Podpora SPD je pro mě červená linie, za kterou bych velmi nerada šla, říká o sestavování vlády Jourová

Interview ČT24 s eurokomisařkou Věrou Jourovou (zdroj: ČT24)

Předsednictvo ČSSD v pátek potvrdilo konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO. Podle eurokomisařky Věry Jourové (ANO), která byla hostem pořadu Interview ČT24, musí ANO udělat všechno pro to, aby získalo důvěru ve sněmovně a zároveň se nezdiskreditovalo. Důležité podle ní je, aby se vláda neopírala o podporu hnutí SPD. Podpora komunistické strany je prý velkým otazníkem.

„Musí vzniknout vláda s důvěrou. Myslím, že to je odpovědnost všech aktérů jednání,“ konstatovala Jourová. „Vláda s důvěrou znamená stabilitu vládnutí v Česku. A tady se k tomu můžu vyjádřit z bruselské strany, že stabilní vláda posílí pozici České republiky v rámci Unie ve velice důležité době.“

Podle Jourové by sociální demokraté, lidovci i ODS byli, coby demokratické strany, dobrými koaličními partnery. „Vždycky je to o lidech. Já jsem neslyšela personální návrhy. Může tam být sociální demokrat, který bude velmi schopný se domlouvat, i schopný manažer, schopný odborník. Může tam být někdo, kdo bude zklamáním i pro svého koaličního partnera a bude sypat písek do soukolí,“ dodala.

Vyjednávání ANO a ČSSD ale v pátek skončilo a předseda hnutí Andrej Babiš bude muset hledat podporu u jiných stran. Střet mezi vyjednávacími stranami nastal mimo jiné i kvůli obsazení ministerstva vnitra.

Jourová: Rozumím tomu, že se Babiš nechce vzdát postu premiéra

„Tomu nerozumím,“ konstatovala Jourová. „Já rozumím jedné věci, že se nechce vzdát premiérského postu, protože on byl výrazným lídrem vítězného hnutí. A věřím tomu, že lidé očekávají, že on převezme největší díl odpovědnosti za vedení státu.“

Sama by prý bývala sociálním demokratům ustoupila a resort jim svěřila. „Ale je to ode mě možná velmi nekoncepční nebo nesprávné se do toho takto vlamovat jako někdo, kdo není u  jednání,“ doplnila.

Hnutí ANO musí nyní podle Jourové ve sněmovně udělat vše pro získání většiny, která má důvěru. Zároveň se ale nesmí zdiskreditovat. „Což pro mě třeba znamená, aby tam nebyla podpora SPD. To je pro mě červená linie, za kterou bych byla velmi nerada, abychom šli,“ vysvětlila. Ve chvíli, kdy by vláda měla podporu SPD, by bylo podle Jourové obtížné jednat se státy na evropské úrovni.

Podpora komunistů je ale podle Jourové velkým otazníkem. „Bylo by důležité vědět, co by za to chtěli, jaká by byla cena takové podpory, jak by byla stabilní, jak by byla spolehlivá,“ doplnila.

V pořadu Interview ČT24 hovořila eurokomisařka Věra Jourová například také o vyhoštění ruských diplomatů z Česka nebo o skandálu sociální sítě Facebook. Celý rozhovor naleznete ve videu.