Prezident Zeman i Tomio Okamura věří, že vláda vznikne do června

Brífink po schůzce zástupců SPD s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijal odpoledne v Lánech zástupce hnutí Svoboda a přímá demokracie, schůzky se zúčastnil předseda SPD Tomio Okamura a také místopředseda Radim Fiala. Pokračovala tak série konzultací po krachu koaličních vyjednávání mezi hnutím ANO a ČSSD. Okamura po skončení uvedl, že s prezidentem oba doufají ve vznik vlády v rámci spolupráce ANO, KSČM a SPD. Oba také věří, že kabinet vznikne do června.

Okamura po schůzce prohlásil, že si prezident Zeman představuje vládu „v nějaké konstelaci“ spolupráce ANO, KSČM a SPD. O podrobnostech představ prezidenta šéf SPD mluvit nechtěl, chce s nimi seznámit nejdříve premiéra v demisi Andreje Babiše. 

Okamura zároveň řekl, že pokud Babiš SPD ohledně vyjednávání neosloví, učiní tak on a bude schůzky zástupců SPD, ANO a KSČM iniciovat. Prezident si podle něj přeje vládu odborníků. Poznamenal, že si odnáší několik stran svých zápisků o představách Zemana týkajících se vlády.

Okamura také uvedl, že hnutí SPD už většinu programu s hnutím ANO projednalo a shoda by mohla být nalezena rychle. Zůstává však rozpor ohledně obecného referenda, kde SPD požaduje i možnost hlasování o vystoupení z EU nebo NATO. Ve čtvrtek k tomu Okamura dodal, že chce nabídnout, aby musel výsledky referenda schválit parlament. Dohoda na této otázce je prý možná.

Už před schůzkou v Lánech pak předseda SPD řekl, že by byl přijatelný takový kabinet, který by podporoval program jeho hnutí. Za priority označil mimo jiné podporu pracujících, podmínění dávek či zvýšení důchodů včetně invalidních. 

Zeman spolupráci ANO, SPD a KSČM navrhl i Babišovi

Už v úterý Miloš Zeman přijal přímo premiéra v demisi Babiše (ANO) a doporučil vyjednávat o podpoře vlády s komunisty a právě hnutím SPD. Ve středu pak byl na schůzce v Lánech předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten po setkání uvedl, že komunisté s ANO a SPD o spolupráci jednat budou. Vznik podobného kabinetu ale kritizují další parlamentní strany. Příští týden by měli s prezidentem jednat zástupci ODS, lidovců a Pirátů.

Výhrady ke spolupráci s SPD má i část poslaneckého klubu ANO. O dalším postupu se bude vedení hnutí radí na zasedání stranického předsednictva a výboru. Babiš zatím neřekl, zda se bude Zemanovou radou řídit.