Babiš nemusí být premiér. Jsou tu jiné možnosti, říká Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek: Babiš nemusí být premiér (zdroj: ČT24)

Kdyby předseda hnutí ANO Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman jednali státotvorně a chtěli odblokovat vznik vlády s podporou Poslanecké sněmovny, tak Babiš nebude premiérem, uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který byl hostem Interview ČT24. Podle šéfa lidovců není nutné, aby vládu vedl právě předseda vítězné strany.

Bělobrádek v Interview ČT24 zopakoval podmínku, kterou KDU-ČSL stanovila již před volbami, že nevstoupí do vlády, ve které by byl člověk, který je trestně stíhán, obviněn nebo mu to hrozí. Tím pádem odmítá vstoupit do kabinetu, který by vedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který byl obviněn kvůli kauze Čapí hnízdo.

Různé možnosti

Předseda lidovců tuto podmínku nehodlá porušit, ani kdyby tím mohl případně zabránit vládě s tichou podporou SPD a komunistů. „My s deseti poslanci nikoho zastavit nemůžeme, to teď je odpovědnost především ODS a Pirátů. Oni nechť převezmou zodpovědnost. Já si dovedu představit i jiné varianty,“ uvedl Bělobrádek.

„Tady to vypadá, jako kdyby byla jediná varianta, a to vláda, která bude mít premiéra Babiše. Vždyť je tady několik dalších možností,“ pokračuje Bělobrádek. „Může tady být vláda, ve které nebude trestně stíhaný nebo obviněný člověk, může to být třeba nominant hnutí ANO, můžou tam být další koaliční partneři, může to být vláda, ve které nebudou žádní předsedové těch eventuálních koaličních stran, může tady být menšinová vláda, úřednická vláda nebo polopolitická vláda.“

„Jen idiot nemění názory“

Prezident Zeman opakovaně řekl, že v obou dvou pokusech, kdy premiéra pověřuje hlava státu, dá šanci právě vítězi voleb Andreji Babišovi. To se však podle Bělobrádka může ještě změnit. „Jenom idiot nemění názory, říká pan prezident. Takže uvidíme, zda to tak skutečně bude. Já jsem přesvědčen, že skutečně by se mělo více debatovat o tom, že tady není žádná beznadějná situace,“ zdůraznil Bělobrádek.

Podle mne je tady pat a myslím, že kdyby Andrej Babiš nebo prezident Zeman byli státotvorní a chtěli odblokovat a rychle umožnit vznik vlády, tak prostě premiérem nebude Andrej Babiš.
Pavel Bělobrádek

Podle předsedy lidovců není nutné, aby vládu vedl právě šéf strany, která ve volbách skončila na prvním místě. „To záleží na prezidentovi republiky. Když pan (Jiří) Paroubek vyhrál volby, tak také nebyl pověřen sestavením vlády a premiérem se stal Petr Nečas. Na Slovensku vyhrál (Vladimír) Mečiar jednoznačně volby a také nebyl premiérem. To znamená, že vyhrává ten, kdo má přes padesát procent mandátů nebo kdo má koalici, která má většinu. To je vítěz,“ uvedl Bělobrádek. 

Andrej Babiš podle něj zatím v povolebním vyjednávání selhává. „Nedělá, co může. My jsme dva týdny po volbách a v podstatě výsledek je nula. Myslím, že to je selhání manažerských schopností pana Babiše, protože on byl pověřen tím, aby se snažil sestavit vládu, a jestli není schopen sestavit buď většinovou vládu, nebo menšinovou vládu, která má podporu, tak je to jeho pochybení,“ prohlásil Bělobrádek. K tomu doplnil, že hnutí ANO s lidovci o vládě zatím vůbec nejednalo.

„Z vyjádření významných členů hnutí ANO bylo jasné, že ani do vlády s námi jít nechtějí. A v okamžiku, kdy bylo jasné, že má být pověřen a potom jmenován Andrej Babiš, tak tady platí pořád ta podmínka, kterou KDU-ČSL měla již před volbami, a my jsme ji jasně deklarovali, že nepůjdeme do vlády, ve které by byl člověk, který je obviněn,“ zopakoval Bělobrádek.

Tato podmínka podle něj nepadne, ani pokud policie znovu požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše. „Domnívám se, že by pan Babiš měl být vydán, a nepředpokládám, že vydán nebude. Takže to je spekulace. Jsem přesvědčen, že by měl být vydán, aby se mohl očistit. Je to v jeho prospěch,“ uvedl k tomu Bělobrádek.

Do čela sněmovny raději Fiala

KDU-ČSL se zatím nerozhodla, koho podpoří na post předsedy sněmovny, podle osobního názoru předsedy strany by to však neměl být nominant hnutí ANO. Důvodem je to, že po dvou pokusech prezidenta ve třetím pokusu o sestavení vlády premiéra pověřuje právě šéf nově zvolené sněmovny. Zatím se objevili dva kandidáti, kromě Radka Vondráčka z ANO o pozici usiluje také předseda ODS Petr Fiala.

„Já jsem přesvědčen, že by bylo dobré, přestože pan Vondráček je dobré jméno, aby ten třetí pokus eventuální nemělo hnutí ANO, ale aby ho mohl mít někdo jiný. To znamená, že pro mne je i Petr Fiala dobré jméno,“ vysvětlil předseda lidovců.

Celý rozhovor s Pavlem Bělobrádkem lze přehrát ve videu.