ANO chce o vládě znovu jednat s ČSSD, ta to neodmítá

ANO chce obnovit vyjednávání o vládě s ČSSD, rozhodlo o tom předsednictvo a výbor hnutí. Zástupci ČSSD vzkázali, že jsou jednání otevřeni. Rozhovory obou stran přitom před týdnem zkrachovaly a prezident Miloš Zeman poté šéfovi hnutí a premiérovi v demisi Andreji Babišovi doporučil, aby jednal o vytvoření kabinetu s KSČM a SPD. Proti takové spolupráci se ale postavila část členů ANO.

„Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD,“ napsal po jednání Andrej Babiš na Twitteru. Ohlášenou tiskovou konferenci ANO ale zrušilo a představitelé hnutí výsledky schůzky stranických špiček pouze stručně komentovali na odchodu.

„Byť jsme jako vyjednávací tým udělali maximum pro dohodu, tak výbor, který je nejvyšším orgánem mezi sněmy, dospěl k názoru, že vidí prostor pro další jednání. Velmi brzy osloví pan Babiš pana předsedu (ČSSD) Hamáčka,“ řekl místopředseda ANO Richard Brabec.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že vyjednavači hnutí nyní budou hledat ve sněmovně další strany, které by tento projekt podpořily. Program je podle něj téměř hotový. „Platí, že vláda by měla do prázdnin být hotová,“ dodal Faltýnek.

Zda ANO přenechá ministerstvo vnitra nebo financí sociálním demokratům, jak zástupci ČSSD žádali na předchozích jednáních, podle Brabce vedení ANO vůbec neřešilo. 

ČSSD: Jsme připraveni znovu jednat

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že pokud hnutí ANO stojí o obnovení jednání, strana si představu ráda vyslechne a je vždy otevřena serióznímu jednání.

„Předpokládám, že pan Babiš představí ČSSD nástin nových podmínek a teprve poté se rozhodneme, zda se vrátíme k jednacímu stolu,“ dodal místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna řekl, že politika je o jednání. „Pakliže se ANO rozhodlo a deklaruje, že s námi chce jednat a přijde s nějakými novými návrhy, tak si myslím, že bychom o tom, že s námi bude jednat, měli jednat a rozhodnout,“ řekl Foldyna. Situaci by v pátek ráno mělo probrat dlouhodobě plánované zasedání grémia strany. 

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Komunisté rozhodnutí uvítali, podle Okamury a Hradu je to odpovědnost ANO

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil záměr ANO obnovit rozhovory s ČSSD za pozitivní krok. „Můžeme se vrátit k vyjednávání se sociální demokracií,“ řekl. Už v Interview ČT24, tedy ještě před zveřejněním výsledků jednání ANO, uvedl, že má od nejmenovaného člena vedení ČSSD informaci o obnovení debaty v původně plánované podobě, tedy o koalici ANO a ČSSD s podporou komunistů.

Komunistům by to podle Filipa vyhovovalo, protože programová blízkost levicových stran jim zajišťuje lepší pozici v jednáních s ANO. Filip by chtěl využít programový kompromis dohodnutý při minulém neúspěšném pokusu o sestavení vlády. „Ten je pro nás základem, který chceme držet,“ řekl. Poznamenal, že pro KSČM je jednání s SPD mnohem složitější než s ČSSD. 

Naopak šéf hnutí SPD Tomio Okamura řekl, že plnou odpovědnost za své rozhodnutí ponese ANO. „Soudci tohoto kroku budou voliči. ČSSD je strana ověnčená skandály, nikdy neplnila sliby a dlouhodobě nemůže garantovat hlasy svých poslanců,“ zopakoval své výhrady k sociálním demokratům Okamura.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček reagoval, že za rozhodování o vyjednávacím postupu nesl, nese a ponese plnou odpovědnost premiér. „Prezident je moderátorem debat zástupců parlamentních stran,“ podotkl. 

Zeman radil menšinovou vládu ANO s podporou KSČM a SPD

Prezident Miloš Zeman začátkem týdne doporučil ANO jednat s KSČM a SPD a sešel se i s jejich předsedy. Při hlasování o důvěře měli podle plánu komunisté Babišovu vládu podpořit a zástupci SPD by opustili sál, čímž by snížili kvórum, a umožnili tak kabinetu vládnout.

