Do vlády zřejmě zamíří Hüner, Kaplickou Babiš odmítl

UDÁLOSTI: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zřejmě již zná jména 11 ministrů budoucí vlády (zdroj: ČT24)

Předseda ANO Andrej Babiš už zřejmě zná jména 11 z celkových 14 ministrů své chystané menšinové vlády. Vedle pětice stávajících ministrů je podle Babiše ve hře například bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Babiš naopak odmítl, že by chtěl mít ve vládě Elišku Kaplický Fuchsovou.

Již delší dobu je jasné, že pětice současných ministrů za ANO chce pokračovat i v novém Babišově kabinetu. Robert Pelikán patrně zůstane na ministerstvu spravedlnosti, Dan Ťok na ministerstvu dopravy, Richard Brabec na ministerstvu životního prostředí, Martin Stropnický by se měl přesunout na ministerstvo zahraničních věcí a není zatím jasné, zda Karla Šlechtová zůstane na ministerstvu pro místní rozvoj, nebo se také přesune jinam

Babišova menšinová vláda
Zdroj: ČT24

Již v úterý Babiš uvedl, že má kandidáta na post ministra průmyslu a obchodu. ČTK s odvoláním na své zdroje ve středu napsala, že jím má být Tomáš Hüner. Babiš v rozhovoru pro Českou televizi potvrdil, že Hünera oslovil, ale má na funkci více kandidátů.

Tomáš Hüner se celou svou profesní kariéru pohybuje v oblasti energetiky a průmyslu. Od roku 2006 do roku 2011 byl na ministerstvu náměstkem, působil například také v ČEZu. V současnosti pracuje ve společnosti Siemens Česká republika.

Tomáš Hüner (vlevo) s ministrem průmyslu Martinem Římanem (ODS) v době, kdy byl jeho náměstkem
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Server Aktuálně.cz pak přišel s informací, že nabídku na ministerstvo kultury dostala filmová producentka a pražská zastupitelka Eliška Kaplický Fuchsová (ANO). Andrej Babiš to však zpochybnil. „S Eliškou Kaplický jsem nemluvil a ani jsem se s ní nepotkal ani nepamatuji. Ta zpráva je úplná kachna,“ řekl Babiš Právu. Ona sama to také popřela.

Přesto šéf ANO tvrdí, že už má připraveno jedenáct ministrů své nové vlády včetně nového strážce státní kasy. Kdo povede ministerstvo financí, však zatím říct nechtěl.

Vláda potřebuje nejen ministry, ale také podporu

Zásadní bude pro Babiše sehnat pro svou vládní sestavu podporu. Komunisté v minulých dnech uvedli, že by byli ochotní vládu tolerovat, mají ale podmínky. Jde mimo jiné o zvyšování důchodů a minimální mzdy nebo státní kontrolu nad těžbou lithia.

Andrej Babiš uvedl, že s většinou z nich nemá problém. Podporuje i zákon o obecném referendu, který prosazuje vedle komunistů i hnutí SPD. To však má o referendu jiné představy než ANO. Tomio Okamura považuje za problém, že „Andrej Babiš odmítl souhlasit s tím, aby se mohlo hlasovat v referendu také o vystoupení České republiky z Evropské unie“. Stopatnáctka ANO, SPD a KSČM se však přes některé neshody již chystá ukázat svoji sílu. Společně podpoří kandidáta ANO Radka Vondráčka do čela Poslanecké sněmovny.