Letouny L-159 poprvé v boji proti islamistům. Irácká armáda je nasadila u Mosulu

Bitevníky L-159 se poprvé zapojily do bojů proti takzvanému Islámskému státu. Irácká armáda, která stroje koupila z Česka, je využila pro údery v oblasti u města Mosul. Upozornil na to zpravodaj České televize Jakub Szántó s odkazem na Twitter irácké armády.

Podle leteckého publicisty Tomáše Souška se stroje L-159 pro boj s radikály z IS v Iráku hodí, protože jde o letouny vhodné pro přímou leteckou podporu pozemních vojsk.

V prostředí, kde IS nemá vlastní letectvo a zřejmě ani příliš sofistikovanou protiletadlovou obranu, jsou tato letadla dobře použitelná, jelikož se s nimi relativně jednoduše manévruje v nízkých rychlostech a malých výškách, dodal Soušek. 

Iráčané koupili od Česka celkem patnáct letadel, která už tuzemská armáda nepotřebuje. Jejich prodej schválila vláda loni v březnu. Na dodávce strojů pro iráckou armádu se ministerstvo dohodlo se společností Aero Vodochody, která letouny koupila od armády a poté je předává do Iráku. 

Irácká armáda by měla dostat celkem dvanáct provozuschopných bitevníků, z toho deset jednomístných strojů a dva dvoumístné. Zbylé tři budou rozebrány na náhradní díly. První dodávku letadel obdržel Irák loni v listopadu.   

Za patnáct strojů mělo Česko dostat 750 milionů korun, později se s Aerem Vodochody dohodlo na navýšení na 780 milionů kvůli kurzovým pohybům.

V Iráku také od června působí český vojenský poradní letecký tým. Úkolem expertů je radit iráckým vzdušným silám právě při používání bitevníků L-159 v boji proti takzvanému Islámskému státu. V zemi je 31 českých vojáků, česká armáda tam chce zůstat nejméně do konce roku 2018.

Letecký publicista Soušek: L-159 jsou pro boje s IS vhodné (zdroj: ČT24)