Benda z ODS dává Babišovi kvinde: ANO je levicové, pravice s ním vládnout nemá

Benda o ANO: Pravicová strana s levicovou vládnout nemá (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO Andreje Babiše je levicový subjekt, prosazuje levicovou politiku, spolupracuje s levicovými stranami, a pravicová ODS se s ním proto nemá na čem dohodnout. V Interview ČT24 to prohlásil občanskodemokratický poslanec Marek Benda, který tak zopakoval stanovisko svého stranického šéfa Petra Fialy. Ten už v pondělí odmítl Babišovu úvahu otevřít koaliční vyjednávání právě s občanskou demokracií.

O tom, že zvažuje oslovení občanských demokratů k jednání o programu a účasti ve vládě, mluvil Andrej Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce. Již v tu chvíli ale na slova premiéra v demisi, který se pokouší složit nový kabinet, reagoval předseda ODS Petr Fiala – upozornil, že se hnutí ANO v dolní komoře až dosud opírá o hlasy komunistů a SPD, v pondělí pak dodal, že jde o hru „co by bylo, kdyby“.

Obdobně nyní v Interview ČT24 hovořil i občanskodemokratický poslanec Marek Benda. „Pokud chci vyvolat skutečná jednání, tak je vyvolávám, a nemluvím o tom. Andrej Babiš s námi nikdy vyjednávání nevyvolal, ale vždy o tom mluvil, když vylezl někam ven,“ prohlásil. Premiér v demisi podle Bendy sází na budování mediálního obrazu, kdy jen veřejně vyzývá k jednání, aby pak mohl prohlásit, že s ním nikdo koalovat nechce.

Občanští demokraté – a v tom je podle Bendy strana jednotná nejen v poslaneckém klubu, ale i jako celek – si navíc vládní spolupráci s ANO nedovedou představit ani kvůli programu. „S hnutím ANO se vládnout nedá. Kandidovalo s levicovým programem, je to levicové hnutí, které se od voleb stále intenzivněji spojuje s levicovými subjekty, ať už je to SPD, KSČM nebo sociální demokracie. Je to levicový subjekt a nemáme se na čem dohodnout,“ konstatoval. „Pravicová strana s levicovou vládnout nemá.“

Benda: Pobídka k ODS byla ve skutečnosti pohrůžkou ČSSD

Obdobně jako Fiala navíc ani Benda nebere Babišovu nahlas vyslovenou úvahu o spolupráci s občanskými demokraty vážně. Skutečným adresátem poselství podle něj byl Lidový dům. Ten v současnosti s ANO jedná o možných podmínkách vládnutí a od programu se přesouvá k personálním otázkám – včetně ministerských nároků.

„Co Andrej řekl v Otázkách Václava Moravce, je jenom vyhrožování sociální demokracii: ‚Já bych se dokázal domluvit někde jinde, jestli toho milí sociální demokraté budete chtít moc,‘“ soudí Benda. Babiše zároveň kritizoval za celkový způsob, jakým povolební vyjednávání vede, když ani v březnu republika stále ještě nemá funkční vládu s důvěrou sněmovny.

„Je neuvěřitelné, že jsme v říjnu měli volby, ANO má 78 poslanců, proti sobě osm subjektů, jsme na začátku března a není vůbec jasné, k čemu směřujeme,“ konstatoval s tím, že Babišova formace ukazuje neschopnost politického vyjednávání, protože ČSSD, lidovci i Starostové připustili spolupráci, kdyby ve vládě neseděly trestně stíhané osoby – tedy Babiš.

„Pokud Andrej ustoupí ze svých mocenských ambicí, má v tu vteřinu možnost sestavit naprosto demokratický blok,“ upozornil Benda a z vládní agonie současně obvinil i prezidenta republiky, který už podruhé ve své působnosti drží ochrannou ruku nad kabinetem bez důvěry – tak jak to udělal v létě před pěti lety u vlády Jiřího Rusnoka.