Premiér Brabec? Je to v Zemanových rukou, nevyloučil Babiš ústupek

Bylo by přípustné, kdyby prezident Miloš Zeman pověřil sestavením vlády jiného člena ANO než Andreje Babiše. V rozhovoru pro Lidové noviny to naznačil sám Babiš, ačkoli zdůraznil, že od hlavy státu nic takového neočekává. Přesto se tím odklonil od své dosavadní rétoriky – dosud trval na tom, že „až do smrti“ bude jediným kandidátem ANO na premiéra on.

Vláda Andreje Babiše je již dva a půl měsíce v demisi a minulý týden selhal pokus o vytvoření koalice s ČSSD. O svých dalších krocích se chce premiér bez sněmovní důvěry v novém týdnu poradit s poslaneckým klubem ANO, v úterý pak zamíří do Lán za prezidentem republiky.

Lidovým novinám řekl, že kdyby se prezident rozhodl, že chce, aby byl premiérem jiný člen hnutí ANO, akceptoval by to, ačkoli takový požadavek nepředpokládá. „Když mi řekne, že chce pověřit Richarda Brabce, budu to respektovat. Neočekávám ale takový krok. Prezident drží slovo, dal mi slib a čas do konce června. Udělal jsem maximum pro to, abychom se domluvili s ČSSD,“ řekl Andrej Babiš.

Na tiskové konferenci při návštěvě Královéhradeckého kraje své prohlášení nerozvedl. „Je to na panu prezidentovi – koho pověří, nebo jak se vyjádří k situaci,“ řekl Babiš pouze s tím, že než cokoli dalšího řekne, chce si prezidenta poslechnout.

V rozhovoru pro LN Babiš také vysvětlil, proč za žádnou cenu nechtěl přenechat sociálním demokratům ministerstvo vnitra, kvůli čemuž nakonec koaliční jednání zkrachovalo. „Máme indicie, že ho Chovanec zneužíval ve svůj prospěch. Nejsou na to důkazy, ale vždyť se ho báli i v ČSSD. Ustoupili jsme ve všem kromě vnitra, protože to nemá logiku. Hamáček je specialista na obranu, tak proč si ji nevzal? Nebo zahraniční věci? Když byl předsedou sněmovny, byl největší cestovatel,“ uvedl. Dal najevo, že by neustoupil, ani kdyby přenechání vnitra ČSSD podpořil prezident Zeman. 

Vláda vyrazila na východ Čech, kvůli dálnicím i krajským investicím

Premiér v demisi Babiš se svými ministry v demisi zamířil na počátku nového týdne do Královéhradeckého kraje, kde již jednal s hejtmanem Jiřím Štěpánem (ČSSD) a zajímal se o krajské investice, ke kterým by měl stát přispět, jako je rekonstrukce rychnovské nemocnice. Hovořili i o stavbě dálnic D11 a D35, které mají vést z Hradce Králové směrem do Polska a do Olomouce.

Po jednání také odmítl, že by zvýšení slev pro seniory či studenty ve veřejné dopravě znamenalo zásadní zásahy do rozpočtu. „Jsou to nesmysly, poprosím média, aby to neříkala,“ uvedl Babiš s tím, že vláda použije nespotřebované peníze z minulosti.

Andrej Babiš: „Rozhodující je, co teď řekne pan prezident.“ (zdroj: ČT24)

Vláda stále není, budou proto demonstrace

Proti Andreji Babišovi a jeho politice při sestavování vlády se ovšem bude v pondělí i protestovat. Demonstrace jsou svolány do dvou desítek měst, svolavatelé očekávají, že přijdou desítky tisíc lidí. Tvrdí, že je právě předseda hnutí ANO hlavní překážkou vzniku fungujícího kabinetu.

„Andrej Babiš je trestně stíhaný člověk s kontroverzní minulostí spojenou s StB, který za půl roku nedokázal spojit demokratické politické strany a českým občanům zajistit slušnou vládu s důvěrou,“ uvedl předseda spolupořádající iniciativy Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Podle dalšího z organizátorů Lukáše Otevřela je cílem ukázat premiérovi i poslancům, že si občané přejí demokratický kabinet v čele s předsedou schopným být občanům příkladem a inspirací.

Demonstrace navazují na podobné akce z počátku března, kdy lidé v několika městech žádali odchod komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček poté z čela komise odstoupil.