Bartoš bude se Zemanem mluvit o vládě. Chce vědět, proč stále nechává jednat Babiše

Bartoš: Vládu nemusí sestavovat jen ANO. Variant je několik (zdroj: ČT24)

Předsedu Pirátů Ivana Bartoše čeká v úterý na Hradě schůzka s prezidentem. Miloše Zemana se chce zeptat, proč předsedovi ANO Andreji Babišovi neodebere druhý pokus o sestavení vlády a nepověří někoho jiného. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) ale nikdo jiný než Babiš vládu sestavit nedokáže. Předseda ANO nyní jedná o vládě se Zemanem v Lánech. Schůzka začala ve tři hodiny odpoledne.

Snahy o sestavení kabinetu trvají už několik měsíců, ale zatím bez výsledku. Z řad opozice proto stále častěji zaznívají hlasy, proč prezident nepověří jednáním o sestavení vlády někoho jiného než Babiše. Trestně stíhaný předseda ANO je pro většinu stran překážkou v další spolupráci.   

Zástupci ODS, KDU-ČSL a Pirátů už požádali o schůzku s Hradem. Bartoš (Piráti) půjde za Zemanem v úterý. Prezidenta se chce zeptat, proč Babišovi neodebere druhý pokus o sestavení kabinetu. Uvedl, že místo předsedy ANO by mohl Zeman pověřit například některého z ministrů současné vlády v demisi.

Podle Bartoše je ale variant hned několik. Zmínil například vládu složenou z politiků a odborníků. „Nemusí být vydefinovaná z Hradu a nemusí ji a priori sestavovat ANO. Variant je asi pět,“ uvedl. Stejný názor jako Bartoš má i předseda ODS Petr Fiala, který také zamíří na Hrad v úterý.

Předseda sněmovny Radek Vondráček ale v OVM řekl, že nikdo jiný než Babiš vládu sestavit nedokáže. Sám Babiš pak v Událostech zopakoval, že je jediným kandidátem ANO na premiéra: „Několikrát jsem řekl, že na tom nelpím, ale hnutí nemá jiného kandidáta.“

ANO zatím nejvážněji mluvilo o vládní spolupráci s ČSSD. Minulý týden ale jednání zkrachovala. Prezident poté Babišovi doporučil, aby se domluvil s komunisty a SPD. Ve čtvrtek ovšem hnutí oznámilo, že se chce k rozhovorům se sociální demokracií znovu vrátit. Společná schůzka proběhne v pondělí večer.

Vondráček: Je naše povinnost to s ČSSD ještě zkusit

K obnově jednání vedla podle Vondráčka tříhodinová debata předsednictva a výboru ANO. „Ukázalo se, jaké jsou názory členské základny, a vše se utavilo v rozhodnutí, že když už jsme s ČSSD odstranili sedmnáct zásadních rozporů (… ), je naše povinnost to ještě jednou zkusit,“ řekl v OVM.

„Shodli jsme se, že ne vždy je nejjednodušší cesta ta nejlepší. Emoce a staré křivdy musí stranou,“ dodal. Programová jednání už mají obě strany za sebou. Další vývoj tak bude podle Vondráčka jasný v řádu dnů. Doufá, že nový kabinet bude do měsíce. „Nyní hodně záleží na postoji ČSSD,“ podotkl.

Sociální demokraté minulý týden jednání ukončili s odůvodněním, že Babiš odmítl vydat ministerstvo vnitra. Podle Vondráčka ale ANO na resortu netrvá. „Neříkali jsme, že za každou cenu musíme mít ministerstvo vnitra. Říkali jsme, že není dobrý nápad, aby ho měla ČSSD, protože zde čtyři roky byl sociálnědemokratický ministr,“ poznamenal.

Řešením by podle něj mohla být shoda na odborníkovi, který by resort vedl: „Netrváme na tom, že to musí být člen ANO. Mimochodem, jsem ale přesvědčený, že pan Metnar (současný ministr vnitra v demisi, pozn. red.) je nezávislý odborník. Měli jsme štěstí, že jsme ho do první vlády získali.“

Komunistům vadí postoj vlády k Sýrii

ANO ale k většině ve sněmovně potřebuje podporu ještě další strany. Zatím jednalo hlavně s komunisty. Těm ale vadí, že vláda podpořila sobotní útok USA, Británie a Francie v Sýrii. Při jednáních o toleranci kabinetu budou chtít vědět, zda hodlá podobné kroky činit i do budoucna. V pořadu Partie televize Prima to řekl místopředseda KSČM Josef Skála, který je před nadcházejícím sjezdem KSČM jedním z kandidátů na předsedu strany.

„Agrese proti Sýrii nemůže nebýt velké téma při jednání s ANO… Byli bychom spokojeni třeba v případě, že by se premiér Andrej Babiš zavázal, že se bude řídit ustavujícím dokumentem NATO – Washingtonskou smlouvou, kde její první článek říká, že vojenskou sílu lze použít v případě vnějšího napadení nebo na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Tentokrát to bylo porušeno brutálně,“ uvedl Skála.

Pokud se k tomu Babiš nezaváže, Skála podle svých slov začíná mít s podporou vládě velký problém. Komunisté už dříve kritizovali, že ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) vydal do USA ruského hackera Jevgenije Nikulina. Nesouhlasili ani s vyhoštěním tří členů ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

„Doufám, že nás nikdo nepodezírá z toho, že bychom byli nadšení, že zde dochází ke zhoršování a eskalaci vztahů s Ruskem,“ reagoval na kritiku Vondráček. „Podívejme se na mapu, kde je Česká republika. Jsme spojenci v NATO. Nic za tím nehledejme. Zkrátka někdy se v životě stane, že je potřeba jasně říct: ‚Ano, jsme spojenci a držíme partu.‘“ dodal předseda sněmovny.

Události: Babiš chce mít dohodu s ČSSD do pátku (zdroj: ČT24)

SPD: ANO předvádí politické kotrmelce

Útok spojenců v Sýrii kritizovala i SPD. Podle místopředsedy hnutí Radima Fialy by ale souhlasný postoj vlády překážkou v jednáních o podpoře kabinetu zřejmě nebyl. „Doba je turbulentní. Každý den se něco děje. To bychom v České republice nesestavili žádnou funkční vládu,“ řekl v OVM.

Fiala nicméně označil obrat ANO ohledně spolupráce s ČSSD za politický kotrmelec: „Všechno má svoje hranice. Hnutí ANO nemůže chodit mezi stranami a vyjednávat, kdo dá víc nebo míň.“ SPD by se proto podle něj dalšího „kotrmelce“ už neúčastnila: „Musela by to být jedině vážná debata o tom, že vznikne funkční vláda. Stabilní vláda je schopná vzniknout během pár chvil, jde jen o to, aby na to hnutí ANO mělo odvahu.“