Babiš si z nás dělá legraci, odmítám jeho hru, řekl Fiala. Šéf ANO se s ním chce přesto sejít

Události: ANO chce spolupráci s ODS, podle Fialy si Babiš dělá legraci ze všech (zdroj: ČT24)

Předseda ODS Petr Fiala odmítl možnost jednání o vládě s premiérem v demisi a předsedou ANO Andrejem Babišem, podle jeho slov jde o hru „co by bylo, kdyby“, na kterou šéf občanských demokratů odmítá přistoupit. Babiš se však hodlá ve čtvrtek s Fialou sejít. Chce slyšet jeho stanovisko právě na možnou vládní spolupráci, řekl po pondělním večerním jednání vedení hnutí.

„Politická realita je přece jasná, je jasné, že si z nás všech dělá Andrej Babiš legraci. Ukažte mi na světě jediného politika, který vyjednává o vládě s levicí, dokonce s krajní levicí a současně chce jednat s pravicovou stranou,“ řekl v Událostech ČT předseda ODS. V jeho čích se žádná taková nabídka nedá brát vážně.

Doplnil, že od hnutí ANO občanští demokraté žádnou nabídku nedostali a za stávajících podmínek ani nic podobného nemůže zaznít „za podmínek, kdy hnutí ANO má v Poslanecké sněmovně koalici s SPD a komunisty a vyjednává o vládě s ČSSD.“

Premiér v demisi se ale chce s Fialou sejít.  „Požádám ho o schůzku mezi čtyřma očima, abychom si to vysvětlili, protože já jsem s ním naposledy jednal a on řekl kategorické ne, ale někteří jeho kolegové zase říkají, že bychom zase jednat měli,“ uvedl Andrej Babiš pro Českou televizi. Dodal, že si chce s předsedou ODS postoje definitivně vyjasnit.

ODS vytrvale odmítá

Předseda ODS reagoval na Babišova slova v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde premiér v demisi prohlásil, že uvažuje o novém jednání s ODS. ANO by mohlo mít ve sněmovně s ODS většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem.

O možné podpoře nyní Babiš jedná se sociálními demokraty, vedle programových shod ale ČSSD podmiňuje svoje vládní angažmá dohodou o mechanismech vládnutí, například tím, že nebude moct být jako menší koaliční partner přehlasována.

Hnutí ANO a sociální demokraté se nyní pokoušejí dohodnout také na programu – sbližují je názory na dávky v nemoci, naopak v daňových plánech se neshodují. Babišovo hnutí odmítá jak plán na vyšší daně pro bohaté, tak i zavedení sektorové daně nebo vyšší daně pro dědice.

ČSSD ale také požaduje ujištění, že hnutí ANO přestane uvažovat o jednání s ODS. „Pokud si vyjasníme tento zásadní rozpor, jak dál, tak se můžeme bavit i nadále, nicméně neradi bychom byli překvapováni,“ řekl předseda strany Jan Hamáček.