Čeští vojáci vycvičí další irácké piloty L-159. Letouny pomohly s porážkou IS

Irácké piloty L-159 budou dál cvičit čeští vojáci (zdroj: ČT24)

Irák nedávno oznámil vítězství nad organizací Islámský stát, na české výcvikové misi v zemi to ale skoro nic nemění. Začátkem roku do Iráku odletí pátý letecký poradní tým, který bude pokračovat v tréninku iráckých pilotů a techniků starajících se o bitevníky L-159. Ve výcvikové misi se už vystřídalo přes 150 českých vojáků.

České bitevníky v iráckých barvách mají základnu na letišti Balad. Podle velitele tamních vzdušných sil Hamída Anwara odsud letadla vzlétla k více než čtyřem stovkám úderů proti samozvanému Islámskému státu.

„Při misích jsme velmi efektivní a máme velmi dobré výsledky. Toto letadlo porazilo islamisty,“ chválí stroj irácký pilot. Vojenskou porážku IS oznámili Iráčani minulý týden. Výcvik pilotů L-159 to ale zatím nijak neovlivní. „Alcy budou stále v podstatě připraveny na stejný úkol. Dosud to byl boj proti Islámskému státu,“ uvedl velitel 5. českého leteckého poradního týmu.

V zemi jsou úplně jiné klimatické podmínky než v Česku – vysoké teploty a velká prašnost. Pro letadla je to problém především v létě, kdy musí být veškerý provoz letounů směřován do brzkých ranních hodin, aby se vůbec daly provozovat.

Důležité je proto i postupné zaškolení iráckých techniků, aby sami zvládli údržby a opravy bitevníků. Čeští instruktoři ale mají na čem stavět. „Irácký personál provozoval letouny L-39, takže někteří jisté zkušenosti měli,“ poznamenal velitel výcviku technického personálu 1. českého leteckého poradního týmu v Iráku Pavel Horálek.

Čeští instruktoři zatím mají mandát na výcvik leteckého a pozemního personálu přímo v Iráku do konce příštího roku. Ministerstvo obrany ale počítá s prodloužením mise i v roce 2019.