Sjezd rozvázal ČSSD ruce. Hamáček i Zimola chtějí jednat s Babišem

Události: Hamáček i Zimola chtějí jednat s Babišem (zdroj: ČT24)

Další kolo jednání o příští české vládě může začít. Nově se do nich zapojí sociální demokrati, kterým rozvázalo ruce nedělní rozhodnutí stranického sjezdu. Čerstvě zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček i statutární místopředseda Jiří Zimola se chtějí se šéfem hnutí ANO a premiérem v demisi Andrejem Babišem sejít už tento týden. Hodlají rokovat jak o formě spolupráce, tak o případných programových průnicích.

„Stál bych o to, abychom začali programem. Na straně hnutí ANO je programové prohlášení vlády, na naší straně je program sociální demokracie, určitě vytvoříme odborné týmy, které by se měly sejít a hledat ten průsečík,“ uvedl nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček.

Sjezd ČSSD vládu s Babišem nevyloučil

Sociální demokraté si předem kladou podmínku: vláda se nesmí opírat o hlasy hnutí SPD Tomia Okamury. Sjezd ČSSD naopak kategoricky nezapověděl podporu vlády, ve které zasedne přímo Andrej Babiš, ačkoliv senátorský klub strany takový zákaz původně navrhl.

„Jak z tohoto sjezdu vyjde vzkaz, že jsme ochotný trpět trestně stíhaného premiéra, tak vám říkám, že ztrácíme další body,“ varoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Proti návrhu se ale jasně postavil nový šéf strany Jan Hamáček: „Pokud teď chceme zásadním způsobem stavět novému vedení mantinely, tak to není příliš konstruktivní postup.“

Stranický sjezd nakonec podpořil Hamáčka a schválil vůči hnutí ANO měkčí postup. Sjezd se sice shodl, že považuje účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém, toto usnesení ale sociálním demokratům vstup do vlády Andreje Babiše nebo její možnou podporu přímo nevylučuje.

To potvrzuje i nově zvolený první místopředseda strany Jiří Zimola. „To, co nám uloží sjezd, je prostě svaté. To tak v sociální demokracii, respektive v demokratické straně je. A my se tím s panem předsedou určitě budeme řídit. Doufám, že se s panem Babišem a také s panem prezidentem potkáme v nejbližších dnech,“ uvedl Zimola.

Babiš: Jediný kandidát na premiéra jsem já

Andrej Babiš už po nedělní večeři s prezidentem Milošem Zemanem vzkázal sociálním demokratům, že hnutí ANO jiného kandidáta na premiéra nenavrhne. „ČSSD dobře ví, že hnutí rozhodlo o tom, že já jsem jediný kandidát na premiéra. Samozřejmě se spojím s panem Hamáčkem a dáme si nějakou schůzku,“ oznámil Babiš.

Babiš o víkendu připustil, že jednou z preferovaných variant je menšinová vláda ANO s ČSSD tolerovaná komunisty. Obě levicové strany se například s hnutím ANO shodují na rychlém zvýšení penzí od příštího roku o víc než 900 korun měsíčně. „Konečně můžeme zasednout za stůl a jednat. Uděláme maximum pro to, aby ta vláda dostala nebo důvěru nebo toleranci co nejdřív,“ uvedl předseda hnutí ANO. 

Jenže vedení ČSSD bude muset o případné podpoře vlády přesvědčit některé své vlastní poslance, kteří i po nedělním sjezdu spolupráci s Andrejem Babišem odmítají. „Stále jsem přesvědčen o tom, že by sociální demokracie neměla vstupovat do vlády s trestně stíhaným člověkem,“ uvedl například poslanec ČSSD Roman Onderka.

Další sociální demokraté mají o vládní spolupráci pochybnosti i z jiných důvodů. „Člověk těžko nese, že s někým sedíte ve vládě a on o vás potom řekne, že jste ukradli lithium. Tak se vám nechce do toho lézt znovu,“ říká místopředseda ČSSD a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Výsledky vyjednávání s hnutím ANO sociální demokraté znovu projednají na pokračování stranického sjezdu, který dočasně přerušili do 7. dubna. Tehdy by také měli zvolit své řadové místopředsedy.

ANO bude jednat se Starosty, komunisté a SPD vyrazí na Hrad

Babiš bude tento týden jednat také se Starosty, kteří však trvají na tom, že ve vládě nesmí být trestně stíhaný člověk. „Osobně tuto podmínku považuji za nepřekročitelnou,“ prohlásil první místopředseda STAN Vít Rakušan.

Premiér v demisi se tento týden sejde i s ODS, tématem jednání ale údajně nemá být vládní spolupráce. „Je to jednání o evropské politice a o tom, jak se Česká republika bude chovat v rámci Evropské unie,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Nejdál zatím pokročila jednání hnutí ANO s SPD a komunisty. „Jsme ochotni tolerovat vznik vlády a potom její existenci. Uvidí se, jakým způsobem se to podaří udělat,“ potvrdil předseda komunistů Vojtěch Filip.

„Naše expertní týmy přesně podle plánu koncem minulého týdne dokončily vzájemnou výměnu názorů,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Premiér v demisi Babiš se má už během úterý setkat se zástupci vlastních vyjednávacích týmů, aby společně probrali právě programové požadavky, které straničtí experti v minulých týdnech zjistili od hnutí SPD a komunistů. Ve středu pak předsedové KSČM a SPD Vojtěch Filip a Tomio Okamura vyrazí na Pražský hrad jednat s prezidentem republiky.