš Zeman.

Babiš připustil, že v posledních dnech byla na stole především varianta, kde by SPD pasivně „nohama“ tolerovala vznik vlády. Premiér tím myslel, že by při hlasování o důvěře vládě poslanci SPD opustili sál, čímž by se snížil nutný počet hlasů, pak by pro vyslovení důvěry stačily hlasy poslanců ANO a KSČM.

Andrej Babiš: Schůzka se sociálními demokraty proběhne v pondělí večer (zdroj: ČT24)

My jsme hlasovali a z debaty výboru vyplynulo, že se máme vrátit ke stolu s ČSSD. Pochopili jsme, že klub není pro variantu s SPD připraven,“ uvedl Babiš. Během víkendu se proto bude hnutí ANO radit: „My samozřejmě přes víkend budeme vést nějaké konzultace a promyslíme si, jakým způsobem budeme pokračovat,“ dodal Andrej Babiš.

Premiér nechtěl upřesnit, zda nabídne ČSSD ministerstvo vnitra, což byla podmínka sociálních demokratů pro to, aby mohli připustit účast trestně stíhaného Babiše ve vládě. Programově je podle Babiše všechno více méně dojednáno. „Já nevím, jsem mediálně zdrženlivý, nechci to komentovat, uvidíme, s čím ČSSD přijde,“ uvedl. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale v pátek uvedl, že sociální demokraté čekají na nabídku ze strany ANO. 

Prezident doporučoval vyjednávat o podpoře s SPD a komunisty

Hnutí ANO s ČSSD v posledních týdnech vyjednávalo možnou koalici. Na programových věcech byla dohoda takřka hotová, jednání pak ale nečekaně zkrachovalo na personáliích. Vyjednávači sociálních demokratů byli vázáni usnesením únorového sjezdu, že by ve vládě neměla být trestně stíhaná osoba. Hnutí ANO ale odmítalo jinou nominaci na premiéra než osobu Andreje Babiše.

Padla i varianta, že by sociální demokraté měli ve vládě post ministra vnitra, což měla být záruka, že nebude ovlivňováno vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Babiš ale požadavek ČSSD na vnitro odmítl – vysvětloval to tím, že v éře exministra Chovance údajně docházelo k ovlivňování policie a teď sedí na ministerstvu nestraník Lubomír Metnar.

Premiér v demisi byl v úterý na konzultaci za prezidentem Milošem Zemanem a ten mu doporučil pokračovat v jednáních o podpoře vlády od SPD a komunistů. Ve středu byl v Lánech i šéf komunistů a ve čtvrtek šéf SPD.

Proti podpoře vlády od hnutí Tomia Okamury se ale uvnitř hnutí ANO zvedl odpor, proti se postavila část ministrů za ANO i poměrně velká část poslaneckého klubu. Ve čtvrtek večer pak přišel ve vyjednávání další zlom, když výbor ANO zavázal vyjednávače obnovit jednání s ČSSD.