„Nebudeme dělat ANO fíkový list.“ Předsednictvo ČSSD potvrdilo konec vyjednávání

Předsednictvo ČSSD potvrdilo konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO. První místopředseda Jiří Zimola před stranickou schůzkou řekl, že sociální demokraté chtějí vyvážené koaliční partnerství, nemají zapotřebí být fíkovým listem vlády Andreje Babiše (ANO). Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné, v sobotu ho ještě bude schvalovat stranický sjezd.

„Hnutí ANO zvolilo cestu odmítnutí stabilní vlády, která by pracovala pro lidi a pro tuto zemi,“ řekl Zimola po jednání předsednictva. ANO si podle něj kladlo podmínky, které nebylo ochotné jakkoliv měnit. Podle Zimoly je nyní na tahu Babiš, který musí přijít s řešením pro Českou republiku a vytvoření stabilní vlády.

Zimola připomenul, že byl zastáncem koaliční spolupráce s ANO. „Říkal jsem, že to musí být vyvážené koaliční partnerství, nikoliv aby ČSSD byla koaličním přívažkem. Andrej Babiš tohle zatím evidentně nepochopil, třeba mu to v průběhu následujících dnů či týdnů dojde,“ uvedl. 

Předsednictvo ČSSD potvrdilo konec vyjednávání o vládě s ANO (zdroj: ČT24)

Podle Zimoly je potřeba přihlédnout i k tomu, jak se Babiš o ČSSD vyjadřuje. „Nenechám si líbit, aby nejstarší českou politickou stranu někdo opakovaně urážel a říkal něco, co je přes čáru. Z druhé strany, každý má právo na to se mýlit, pokud to pochopí i Andrej Babiš, myslím, že dveře se dají znovu otevřít,“ konstatoval. Pomoci by k tomu mohl i prezident Miloš Zeman, se kterým se Babiš v nejbližší době setká. „Prezident deklaroval možnost jakési moderace,“ uvedl Zimola. 

O případné vládní spolupráci diskutovali i členové ČSSD v krajích. Podle Zimoly došli k tomu, že sociální demokracie nemá zapotřebí, pokud se podmínky zásadně nezmění, ucházet se o koaliční partnerství. Do partnerství, kde by byli fíkovým listem, nepůjdou, chtějí být koaličními partnery „se vším všudy“.

Štěch: Babiš by dohody nedodržoval

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) před jednáním předsednictva uvedl, že doufá, že vyjednávání s ANO už nebudou pokračovat. Na základě dosavadních zkušeností se obával, že Babiš by dohody nedodržel a pokud by případně nebyl premiérem, pokoušel by se vše řídit „ze zadního sedadla“. 

Jednání podle Štěcha navíc prokázala, že Andreji Babišovi, byť se snaží bagatelizovat a zlehčovat své trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, „enormně záleží na ministerstvu vnitra“. Babišovy výroky, že nemůže nic ovlivňovat, jsou podle Štěcha jen „manipulace s veřejným míněním, kouřová clona“.

Další postup vyjednávání o vládě záleží podle Štěcha na ANO jako vítězi voleb. Babiš je oligarcha, svým životním postojem pravicový člověk, volil ODS a partnerství by měl hledat zejména tam, míní předseda Senátu. Mohl by přemýšlet také o tom, jak svým odchodem z vlády umožnit sestavení koalice.

Někteří poslanci ANO by ještě jednali s ČSSD

Sociální demokraté jednali s ANO o koaliční vládě tiše podporované komunisty, jednání ale ve čtvrtek pozdě večer zkrachovala. Poslanci hnutí ANO budou o situaci jednat na úterním zasedání sněmovního klubu. Ještě předtím posoudí další kroky užší vedení hnutí. 

Podle poslanců ANO je variant řešení několik. Rostislav Vyzula uvedl, že situace není jednoduchá. „Ale začal bych ještě s druhým kolem jednání s ČSSD. Předčasné volby by dle mne nic neřešily a jednání s SPD je riskantní,“ uvedl. Předčasné volby jsou poslední možností i podle poslance Pavla Plzáka (ANO). „Pod jejich hrozbou bude nezbytné zahájit nová kola vyjednávání se všemi subjekty ve sněmovně,“ míní.

Podle poslance Františka Petrtýla (ANO) je možné, že sociální demokraté ještě změní názor. „Poměrně důležitá věc je, že bude sjezd ČSSD, kde se k tomu ještě nějak vyjádří členská základna,“ sdělil. S hodnocením situace by proto počkal do soboty.

„Pro mne je stále nepřijatelná jakákoliv spolupráce s SPD a zajímá mne, nakolik je rozhodnutí ČSSD definitivní. Věřím tomu, že se k naší velkorysé nabídce ještě mohou postavit jinak,“ uvedl v rozhovoru pro server Seznam Zprávy ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán.