Vláda s podporou SPD a komunistů vábí poslance ANO. Jednat s nimi doporučil i Zeman

Menšinová vláda zůstává variantou, která má v hnutí ANO největší popularitu – přinejmenším mezi jeho poslanci. Poslanecký klub po krachu koaličního jednání hnutí s ČSSD podle informací České televize většinově odmítá další snahu o vytvoření vládní koalice. Možnost, že by se ANO k jednání se sociálními demokraty vrátilo, si dokáže představit jen třetina Babišových poslanců. Jednat s SPD a KSČM doporučil šéfovi ANO Andreji Babišovi i prezident Miloš Zeman na večerní schůzce.

Možnost, že by ANO ještě jednalo s ČSSD, připustilo na jednání klubu podle informací ČT jen 24 ze 68 přítomných poslanců. Průběh a především výsledek jednání byl podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka pro hnutí velkým zklamáním. „Sociální demokracie dostala ve volbách 7 procent a my jsme jim nabídli maximální programovou shodu i pět resortů, z toho dva silové. A oni nás poslali úplně na závěr jednání do háje,“ popsal Faltýnek, jak ANO vyjednávání s ČSSD vnímá.

Většina poslanců tak nyní preferuje menšinovou vládu a nevadí jim ani to, že by vznikla díky podpoře komunistů a SPD. 

UDÁLOSTI: O toleranci menšinové vlády ANO jsou ochotni jednat jen komunisté a SPD (zdroj: ČT24)

I prezident doporučil jednat s SPD a komunisty

Jednat s SPD a KSČM doporučil Andreji Babišovi i prezident republiky Miloš Zeman. Babiš to řekl po večerní schůzce s hlavou státu v Lánech. Přijel tam poté, co překvapivě selhalo koaliční vyjednávání se sociální demokracií, což podle premiérových slov překvapilo i samotného Miloše Zemana.

„Měl z toho podobný pocit jako my – že jednání dopadne dobře. Pan prezident mě informoval, že ve čtvrtek na jednání s panem Zimolou a Hamáčkem měl pocit, že došlo k dohodě o programu. Doslova komentoval, že to je základ a posty jsou už jenom detail,“ tlumočil Andrej Babiš.

Události, komentáře: Jednání o vládě, den 171. (zdroj: ČT24)

Opozice prezidentovo doporučení, aby ANO jednalo s SPD a komunisty, vesměs kritizovala. „Je na Andreji Babišovi, zda chce převzít zodpovědnost za vládu s extremisty a s komunisty,“ uvedl na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. Poslankyně jeho strany Miroslava Němcová potom podotkla, že je prezidentovo doporučení „trochu škodolibé“, protože postoj členů ANO k SPD není jednoznačný.

Podle Němcové ovšem Andrej Babiš nepřistupuje k vyjednávání odpovědně. „Pořád se vytvářela iluze, že se opravdu vyjednává, že už se blíží shoda, a nakonec z toho nikdy nic nebylo. Nejdřív jsem viděla, jak po sněmovně šťastně pobíhá Tomio Okamura, kterému se zdálo, že už je ruka v rukávě, že ve vládě bude. Pak najednou do hry vstoupili sociální demokraté…,“ shrnula v Událostech, komentářích.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil míní, že se prezident pokouší „vtáhnout do vlády extremistické hnutí SPD, kterému prezident vděčí za hlasy v prezidentské volbě“. Ke kritice se připojil i předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Premiér v demisi ovšem podotkl, že pokud mu prezident doporučil jednat dále s SPD a KSČM, „neznamená to, že mi doporučil pouze tuto variantu“. 

Postoj ANO k SPD je nejednoznačný

O postoji k hnutí Tomia Okamury se v ANO v poslední době živě diskutuje, naposledy avizoval ministr dopravy Dan Ťok, že by ve vládě opřené o SPD nechtěl být. Řada poslanců v tom však problém nevidí. „Nevidím v nich nic špatného. A to jsem hodně vnímavý člověk, abych zjistil, že je tam někdo, kdo smýšlí jinak než já,“ míní poslanec ANO Milan Brázdil. Jan Volný zase uvedl, že si dokáže představit spolupráci s SPD, „pokud by nebyla jiná cesta, aby se tady vládlo dobře“.

Poslankyně Taťána Malá pak řekla v Událostech, komentářích, že sama pozměnila svůj názor kvůli tomu, jak se vyjednávání protahují. „Dříve jsem zastávala radikálnější názor, říkala, že SPD až v poslední variantě. Na druhé straně pokud není nikdo, kdo chce ČR stabilizovat, musíme jednat o tom, jestli to nebude SPD a komunistická strana,“ uvedla s tím, že „nejsme ze situace nadšeni“.

Poslanci ANO na svém jednání zároveň znovu ujistili o své bezvýhradné podpoře předsedu hnutí Andreje Babiše – zůstává jejich jedinou alternativou pro obsazení premiérského křesla. „Myslím, že tam nebyl nikdo, kdo by řekl, že si nepředstavuje v roli premiéra pana Babiše,“ uvedla poslankyně ANO Helena Válková.

Koaliční jednání skončilo ve čtvrtek

Jednání ANO s ČSSD skončilo ve čtvrtek večer nečekanými prohlášeními špiček obou stran, že koalice nevznikne. O den dříve přitom znělo z ANO i sociální demokracie, že se podařilo vyřešit všechny programové rozpory.

Sociální demokraté ovšem po celou dobu trvali na tom, že pokud bude ve vládě Andrej Babiš, kterého stíhá policie kvůli podezřením ohledně evropských dotací na Čapí hnízdo, chtějí buď ministerstvo vnitra, nebo financí. Jednání skončilo neúspěchem, když se ČSSD nepodařilo získat ani jeden z těchto resortů. Babiš byl přitom přesvědčen, že je dostatečná nabídka ministerstva spravedlnosti, navíc sociálním demokratům nabízel i čtyři další resorty včetně zahraničí a MPSV.