Premiér povečeřel s prezidentem. Pověděli si, s kým budou jednat o podpoře vlády

Andrej Babiš (ANO), který vede současnou vládu v demisi a je pověřen jednáním o sestavení nové, povečeřel s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Sešli se v restauraci, jež spadá pod firmu SynBiol, která Babišovi dříve patřila. Ačkoli premiér v demisi setkání charakterizoval jako především společenskou událost – oba politici ostatně přišli s manželkami – hovořili podle něj i o vládních vyjednáváních a nadcházejících schůzkách se zástupci dalších stran.

„Pan prezident mě informoval, že předseda KSČM i SPD se k němu ohlásili na příští týden,“ řekl po večeři Andrej Babiš. S oběma stranami Babišovo hnutí ANO vyjednává o eventuelní podpoře nové vlády. Probíhá debata o programu, vyjednávací tým ANO by měl Babiše v úterý informovat o průběžných výsledcích.

Sám předseda ANO se pak chystá na schůzku s předsedou ODS Petrem Fialou, sejdou se ve středu a budou hovořit o evropských tématech. Další den se pak Andrej Babiš sejde se zástupci Starostů a nezávislých (STAN). Ti původně nechtěli s ANO jednat, v uplynulém týdnu ale oznámili, že za určitých podmínek jsou jednání možná.

Babiš také řekl, že se bude chtít sejít s nově zvoleným předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, podotkl však, že s Milošem Zemanem hovořil o nedělním sjezdu sociální demokracie jen okrajově.

Hlava státu se k večeři s Andrejem Babišem a jeho manželkou vyjádřila pouze nepřímo prostřednictvím svého mluvčího. Ten zveřejnil na svém twitterovém účtu snímek z knihy hostů, kam prezident napsal poděkování „za skvělé prostředí i jídlo“.