KSČM: Kdybychom se jednání s ANO a ČSSD účastnili, ke krachu by nedošlo

Filip: Kdybychom dělali mediátora, krach by nenastal (zdroj: ČT24)

Konec jednání mezi hnutím ANO a sociální demokracií komunisty překvapil. Předseda KSČM Vojtěch Filip České televizi řekl, že ČSSD možná měla příliš veliké požadavky. Považuje také za chybu, že se komunisté jako třetí strana společných jednání neúčastnili a situaci tak nemohli pomoci vyřešit. Podle Filipa například některá ministerstva mohli obsadit odborníci. Komunisté nyní v jednáních o vládě počkají na kroky ANO. Filip se chce sejít i s prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda KSČM neočekával, že se jednání mezi ANO a ČSSD zasekne zrovna na personáliích. „Podle vývoje situace a poměrně vysokého stupně programového průniku jsem si myslel, že se jednání o obsazení ministerstev bude vyvíjet lépe,“ řekl ČT. Některé personální požadavky sociální demokracie ale označil za nadsazené.

Požadavky ČSSD byly přehnané. Jejich výsledek voleb byl horší než náš, těžko s ním mohli dosáhnout toho, co chtěli.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

ČSSD a ANO proto podle Filipa udělaly chybu, když ze společných jednání vyřadily komunisty. „Spor by možná chtěl mediátora a tím jsme se mohli stát… Jsem přesvědčený, že by potom krach nenastal,“ podotkl.

Některá ministerstva, která si chtělo ANO ponechat, mohla být podle Filipa obsazena odborníky, kteří by nebyli ani z ANO, ani z ČSSD. Garantovali by, že nebude docházet ke střetu zájmů.

KSČM je připravená i na předčasné volby

Další vývoj situace závisí podle Filipa na tom, koho prezident pověří sestavením vlády. Připomněl, že to opět slíbil předsedovi ANO Andreji Babišovi. „Variant je ale ve hře několik. Nelze vyloučit předčasné volby, na které je KSČM připravená,“ dodal. 

O případné tiché toleranci vládě ANO, kterou by zároveň podpořilo hnutí SPD, komunisté zatím nejednali. „V politice platí, nikdy neříkej nikdy, ale zatím nevidím obrysy takového jednání,“ uvedl.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš hovoří o Babišově neúspěchu. „On je ten, který byl pověřen jednáním. To jednání je zatím neúspěšné, tudíž je to jeho neúspěch. Měl by tudíž on říct, jak to bude dál,“ míní.

Komunisté proto v jednáních o vládě počkají na kroky hnutí ANO. Filip se pak chce sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzka by se podle něj měla uskutečnit v první polovině příštího týdne. Stanovisko k dalšímu postupu bude strana formulovat i na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru. 

ANO a ČSSD ve čtvrtek po večerním jednání oznámily, že vládní koalici nevytvoří. Podle sociálních demokratů ANO nepřistoupilo na žádnou z variant vládnutí, která by vyloučila trestně stíhaného Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO řekli, že ČSSD odmítla návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Představitelé ostatních politických stran označili krach jednání za osobní neúspěch Andreje Babiše. Někteří se domnívají, že Babiš před dohodou s jinými stranami preferuje další vládnutí v demisi.