Únor klade nástrahy. Sníh na Moravě zkomplikoval dopravu, v noci se přidá náledí

Noční sněžení zkomplikovalo dopravu po celé republice. Ve většině krajů jsou sice silnice s opatrností sjízdné, jih Moravy ale hlásil uvízlé kamiony i zastavení části autobusových linek. Právě na východě republiky se přitom zima znovu ozve v noci na sobotu, meteorologové varují před náledím – a kluzkými silnicemi.

Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, se vztahuje na celou Moravu a Slezsko i na Českomoravskou vrchovinu včetně její části v Pardubickém kraji. Od páteční šesté hodiny večerní až do sobotní osmé ranní se zde může tvořit náledí a zmrazky.

„Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ varují meteorologové. Obloha v noci bude většinou polojasná, zpočátku se mohou objevit ojediněle slabé sněhové přeháňky. Na některých místech mohou být mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi minus dvěma až minus šesti stupni Celsia, ojediněle klesnou až k minus devíti stupňům.

Již během pátku přitom počasí značně komplikovalo život řidičům i cestujícím ve veřejné dopravě. V noci a ráno sněžilo, nejvýraznější komplikace pak hlásila jižní Morava.

Situace v krajích

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Policie na jihu Moravy v souvislosti se sněžením evidovala dopoledne přes sto dopravních nehod. V Kozojídkách na Hodonínsku se převrátilo auto. V Nebovidech na Brněnsku narazil sypač do rodinného domu, ve Střelicích na Brněnsku se střetl autobus s osobním vozem, v Lovčičkách na Vyškovsku vyjel osobní vůz ze silnice – tři poslední zmíněné nehody se obešly bez zranění.

Vážná dopravní nehoda se stala před osmou ráno ve Vracově na Hodonínsku, kde se střetl cyklista s dodávkou. „Na místo nehody byla ihned vyslána lékařská posádka. Sražený cyklista byl při jejím příjezdu při vědomí, utrpěl však vážné zranění hlavy,“ uvedla mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková. „Zasahující lékař musel staršího muže uvést do umělého spánku a na řízené plicní ventilaci ho následně posádka transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Bohunicích.“

Hasiči řešili šestnáct nehod. Zasahovali například u nehody dvou kamionů v Mikulově na Břeclavsku, oba skončily v příkopu. Řidiči se zraněním putovali do nemocnice. Kamiony komplikovaly provoz v kopcích u Letovic na Blanensku i u Slavkova na Vyškovsku, když uvízly v kopcích. Nehoda dvou kamionů se stala mezi Mikulovem a Pernou. „Největší komplikace zřejmě způsobila nehoda na 235. kilometru D1 ve směru na Prahu, kde kamion vyjel z dálnice. Nikdo se při tom nezranil,“ dodal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. 

Kombinace sněžení a dopravních nehod tak ráno zkomplikovala i hromadnou dopravu a zastavila pět linek krajského integrovaného systému veřejné dopravy. Nejhorší situace byla podle webu idsjmk.cz kolem obce Klobouky u Brna, Vyškova a kolem Bučovic na Vyškovsku.

Sníh komplikoval dopravu i v Brně a okolí, výraznější opoždění ráno hlásilo víc než sedm linek. Během dopoledne se ale situace začala zklidňovat, před polednem měly zpoždění spoje 109, 301, 602, 612.

ZLÍNSKÝ KRAJ: V regionu se kvůli vydatnému sněžení rovněž staly desítky nehod, především dopoledne. U Vidče na Vsetínsku se srazil nákladní vůz s osobním automobilem. Osobní auta havarovala také u Zašové na Vsetínsku a v Loučce na Zlínsku. Odpoledne se situace zlepšila, srážky ustaly a navíc se oteplilo nad nulu.

VYSOČINA: Dopravu v regionu dopoledne ztěžovalo místy i husté sněžení; nákladní vozy nemohly vyjet ve stoupáních mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, u Želetavy, Náměště nad Oslavou, Humpolce nebo Bystřice nad Pernštejnem. Policie od rána zaznamenala 38 dopravních nehod, při nichž utrpělo méně závažná poranění šest lidí. Největší problémy způsobila ranní nehoda kamionu a autobusu na hlavním tahu číslo 34 v Pravíkově u Kamenice nad Lipou. Auta musela tento úsek objíždět skoro sedm hodin.

PLZEŇSKÝ KRAJ: V regionu napadlo kolem pěti centimetrů sněhu, stalo se několik nehod, ale silnice zůstaly sjízdné. 

Na Klatovsku u Švihova a Nalžovských Hor nebo u Chrástu u Plzně se na rozježděném sněhu krátkodobě utvořila ledovka, na které v kopcích uvízly kamiony; místa tak byla dočasně obtížně průjezdná. Sněhové jazyky se místy tvoří na severním Plzeňsku.