Babiš ve čtvrtek v MF Dnes řekl, že taková varianta je zatím jedinou možností. „Pokud to tak vyhodnotí i hnutí, tak nezbude nic jiného než to s nimi udělat,“ řekl. Preferovaným řešením pro něj je získání důvěry. „Uvidíme, s kým ji můžeme získat. Možná ještě někdo změní názor,“ podotkl.

Případný spolupráce s Okamurovým hnutím však vadila některým členům ANO. Právě proto Babiš nechal svolat předsednictvo a výbor hnutí, kde se o možné spolupráci s KSČM a SPD mělo rozhodnout.

Část členů ANO byla proti spolupráci s SPD

„Chtěli jsme jít nějakým směrem, nejsem si úplně jistá, že tichá podpora SPD je ten směr, který jsme na začátku chtěli,“ řekla místopředsedkyně hnutí a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná-Jermanová. Podpora nebo tolerance ze strany SPD je pro ni nejméně vhodná forma pro sestavování vlády. „Já si myslím, že jsou ještě jiné varianty otevřené,“ míní. 

Rozpaky vyjádřil poslanec Rostislav Vyzula, který se ale jednání neúčastnil. „Já dlouhodobě říkám, že nebyly vyčerpány všechny varianty z jednání se sociální demokracií. Tam je prostě řada možností a je to určitě lepší, protože SPD není dobrá varianta. Ta nás poškodí, poškodí to celou zemi, poškodí to ANO, to je prostě špatně. Já se s tím neumím srovnat,“ řekl.

Naopak podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové jsou všechny strany, které zvítězily ve volbách, demokratické. Podobný názor zastává i ministryně financí v demisi Alena Schillerová. „Já jsem odpůrce jakýchkoliv nálepkování, prostě tady v této zemi proběhly demokratické volby,“ řekla.

Okamura chtěl vládu podpořit výměnou za prosazení některých programových bodů. Střet se očekával zejména u tématu referenda. „Aby referendum bylo skutečně demokratické, tak by měli mít občané možnost také rozhodnout o mezinárodních smlouvách, které má Česká republika uzavřeny,“ řekl Okamura. Šéf SPD tím poukazuje zejména na možné referendum o setrvání Česka v EU či NATO.

Možný vznik kabinetu podporovaného KSČM a SPD kritizovaly další parlamentní strany. ČSSD, KDU-ČSL a STAN avizovaly, že jsou připraveny s ANO o vládě jednat, jejich podmínkou ale je, aby v kabinetu nebyl nikdo trestně stíhaný.

Je to z deště pod okap, říká šéf ODS

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil míní, že nyní bude následovat další přetahovaná ANO a ČSSD o ministerstvo vnitra, jež si Lidový dům nárokoval kvůli tomu, aby nad resortem nemělo vliv hnutí, jehož předseda je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo.

Na spor o vnitro odkázal také šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Bude záležet, zda pro ČSSD je přijatelné vyměnit posty za akceptaci trestně obviněného člena vlády s podporou KSČM,“ napsal Bělobrádek.

O odpovědnosti ANO za další vývoj hovoří i předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. „Země a její stabilita je rukojmí osobních zájmů vítěze voleb, který chce něco jiného ráno a něco jiného večer,“ sdělil Gazdík.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že čtvrteční rozhodnutí znamená obnovení možnosti, že Česko bude mít vládu s účastí či podporou KSČM. „Je to pouze krok z deště pod okap,“ napsal na Twitteru.

Sestavování vlády se zkomplikovalo minulý týden, kdy zkrachovalo jednání mezi ANO a ČSSD. Hlavním důvodem byl nesouhlas ČSSD s tím, že by vládu vedl trestně stíhaný Babiš a že ani v takovém případě ANO nechce přenechat post ministra vnitra sociální demokracii. Poslanecký klub ANO ale potvrdil stanovisko vedení hnutí, že jediným kandidátem ANO na premiéra je stále Babiš.