Ve dvaceti městech protestovaly tisíce lidí proti Babišovi a jeho vládě bez důvěry

Ve dvou desítkách měst po celém Česku vpodvečer demonstrovali lidé proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a jeho vládě bez důvěry. Podepisovali také petici za jeho odchod. Někteří účastníci se vyhraňovali také vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi.

Demonstranti měli desítky transparentů, vlajek ČR a EU. Někteří účastníci se vyhraňovali také vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Protest byl zejména ve znamení skandování hesel proti Babišovi.

Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. Skandovali například „Babiše do koše!“ nebo „Ano? Ne!“ nebo „Je to pravda, je to tak, vládne nám tu StBák!“.

Organizátoři demonstrace pokládají za nepřijatelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk, který je vedený jako agent komunistické Státní bezpečnosti. „Pokud by byl premiér z hnutí ANO, ale ne sám Babiš, nebylo by to ideální, ale byli bychom spokojení,“ řekl před demonstrací Mikuláš Minář.

„Myslím si, že je to potřeba a že to je nutné, nesedět jenom doma, když je člověk třeba naštvaný. Jsem naštvaný na to, jak se nám to vyvíjí, abychom měli v čele vlády někoho, kdo je trestně stíhaný,“ uvedl herec Jan Potměšil.

Protestující měli transparenty s nápisy jako „Česko není firma“ nebo obrázek Babiše za mřížemi s textem „O čem sním“, který odkazuje na Babišovu předvolební knihu. Některá hesla kritizovala sbližování ANO s komunisty nebo SPD.

Petice za slušného premiéra už má 236 tisíc podpisů

Součástí demonstrací v celé zemi je podepisování petice nazvané Za slušného premiéra a slušnou vládu. Vyzývá ministerského předsedu k rezignaci a poslance k vyslovení nedůvěry jím případně předložené vládě. V akci Milion chvilek pro demokracii, kde chtějí organizátoři nasbírat milion podpisů, jich už mají přes 236 tisíc.

Na sběr podpisů mají signatáři ještě zhruba dva měsíce. Nyní nastane druhá fáze, kdy budou sami signatáři shánět podpisy i mimo internet. „Je možné, že Andrej Babiš odstoupí, nebo že nebude podruhé jmenován premiérem – a v tu chvíli samozřejmě si budeme muset položit otázku, jestli má cenu ještě podpisy sbírat, protože to by byla naše výhra, toho chceme docílit,“ podotkl Minář.

Protest na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Pondělní demonstrace navázaly na podobné akce z počátku března, kdy lidé v několika městech žádali odchod komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ondráček posléze z čela komise odstoupil. 

Na náměstích stovky i tisíce lidí

V Praze na Václavském náměstí se sešlo podle odhadů několik tisíc lidí. Zaplnili střední část náměstí od Opletalovy po Vodičkovu ulici. Policie uzavřela náměstí pro dopravu, tramvaje přes něj ale dále jezdily. Zhruba 200 lidí se po skončení akce vydalo na Hrad.

V Brně dorazilo na náměstí Svobody podle odhadu ČTK nejméně 2000 lidí. Pořadatelé uváděli až dvojnásobek účastníků, policie méně. Když řečník v úvodu akce zmiňoval výčet Babišových kroků, lidé křičeli fuj a hvízdali na píšťalky, nejsilněji při výzvě, aby se Babiš vzdal funkce.

V dalších městech přišly většinou stovky lidí. V Plzni se u katedrály svatého Bartoloměje sešly stovky lidí včetně místních politiků. Lidé podepisovali dvě petice - Za slušného premiéra a slušnou vládu a petici poslancům ANO zvoleným v Plzeňském kraji.

Babišovi kritici uváděli, že vláda bez důvěry provádí čistky, má v čele stíhaného premiéra, podle některých vláda hledá podporu u komunistů a rasistů. „Ruce pryč od policie a vyšetřovatelů vaší kauzy! Ruce pryč od novinářů a svobody médií!“ vzkázal Babišovi jeden organizátorů Robert Elva Frouz. Krátce promluvil i polistopadový ministr vnitra Jan Ruml.

V Táboře na Žižkově náměstí bylo kolem 300 lidí, promluvila Eva Měřínská z vedení Junáka nebo evangelický kazatel Richard Vlasák. Tereza Horváthová z nakladatelství Baobab četla z díla čínského disidenta a nobelisty Liou Siao-poa. „Je potřeba se republikově spojit a ukázat, že nejen Praha je schopna vyjádřit názor,“ řekla organizátorka Ida Černá. 

V Liberci vyzval organizátor akce Vojtěch Miler demokratické strany, aby začaly spolupracovat pro záchranu demokracie. Někteří účastníci podepsali petici na obranu veřejnoprávních médií a na závěr mítinku zazpívali státní hymnu. V Teplicích lidé skandovali „Babiše do koše“. Organizátoři rozprostřeli i koblihy a další jídlo, které pak dali bezdomovcům. 

Stovky lidí přišly také v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Pardubicích, Turnově, Ostravě, Olomouci nebo ve Zlíně.

Babiš: Demonstranti odmítají debatu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ještě před začátkem protestů vzkázal, že demonstranti nechtějí vést debatu a argumentovat. „Samozřejmě nechť lidé protestují. Problém je, že většinou tito lidé nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém. Pokud máme jiné názory navzájem, tak se pojďme o tom slušně normálně bavit, ale já jsem žádný zájem z té strany neviděl,“ řekl.

„Pro mě je podstatné číslo, že nás volilo 1,5 milionu lidí,“ poznamenal Babiš. Posteskl si také, že už není tolik slyšet o lidech, kteří ho podporují. Při pondělní návštěvě pevnostního města Josefov v Jaroměři na Náchodsku ho vítaly desítky jeho příznivců a jen jeden demonstrant, uvedl.