Lidovci navrhují menšinovou vládu šesti stran. Měla by více křesel než ANO

Ani půl roku po volbách stále není jasné, jak bude vypadat příští vláda. Po neúspěšných pokusech Andreje Babiše se nyní ozývají menší strany s návrhy alternativní koalice. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek přednese lídrům dalších stran vizi vyřešit vládní krizi vznikem menšinové vlády ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Měla by 85 hlasů, což je víc mandátů, než kterými disponuje ANO.

Hnutí ANO premiéra v demisi Andreje Babiše podle předsedy lidovců Bělobrádka selhává, když půl roku po volbách není schopno stabilní kabinet s důvěrou sestavit. Případná menšinová vláda stran, které nejsou extremistické a radikální, by podle Bělobrádka mohla akcentovat programové body hnutí ANO.

„Je tady možnost, aby byl pověřen někdo jiný, nejenom ze strany, která zvítězila ve volbách, ale i někdo z opozice,“ uvedl Bělobrádek.Takové řešení by bylo opakem Babišových snah získat tichou podporu menšinové jednobarevné vládě ANO za programové ústupky ostatním stranám. 

Zástupci šesti z devíti sněmovních stran se sejdou ve středu pravděpodobně po jednání sněmovny. Budou tak moci reagovat na výsledky schůzky Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, která je v plánu na úterní večer. O konzultaci na Hradě v tomto týdnu požádá i Bělobrádek.

Ve středu pak Bělobrádek navrhne lídrům ostatních stran, jestli by se byli ochotni zabývat myšlenkou společné menšinové vlády, ať by byl kandidát na premiéra nadstranický, nestranický nebo z okruhu stran, které nejsou extremistické ani radikální. „Pak bychom mohli nabídnout programovou spolupráci hnutí ANO,“ konstatoval.

Předseda lidovců Bělobrádek navrhuje menšinovou vládu (zdroj: ČT24)

„Jsme připraveni jednat o naší účasti ve vládě, která nebude závislá na hlasech komunistů a SPD a ve které nebude člověk, který je obviněn ze závažného trestného činu,“ dodal Bělobrádek.

Nejsou jen dvě možnosti, odmítá Bělobrádek předčasné volby

„Odmítáme, že by byly jen dvě varianty – vláda s premiérem Babišem, nebo předčasné volby. Je celá řada variant, vláda bez předsedy ANO, bez předsedů stran, polopolitická vláda, úřednická vláda. Je i možnost, aby byl pověřen někdo jiný než nominant hnutí ANO,“ uvedl šéf lidovců.

Podle předsedy sněmovního klubu STAN Jana Farského předvedlo ANO při jednání o vládě „pětiměsíční maraton neschopnosti“. „Naše podmínky jsme definovali. Nebudeme ve vládě s trestně stíhanou osobu, druhá podmínka je jasné prozápadní směřování, nezpochybnitelná pozice v EU a NATO,“ uvedl. Vláda se podle něj nesmí opírat o extremisty.

„Prezident by měl jmenovat zástupce jiné parlamentní strany, který má možnost složit vládu,“ myslí si i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle něj by hlava státu neměla druhý pokus k sestavení vlády dál svěřovat ani Babišovi, ale ani nikomu jinému z hnutí ANO. V takovém případě by podle něj mělo hnutí ANO nadále dominantní postavení a Babiš by vládu vedl z kanceláře svého bývalého holdingu spravovaného nyní svěřenským fondem – Agrofertu. Východiskem z krize podle Pospíšila nejsou ani předčasné volby.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že nebyly dosud vyčerpány všechny možnosti, jak mohlo ANO vyřešit povolební situaci. Pokud by Babiš netrval na funkci premiéra, otevírala by se možnost pokračování koalice ANO s ČSSD a KDU-ČSL, řekl. Pirátům by to nestačilo, trvají na své strategii formulované před volbami.

Bartoš také kritizoval eventualitu úřednické vlády. „Pokud bychom se o vládě odborníků měli bavit, návrhy by měly vzejít ze sněmovny, konsensuálně od stran, které by pak dodaly 101 hlasů vládě,“ uvedl.

Pohledy se stočí k Hradu

Předseda ODS Petr Fiala v úterý oslovil Hrad s prosbou o schůzku s prezidentem. Neschopnost hnutí ANO složit vládu podle něj dovedla Českou republiku do politické krize a na tahu je nyní Zeman. Návrhu lidovců Fiala nedává reálnou šanci na sestavení vlády. „Jednáním se ale nebráníme,“ uvedl s tím, že Zeman stále Babiše nezbavil možnosti skládat kabinet.

Hnutí SPD chce podle jeho předsedy Tomia Okamury jednat o možnosti prosazování svého programu na vládní úrovni. Ve čtvrtek odpoledne o tom bude mluvit s prezidentem. „Jsme přesvědčeni, že je možná dohoda na stávajícím půdorysu ve sněmovně,“ řekl.

Podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky je nyní na tahu prezident. „Je na něm, jestli bude dál spokojen s tím, jak Andrej Babiš sestavuje vládu, nebo spokojen nebude,“ řekl. Trpělivost prezidenta podle něj nemůže být bezmezná a nekonečná, i když podle něj zřejmě ještě nějakou dobu bude trvat.

ČSSD po krachu jednání s ANO bude podle Chvojky konstruktivní opozicí a bude posuzovat návrhy ve sněmovně podle obsahu, a ne podle předkladatele. „Očekáváme, že hnutí ANO dodrží podporu, kterou přislíbilo,“ řekl Chvojka s odkazem na předlohy ČSSD s pozitivním stanoviskem vlády.

Hnutí ANO jiného premiéra nenavrhne, trvá na Babišovi

Pokud by ANO od nominace Babiše do premiérské funkce ustoupilo, je s hnutím připraveno spolupracovat více stran. Kromě ČSSD tuto ochotu vyjádřili i lidovci nebo Starostové. Tyto tři strany mají spolu s ANO ve Sněmovně 109 poslanců.

Poslanecký klub ANO se však v úterý shodl na tom, že jediným možným kandidátem na premiéra je za hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj je podpora Babiše mezi poslanci ANO jednoznačná a nezpochybnitelná. „Hnutí ANO má na pozici premiéra jednoho kandidáta, a tím je Andrej Babiš,“ řekl předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

Osoba premiéra byla hlavním důvodem krachu rozhovorů o možné vládní koalici mezi ANO a ČSSD. Sociální demokraté už před rozhovory označili trestní stíhání Babiše kvůli financování farmy Čapí hnízdo za zásadní problém. Vyjednavači ČSSD později uvedli, že by byli ochotni trestně stíhaného premiéra tolerovat, požadovali ale výměnou za to kontrolu nad ministerstvem financí, nebo vnitra. ANO tento požadavek odmítlo.

Prezident Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi v demisi dal čas do léta. Znovu ho premiérem dosud nejmenoval.