Z eurofondů má zmizet i Farma Bolka Polívky nebo nové trolejbusy v Ostravě

UDÁLOSTI: Přijde ČR o peníze z Unie? (zdroj: ČT24)

Farma Čapí hnízdo není zdaleka jediná, u které doporučila Evropská komise, aby nebyla placena z evropských, ale českých peněz. Celkem doporučila vyjmout 44 tuzemských projektů z let 2007 až 2013. Je mezi nimi například Farma Bolka Polívky na Vyškovsku s dotací přes jedenáct milionů korun, nákup nových trolejbusů v Ostravě nebo termální lázně v Chrastavě.

Nejvíce projektů doporučených k vyjmutí získalo dotaci v rámci ROP Střední Morava. Je jich devatenáct za celkem 3,7 milionu eur. „U těchto projektů jde o případy, u kterých správní, daňová či trestní řízení nebyla dosud ukončena, přitom na výsledku těchto řízení závisí posouzení porušení podmínek poskytnuté dotace,“ nechtěl blíže konkretizovat Karel Bránka, asistent ředitele olomouckého Úřadu Regionální rady.

Jsou podle něj nicméně tři případy, v nichž v souvislosti s realizací podpořeného projektu panuje podezření na spáchání trestného činu. U patnácti projektů zase existuje podezření na porušení pravidel při zadávání veřejných zakázek.

V závěsu je čtrnáct projektů dotovaných z operačního programu Životní prostředí. Jedná se celkem o 5,8 milionu eur z evropského rozpočtu. Čtyři z těchto projektů stále prověřuje policie, u jednoho probíhá správní řízení. Ministerstvo proto ČT poskytlo seznam pouze devíti projektů, kde již probíhá soud nebo vymáhání korekce ze strany finančního úřadu (Ekocentrum Restart). „Zbylé projekty zatím nezveřejníme, abychom neohrozili průběh vyšetřování nebo řízení,“ uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu. 

214 milionů na trolejbusy

„Za ROP Moravskoslezsko se jedná o jeden projekt s celkovou dotací 214 milionů korun. Jde o nákup nových trolejbusů, nízkopodlažní tramvaje a opravy tramvají pro Dopravní podnik Ostrava mezi lety 2009–2012,“ upřesňuje Libor Chlebiš z Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko.

Vyjmutí je navrženo kvůli probíhajícímu soudnímu řízení v takzvané kauze Dědic. Součástí obžaloby v této kauze jsou mimo jiné i tři veřejné zakázky na nákup a rekonstrukci tramvají, které byly součástí výše uvedeného projektu. Obžalovaný je lobbista Martin Dědic či lidé dodavatelské firmy dodávající tramvaje – společnosti Pragoimex.

Bobová dráha v Němčičkách

„V našem případě jde o tři projekty,“ upozorňuje ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Artur Zatloukal.

Kavárna Era
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

„První je nazvaný zkvalitnění služeb Farmy Bolka Polívky a rozšíření o wellness s dotací 11,1 milionu korun, dále vytvoření expozice brněnského funkcionalismu s využitím kulturní památky Kavárna ERA s 3,7milionovou dotací a bobová dráha na jižní Moravě,“ doplňuje Zatloukal. Stavba bobové dráhy v Němčičkách na Břeclavsku získala bezmála dvanáctimilionovou dotaci.

Lázně Chrastava i Bratrouchov

Pět projektů doporučila Komise vyjmout i z ROP Severovýchod. Konkrétně jde o projekt lázeňského resortu Bratrouchov, dva projekty zahrnující vybudování kulturního a relaxačního areálu s termálními lázněmi v Chrastavě, projekt marketingové propagace Libereckého kraje a lůžkové a sociální centrum pro seniory v Chrudimi.

„U všech výše uvedených projektů došlo k porušení podmínek ROP SV, u některých případů probíhá například insolvenční řízení, správní či soudní řízení nebo policejní vyšetřování,“ uvedl ROP na svém webu

V Regionálním operačním programu Střední Čechy se návrh na vyjmutí týká vedle Čapího hnízda ještě výstavby sportovně-rekreačního zařízení v Kosmonosech na Mladoboleslavsku, kde jsou ale nesrovnalosti jen v části projektu.

  • ROP Severovýchod (kraj Liberecký, Královéhradecký, Pardubický) – 5 projektů k vyjmutí
    – lázeňský resort Bratrouchov, dotace 33 milionů
    – vybudování kulturního a relaxačního areálu s termálními lázněmi v Chrastavě, dotace 121,4 milionu (dva projekty)
    – marketingová propagace Libereckého kraje, dotace 4 miliony
    – lůžkové a sociální centrum pro seniory v Chrudimi, dotace 36 milionů
  • ROP Jihovýchod (Kraj Vysočina, Jihomoravský) – 3 projekty k vyjmutí
    – zkvalitnění služeb Farmy Bolka Polívky a rozšíření o wellnes, dotace 11,1 milionu
    – expozice brněnského funkcionalismu s využitím Kavárny ERA, dotace 3,7 milionu
    – bobová dráha v Němčičkách, dotace téměř 12 milionů
  • ROP Střední Čechy (kraj Středočeský) – 2 projekty k vyjmutí
    - farma Čapí hnízdo
    - výstavba sportovně-rekreačního zařízení v Kosmonosech
  • ROP Moravskoslezsko (kraj Moravskoslezský) – 1 projekt k vyjmutí
    – nákup nových trolejbusů, nízkopodlažní tramvaje a opravy tramvají pro DP Ostrava, dotace 214 milionů 
  • ROP Střední Morava (kraj Olomoucký, Zlínský) – 19 projektů k vyjmutí
    - 15 projektů (dotace cca 2,4 milionu EUR) je podezřelých z porušení pravidel při zadávání veřejných zakázek. Z toho se jedná o jeden projekt cyklostezky, dva projekty infrastruktury cestovního ruchu a 12 projektů technické pomoci
    - tři projekty (dotace cca 0,8 milionu EUR) čelí podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s realizací podpořeného projektu. Z toho se jedná o dva projekty infrastruktury pro vzdělávání a jeden projekt infrastruktury cestovního ruchu - podnikatel
    - jeden projekt (dotace cca 0,5 milionu EUR) - podezření na nezajištění udržitelnosti projektu v návaznosti na probíhající správní řízení v souvislosti s povolením stavby u cyklostezky
  • Operační program Životní prostředí – 14 projektů k vyjmutí
    - obnova krajinných struktur-revitalizace aleje kolem silnice č. 457, I. etapa
    - obnova alejí v krajině, Mikulovice
    - revitalizace alejí v krajině, II.etapa
    - revitalizace městské zeleně v Žulové
    - revitalizace zeleně veřejných prostranství v obci Hradec Nová Ves
    - revitalizace zeleně náměstí v Podlesí u Malé Moravy
    - obnova obecní zeleně ve Slezských Rudolticích, II. etapa, kostel a hřbitov
    - ekocentrum Restart
    - recyklační linka PET lahví